Bilgi Rehberi Kavurd Bey Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Kavurd Bey Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

27.04.2023 - 13:40 | Son Güncellenme:

Kavurd bey aynı zamanda Kara Arslan Ahmed Bey olarak da tanınmaktadır. Çağrı Bey'in büyük oğlu olarak bilindiğini söylemekte mümkün olmaktadır. İşte, Kavurd Bey hakkında merak edilen tüm detaylar.

Kavurd Bey Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

 Kavurd Bey özellikle eserlerde ve sikkelerde Karaarslan adıyla da tanınmaktadır. Kavurd Bey, Kirman Selçuklularının kurucusu niteliğine sahip olarak bilinmektedir. Genel olarak eserlerde karşınıza çıkan Karaarslan ve Kavurd Bey aynı kişiler olarak tanınmaktadır. 

Haberin Devamı

 Kavurd Bey Kimdir?

 Kavurd Bey, Kirman Selçuklularının kurucusu olarak tanınmaktadır. Büyük Selçuklu Devleti'nin yöneticisi olarak bilinen Çağrı Bey'in büyük oğlu olarak da ifade edilebilmektedir. Aynı zamanda Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu olarak bilinmekte olan Selçuk Bey'in de büyük torunu olarak tanınmaktadır. 

 Kavurd Bey Kısaca Hayatı

 Kirman Selçukluları Devleti'nin kurucusu olarak bilinmektedir. Kavurd Bey, siyaset adamı ve asker olarak tanınmaktadır. Dandanakan savaşı sonrasında toprakların paylaşılması aşamasında Büyük Selçuklu Devleti'nin toprakları, hanedan üyeleri arasında paylaştırılmıştır. Kirman bölgesi ise Kara Arslan Kavurd Bey'e verilmiştir. 

 Kavurd Bey, izlemiş olduğu siyaset neticesinde Kufs kavmini de dağıtmasıyla Kirman'a tamamen hakim olmuştur. Selçuklu zamanında gerçekleştirilmiş olan ilk deniz aşırı seferlerde Kavurd Bey tarafından gerçekleştirilmiştir. Ordu da bulunan birçok askerin Kavurd taraftarı olması ise devlet tarafından tehlikeli görülüyordu.

Haberin Devamı

 Kavurd Bey Kısaca Ölümü

 Kavurd Bey, Türkmenistan'da 1073 yılında hayatını kaybetmiştir. Askerler arasında Kavurd Bey'in hayatını kaybetmesi haberinin bir karışıklığa yol açabileceği nedeniyle daha farklı bir şekilde bildirilmiştir. Tüm hayatını Selçuklu tahtını ele geçirmek için harcayan Kavurd Bey, amacına ulaşamadan hayatı son bulmuştur. 

 Kavurd Bey'in ölümü ile ilgili olarak anlatılmakta olan iki farklı olay bulunmaktadır. İlk olarak Melik Kavurd'un zehirli şerbet içirilerek öldürüldüğü yönünde düşünceler bulunmaktadır. Bir diğer düşüncenin ise bir Ermeni veya Kıpçak tarafından kendi yayının kirişiyle öldürüldüğüne dair olduğu ifade edilebilmektedir. 

 

Yazarlar