Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) eğitimci bir üyesi olarak, önemli bir projeye atmış olduğumuz imzanın gururunu yaşıyorum. TÜGİAD, Cumhuriyetimizin 98’inci kuruluş yıl dönümüne özel ‘1000 Üniversite Öğrencisine Yapay Zeka Eğitimi’ projesini hayata geçirdi. Proje, dünyanın en büyük yapay zeka topluluğu olan, İsviçre merkezli Global AI Hub tarafından başlatılan küresel bir sosyal sorumluluk projesi ‘10million AI’ kapsamında sürecek. Gerçekleştirilen iş birliği ile Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okuyan bin öğrenciye yapay zeka eğitimleri verilecek. Bu amaçla geçtiğimiz hafta Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ve TÜGİAD arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Haberin Devamı

Seferberliğin destekçileri arasına katıldı

TÜGİAD, Marmara Üniversitesi ve Global AI Hub iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Yeni Başlayanlar için Yapay Zeka’ eğitim yolculuğu ile Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden bin kişi yapay zeka eğitimi alıyor. Amacı yapay zeka teknolojileri ile ilgili farkındalık ve okuryazarlık seviyelerini artırmak, katma değerli projeler geliştirilmesini sağlamak ve giderek büyüyen yapay zeka ekosistemine kalifiye insan gücü sağlanmasına destek olmak. Katılımcıların, yapay zeka, veri ve robotik gibi modern dijital teknolojilerin önemi, kullanım alanları, pratik örnekleri ve gelecekte ortaya çıkacak yeni iş fırsatları gibi birçok konuda elde ettiği kazanımlar ile yapay zeka çağına hazırlanması hedefleniyor.
Bu küresel sosyal sorumluluk projesi kapsamında Global AI tüm dünyada 10 milyon kişiye eğitim vermeyi hedefliyor. Bu projenin Türkiye ayağında da destekçilerden biri TÜGİAD oldu. İmza töreninde konuşan TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, Cumhuriyetin 98’inci yılında, Atatürk’e ve onun silah arkadaşlarına, Cumhuriyeti bize armağan edenlere ve gençlerimize borcumuz olduğunu belirterek, bu eğitim projesini bin gencimiz ile başlayıp ilerleterek, ülke geneline yaymayı planladığımızı belirtti. Sayın Çevikel, Türkiye’de 8.5 milyon üniversite mezunu bulunduğunu, ancak üniversite mezunu olmanın yeterli olmadığını, nitelik kazanmanın önemli olduğunu ve bu konuda TÜGİAD olarak emeğimizin olmasının bizim için çok kıymetli olduğunu söyleyerek devam etti. TÜGİAD Genel Başkan Yardımcısı Şebnem Balta ise Türkiye’nin Avrupa Birliği için sadece 80 milyonluk bir pazar olmaktan çıkıp kendi dijital ve savunma sanayisini üreten bir ülke olması gerektiğini, bu sebeple geleceğe yatırım yapmak gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Dijital dönüşüme bir destek de TÜGİADdan

Yapay zeka yatırımlarında Türkiye ne durumda?

Son yıllarda AR-GE yatırımları için bütçe ayrılsa da, bu yatırımların yeterli olmadığı aşikar.
Yapay zeka devriminin ayak seslerinin yaklaştığı bir dönemde, eğitim politikalarının, altyapı ekipmanlarının ve insan alt yapısının etkin bir şekilde planlanması gerekiyor.
Bazı ilerlemeler kaydedilmesine rağmen Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla orta sıralarda yer alıyor. Eğitimlerin artması, alt yapıya katkıda bulunmasının yanı sıra, daha eğitim aşamasında iş dünyası ile bir araya gelen gençlerin gerekli donanımı edinmelerini kolaylaştıracaktır.
Bu çerçevede, 20 Ağustos 2021’de Türkiye önümüzdeki dört yıl için (2021-2025) ulusal yapay zeka politikalarına rehberlik edecek ‘Ulusal Yapay Zeka’ stratejisini açıkladı. Bu ülkemiz adına atılan en önemli adımlardan biri ve bu strateji programı ile Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması hedefleniyor. 2025 yılına kadar ulaşılması öngörülen diğer hedefler şu şekilde özetlenebilir.

Haberin Devamı

- Yapay zeka alanının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya katkısı yüzde 5’e yükseltilecek.
- Bu alandaki istihdam 50 bin kişiye, lisansüstü mezun sayısı 10 bin kişiye çıkarılacak.
- Merkezi ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarında yapay zeka alanında istihdam bin kişiye çıkarılacak.
- Ülkemizde geliştirilen yapay zeka uygulamalarının kamu alımlarında öne çıkarılmasıyla ticarileştirilmesine destek verilecek.
- Uluslararası kuruluşların bu konudaki çalışmalarına destek verilecek.

Çok sayıda ülke bu stratejiyi çoktan belirledi ve üzerinde çalışıyor. Gerekli çalışmaları yapmazsak sadece kullanıcı durumunda kalacağız ve bu durumun herkes için farklı handikaplarını yaşayacağız. İnsan alt yapısını oluşturmak da bu işin en önemli parçası. TÜGİAD gibi kurumların bu konudaki destekleri bu sebeple çok önemli.