Cadde 11 yıllık tutku artık müzede

11 yıllık tutku artık müzede

13.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen mayısta yaşamını yitiren Türk sinemasının unutulmaz sanatçılarından Zeki Alasya’nın ‘Tren Dioraması’ sergilenmeye başladı. Diorama, küçük bir kasabayı detaylarıyla canlandırıyor

11 yıllık tutku artık müzede

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında hayatını kaybeden Türkiye sinemasının ve tiyatrosunun usta sanatçısı Zeki Alasya’nın hobilerinden biri olan ve 11 yılda hazırladığı ‘Tren Dioraması’, Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Haberin Devamı

Lunaparktan sinemaya

Alasya’nın başlıca tutkularından biri olan tren maketi, eşi Jülide Alasya ve kızı Zeynep Alasya tarafından Müze’nin Lengerhane Binası’nda sergilenmek üzere bağışlandı.Zeki Alasya’nın diorama merakı ilk defa, 2004 yılında doğum gününde hediye edilen bir parça ile başlamış. Diorama, küçük bir kasabayı tüm detaylarıyla canlandırıyor. İçinde lunaparktan sinemaya, marketten çocuk parkına birçok detay bulunan, Rahmi M. Koç restorasyon ekibi tarafından birleştirilip tamamlanan dioramanın bazı parçaları, ince bir titizlikle kurulmuş sistemine bağlı düğmeler vasıtasıyla ziyaretçiler tarafından da kumanda edilebiliyor.

Marklin marka tren ve rayların kullanıldığı, metal, ahşap, taş, plastik, metal malzemelerden oluşan diorama, altı metre uzunluğunda ve iki metre genişliğinde. Ayrıca elektrik sistemi bulunan ve çeşitli elektronik cihazlarla desteklenen dioramanın ölçeği ise HO-1/87.

11 yıllık tutku artık müzede

Haberin Devamı

Dioramanın bazı parçaları, düğmeler vasıtasıyla ziyaretçiler tarafından da kumanda edilebiliyor.

Yazarlar