Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1950’lerden beri kırmızı halı stilinde neler değişti, Cannes’ın en unutulmayan kıyafetleri hangileriydi? 77. Cannes Film Festivali’nin açılışından notlarla geçmişten günümüze uzanıyoruz

Bu yıl 16 Mayıs’ta başlayan ve 27 Mayıs’a kadar devam edecek Cannes Film Festivali’nde izlenecek tek şey filmler değil. Her ne kadar sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte festivalde kıyafetler giderek daha abartılı hâle geliyor gibi görünse de festivalin geçmişine baktığımızda görüyoruz ki, kırmızı halı aslında her zaman böyleydi. 

Haberin Devamı

Peki ama 2024’te kırmızı halıda ne öne çıktı? En çok dikkatleri çeken 53 yaşındaki Naomi Campbell’ın 1996 Chanel Haute Couture defilesinde giydiği Karl Lagerfeld tasarımı siyah ipek tül ve payetli, inci askılı organza elbiseyi “Furiosa: A Mad Max Saga” galasında kırmızı halıda yeniden giymesi oldu. Burada vintage akımı kadar Naomi’nin yıllara meydan okuması da konuşuldu. Zaten bu yıl Cannes Film Festivali’nde oyuncular ve yönetmenler kadar 50 yaş üstü süpermodeller de dikkati çekiyor. Helena Christensen ve Heidi Klum da Cannes’da boy gösteren 90’ların süpermodelleri arasında. Daha genç bir süpermodel ise yok, olsa da dikkat çekmiyor. 77. Cannes Film Festivali’nde Greta Gerwig, Lily Gladstone, Meryl Streep, Jane Fonda ve Lea Seydoux da katılan yıldızlar arasında yer alıyor. 

Kırmızı halı filmlerden rol çalıyor

“Barbie” filminin yazarı ve yönetmeni Gerwig, bu yılki Cannes jürisinin başkanı kırmızı halı kıyafetleri de her zaman çok konuşuluyor. Salı gecesi yapılan resmî açılış töreni ve Fransız filmi “Le Deuxième Acte”nin (İkinci Perde) galasında Gerwig’e kırmızı halıda Lily Gladstone, Jane Fonda ve Heidi Klum gibi isimler de katıldı.  

Kırmızı halı filmlerden rol çalıyor

Streep’e Onur Ödülü 

Duygusal bir açılış töreniyle sinemanın kadın simgelerini kutladıktan bir gün sonra, 77. Cannes Film Festivali, Meryl Streep’in ustalık sınıfı ve kadın hikâyelerini merkeze koyan ilk film grubuyla heyecan yarattı. Salı günü ödüle layık görülen Streep, festivale katılanlarla yaptığı konuşmada kariyerinden samimi hikâyeler paylaştı ve kadınların sektördeki büyük ilerlemesinden bahsetti: “Şu anda dünyadaki en büyük yıldızlar kadınlar” dedi ve ilk rollerinin genellikle çok unutulmaz olduğuna dikkati çekti: “Çünkü filmdeki tek kadın oydu.” 

Haberin Devamı

Geçmişten günümüze neler öne çıktı?

Cannes’da Croisette her zaman bir podyum gibiydi ve bunu izleyen coşkulu seyirciler vardı.
50’li ve 60’lı yıllarda Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor ve Grace Kelly sayesinde Cannes daha da önemsendi.

1966’da Catherine Deneuve festivale o zamanki eşi, fotoğrafçı David Bailey ile birlikte, deniz kenarında uzun çizgili pullu Yves Saint Laurent tişört elbisesiyle katılmıştı. O zaman YSL marka elçisi değil, ilham perisi olarak biliniyordu.

1974’te Hermes’in Birkin çantasına adını veren Jane Birkin, imza niteliğindeki piknik sepetini Cannes’da çanta olarak taşıdı.

Kırmızı halı filmlerden rol çalıyor

1987’de Prenses Diana, Catherine Walker imzalı mavi tül elbisesiyle kırmızı halıda yürüdü.

1991’de Madonna, “Madonna: Doğruluk mu Cesaret mi” filminin galasına Jean Paul Gaultier tasarımı saten iç çamaşırı takımı ve pembe tafta paltosuyla geldi. Kırmızı halıda son anda paltoyu düşürüp iç çamaşırlarıyla kaldı,

Haberin Devamı

1998’de Kate Moss, “Las Vegas’ta Korku ve Nefret” filminin gösteriminde Johnny Depp’e eşlik ederken siyah bir kokteyl elbisesi, varla yok arası sandaletler, sıfır makyaj görünümüyle minimalizmi getirdi.

2018’de Kristen Stewart, Chanel elbisesiyle Christian Louboutin’lerini çıkararak yalınayak merdivenleri çıktı ve yüksek topuklu ayakkabı zorunluluğuna başkaldırarak gardırop eşitliği açısından bir adım attı.

2021’de Spike Lee, Virgil Abloh’un Louis Vuitton için tasarladığı renkli takım elbiseyle, klasik smokinlerden uzak durarak jüri başkanı olarak yaratıcılığını konuşturdu.

2023’te Türkiye’den bir oyuncu, Merve Dizdar ilk kez en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı, ancak ödül kadar giydiği Louis Vuitton özel tasarım elbise de konuşuldu ve hatta yersiz yere eleştirildi.