Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu yazımda konuğum BP Klinik ekibinden Diyetisyen Emel Duman... Birlikte çalışmaktan çok mutlu olduğum Duman ile yaz detokslarını konuştuk.

Yazın gelmesi ve kısıtlamaların kalkması ile birlikte tatil planları yapılmaya başlandı. Bu dönemde kişiler tatil öncesinde çok hızlı kilo vererek forma girmeye çalışırlar ancak forma girmek hızlı değil, doğru kilo vermek ile olabilir. Ayrıca hızlı kilo vermek bağışıklığı düşürür, pandemi nedeni ile az da olsa stresin hâlâ devam ettiği bu dönem hastalıklara da kapı açabilir. İncecik olup tatilde güzel fotoğraflar çektirmeyi beklerken soluk, halsiz ve bitkin görünümlü karelere sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Aylık 3-6 kilo hedefi

Bu dönemde hedefleri doğru koymak, doğru zamanlama önemlidir. Ortalama aylık 3-6 kilo kayıp hedeflenebilir, bu şekilde bir hesaplama yaparak geç kalmadan diyete başlanması sağlıklı olacaktır. Beslenme programında asıl önemli nokta doğru beslenerek kilo verebilmektir; eksik beslenmeden, ihtiyaçları karşılayarak, strese girmeden ve bağışıklığı düşürmeden... Almanız gereken besin öğelerinden ödün vermeyin! Her gün yoğurdunuzu, meyvenizi, bol sebzenizi, salatanızı, etinizi-kurubaklagilleri ve ekmek ya da ekmek grubunu (bu grubun miktarına dikkat ederek ama tamamen kesmeden) ve yağları (yine miktarına ve çeşidine dikkat ederek) mutlaka tüketin. 

Kilo kontrolünde en önemli konuların başında yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek gelir, bunu lütfen unutmayın. Farkındalıkla yemek yemek, gereksiz atıştırmalardan kaçınmak da size destek olacak diğer konular. Bu dönem en çok dikkat çeken konu, sağlıklı besinlerin fazla tüketimi. Evet meyve, ceviz, fındık, badem sağlıklı ama ne kadarı sağlıklı. Bunu göz ardı etmemek önemli. Her besinin fazlası vücutta depo yağın artmasına neden olur. Kullanılmayan proteini de, yağı da, karbonhidratı da vücut yağ olarak depo eder.

Farklı diyet yöntemleri denenebilir ancak bunları kısa kısa deneyip daldan dala atlamak dikkatinizi dağıtır. Hangi diyet yönetimini yapmak istediğinizi diyetisyeninizle paylaşın ve bu doğrultuda destek alın. Hangi diyetin size daha iyi geldiğini anlamanız için de biraz zaman verin. Size iyi gelenin farkındalığında, bilgili, maskeli, sağlıklı ve mutlu kalın.

Haberin Devamı

TATİL DİYETLERİ

Ferahlatıcı içecek (2 kişilik)

2 adet poşet yeşil çay

1-2 adet limon dilimi

Taze nane yaprakları

Yapılışı:

Demlenen yeşil çay soğumaya bırakılır. Soğuyan yeşil çaya limon ve nane yaprakları eklenir. Bardağa alındığında tercihen buz eklenir.

Kırmızı güç

1 şişe sade maden suyu

2-3 dilim karpuz

5 adet çilek

Çeyrek limonun suyu

Taze nane yaprakları

Yapılışı:

Maden suyu hariç tüm malzemeler blenderdan geçirilir. Bir bardağa alınan karışımın üzerine maden suyu eklenir. Nane yaprakları ile son dokunuş yapılır. Tercihen buz ilave edilir.

Detoks suyu (2 kişilik)

1 avuç maydanoz

Yarım yeşil elma

Yarım limon

1 adet salatalık

Taze nane yaprakları

1 su bardağı soğuk su

Yapılışı:

Tüm malzemeler blenderdan geçirilir. Karışım iki servis bardağına alınır.

Kabak salatası

2 adet kabak

4 yemek kaşığı yoğurt

2 tam ceviz

1 avuç dereotu

İstenilen baharatlar

Haberin Devamı

Yapılışı:

Doğranan kabaklar fırında pişirilir. Diğer tüm malzemelerle harmanlanır. Baharatlar ile son dokunuş yapılır.