Cadde Bedava tatilin püf noktaları

Bedava tatilin püf noktaları

21.06.2008 - 09:00 | Son Güncellenme:

Hayallerinizi süsleyen bir dünya turu için mutlaka on binlerce dolarınız olması gerektiği fikrine mi kapıldınız? Yanılıyorsunuz. Dilerseniz, cebinizde sadece karnınızı doyurmak için gereken birkaç yüz dolarla tüm dünyayı gezebilirsiniz. Bedava tatil hiç de ütopik bir düşünce değil. Yapmanız gereken tek şey, iyi bir plan...

Bedava tatilin püf noktaları

Önce ararınızı verin. Sonra interneti açın. Yurtdışı seyahatlerinde en fazla para harcanan kalemlerden birinin konaklama olduğu düşünüldüğünde, internet üzerinden üyelik sistemiyle faaliyet gösteren misafirperverlik kulüpleri en büyük yardımcınız olacak. Sistem, sizin kulübe katılmanızla başlıyor. Oluşturduğunuz profil sayesinde, sisteme üye olan herkesi görebiliyorsunuz. Gitmek istediğiniz şehri seçtikten sonra, o şehirdeki ‘ev sahibi’ profillerine bakarak, evinde kalmayı istediğiniz kişiye bir teklif gönderiyorsunuz. O da sizi evinde misafir etmeyi kabul ederse, işte o zaman keyifli yolculuğunuz başlıyor demektir.
“Hiç tanımadığım birinin evinde nasıl kalırım?” şüphesini tamamen yok edebilmek için, ev sahibinize misafir olarak gitmeden önce, eski konuklarının onun hakkındaki yorumlarını dikkatlice okumalısınız. Aynı şekilde, siz de evinizde birini ağırlıyorsanız, unutmayın ki yaptığınız her şey, sizin profilinize yansıyacaktır. Ayrıca, adresi üzerinden o şehrin nasıl bir bölgesinde konaklayacağınızı öğrenebilir; ev sahibinin ilgi alanlarını görerek, onunla anlaşıp anlaşamayacağınızı kestirebilirsiniz. Dünyayı olabildiğince ucuza gezmek istiyorsanız sayfalarımızdaki misafirperverlik kulüplerine bir göz atın. Unutmayın, her yolculuk aslında biraz da macera demektir.

SERVAS EV SAHİBİ - GEZGİN AĞI

Haberin Devamı

Merkezi İsviçre’de olan Uluslararası Servas Federasyonu, farklı kültürlere sahip ve farklı coğrafyalarda yaşayan insanlar arasında birebir iletişim kurma fırsatı yaratıyor. Servas, gönüllülük ilkesine dayalı uluslararası bir ev sahibi-gezgin ağı. Türkiye’de 180 ve dünyada da 16 bin civarındaki üyesi, birbirleri ile iletişime geçerek, gittikleri ülkelerde pek çok konaklama ve rehberlik hizmetini ücretsiz alıyor. Bir üyede en fazla iki gün konaklama imkânının sunulduğu Servas’ta, konaklanılan bu evler, hostel (öğrenci yurdu) gibi değil de tanıdık bir arkadaşın evi olarak değerlendiriliyor.
www.servasturkiye.org

COUCHSURFING KANEPENİZ VARSA, GELİYORUZ

Türkçeye ‘kanepe sörfü’ olarak çevrilebilen ‘couchsurfing’, insanların yurtdışı gezilerinde kendilerine yatacak bir kanepe bulmalarına yardımcı olan, yaklaşık 500 bin aktif üyeli bir uluslararası misafirperverlik servisi. Konaklama ya da rehberlik konusunda yardım seçenekleri sunan sistemden faydalanabilmek için, önce siteye üye olmak ve ardından da bir profil oluşturmak gerekiyor. Bu aktif profiller sayesinde de üyeler birbirleri hakkında merak ettikleri pek çok şeyi öğrenebiliyorlar. Sitede 4 bin 677 Türk üye bulunuyor.
www.couchsurfing.com

HOSPITALITY CLUB BUGÜN KAYIT, YARIN SEYAHAT

Haberin Devamı

İnsanların dünya üzerinde nereye giderse gitsin kalacak bir yer bulabilmelerini hedefleyen bu uluslararası misafirperverlik kulübü, diğer kulüpler gibi yine internet üzerinde faaliyet gösteriyor. Web adresi üzerinden iletişime geçen kişiler birbirlerine, diğer organizasyonlarda olduğu gibi konaklama ya da rehberlik konularında destek oluyorlar. Konuk olduktan sonra başkalarını misafir etmek zorunda olmadığınız bu platforma, isterseniz bugün üye olup, hemen yarın istediğiniz ülkede konaklayacak bir ev bulabilirsiniz.
www.hospitalityclub.org

Bir seyahat nasıl ucuza gelir?

Bedava tatilin püf noktaları
Bu sorunun cevabı sizin tatilden
ne beklediğinize bağlı, ama eğer amacınız biraz dinlenmek, biraz eğlenmek, biraz da güneşlenmekse, önerilerimize bir göz atın

- Gezi boyunca yapılacak yolculuklarda, gece trenlerini veya otobüslerini tercih ederseniz, gezilerin ikinci yüksek rakamı olan otel ücretlerinden de tasarruf etmiş olursunuz.

- Eğer çok uzağa gitmeyecekseniz ve çok fazla benzin parası harcamayacaksanız, karavan kiralamayı deneyebilirsiniz. Böylelikle, yemeklerinizi de daha ucuza getirmiş olursunuz.

- Yiyecek, içecek alışverişleriniz için pazar ve halleri tercih etmelisiniz. Hale sabah erken, pazara akşam dörtten sonra uğrayın; böylece her şeyi yarı fiyatına alabilirsiniz.

- Dört-altı kişinin paylaştığı hostel odaları otellere göre çok daha ekonomiktir. İnternette hostel rezervasyonu yapabileceğiniz pek çok internet sitesi bulabilirsiniz. Unutmayın, “Ne kadar erken o kadar ucuz”.

- Okulların kapanmasıyla birlikte Antalya ya da Bodrum gibi popüler bölgelere gitmek hata olabilir. Bu bölgelerde az yıldızlı otellerde kalmak yerine, daha az hara harcayarak Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz ya da Kuzey Ege’de krallar gibi bir tatil geçirebilirsiniz.


Sigara parasına tatil /  Timur Özkan (Gezginler Kulübü Ankara Temsilcisi)
Timur Özkan, merkezi İstanbul’da bulunan Gezginler Kulübü’nün Ankara temsilcisi. 100’den fazla ülke dolaşmış bir gezgin olan Özkan, “Gezmekten korkmayın. Dikkatli olun yeter” diyor.

Tur seçerken nelere dikkat etmeli?
Gerçek maliyet çoğu zaman ilan edilen rakamın iki katına çıkar. Buna dikkat etmeli. Kalınacak otellerin bulunduğu yerler internetten kontrol edilmeli.
İlk kez yurtdışına gideceklere hangi ülkeleri tavsiye edersiniz?
Avrupa’da İtalya, Asya’da Hindistan ve Nepal olabilir. İtalya bize fazla benziyor. Doğu’da her şey farklıdır; insanlar, yemekler, müzik... Üstelik Avrupa’nın aksine, bu taraf çok ucuzdur. Günlük 15-20 dolar bütçeyle günlerce gezebilirsiniz. İran’dan başlayarak Pakistan, Hindistan, Nepal, Tayland, Vietnam, Kamboçya ve Laos’u, yıllık sigara masrafınız karşılığında iki ay boyunca gezebilirsiniz.
Bu kadar ucuz mu?
Günde bir paket sigara, yılda yaklaşık bin 500 dolar eder. Bu bölgede günde 20 dolar ile otel ve yemek ihtiyaçları karşılanabilir. Tabii, uçak bileti buna dâhil değil.



İşin sırrı tersine akım / İbrahim Cenk Okumuş / (ETS Yurtdışı Turlar Müdürü)
Eğer yolculuğunuzda beklenmedik gelişmeler yaşamak istemiyorsanız, organize turlar tam size göre. Organize turlar, ETS Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş’a göre, doğru zamanlama, fiyat avantajı anlamına da geliyor.
Gidilen ülkede, dini ya da milli bayramlar nedeniyle toplu bir seyahat hareketi olduğunda, Türkiye’de de bu tatil dönemlerinde bir turizm patlaması yaşanıyor. Böyle olunca da yabancı tur operatörleri, binlerce turisti sadece dört-beş günlük dönemde Türkiye’ye taşıyabilmek için ek uçak seferleri düzenliyor. Madrid’den, Roma’dan, Paris’ten İstanbul’a yolcu getiren uçaklar boş olarak geri dönüp, beş gün sonra da bomboş gelip getirdikleri yolcularını alıp gidecektir. İşte burada devreye bazı Türk tur operatörleri giriyor. Okumuş, “Yabancı tur operatörlerine yapılan öneri çok mantıklıdır. Bu uçaklar nasılsa boş gidip, tatil sonunda da boş dönecekler. ‘Gelin, siz bize bu boş yerleri makul bir fiyata verin. Bu, sıfırdan iyidir’ deriz. Böylece turun ana maliyeti olan uçak fiyatı ciddi derecede düşürülmüş olur ve bu da bizim satış fiyatımıza yansır” diyor.

Haberin Devamı