Cadde El ele tutuşmak orucu bozar mı?

El ele tutuşmak orucu bozar mı?

30.03.2021 - 16:39 | Son Güncellenme:

Gelin-kaynana arasındaki çekişme, alo fetva hattına taşındı. Ramazan ayına özel sorular da hayli ilginç

El ele tutuşmak orucu bozar mı

Konya İl Müftülüğü tarafından oluşturulan ve 3'ü kadın 14 din görevlisinin görev yaptığı Alo Fetva Hattı'na gelen telefonlarda vatandaşlarla ilginç diyaloglar yaşanıyor.

Aile İrşad ve Rehberlik Bürosu Din Hizmetleri Uzmanı Ayfer İşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda gelin ve kaynanın kendilerini arayarak dert yandıklarını kaydetti.

Alo Fetva Hattı'nı kaynanaların gelinlerden daha çok aradığını ifade eden İşler, ''Hattımızı arayan çok sayıda kaynana, kendileri gibi bir yaşam tarzı seçmeyen ve isteklerini yerine getirmeyen gelinlerinden dert yanarak, bizden çözüm önerileri istiyorlar'' diye konuştu.

İşler, kendilerine gelen telefonların yüzde 30'luk kısmını bu tür şikayetlerin oluşturduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

''Kaynanalar, oğullarını evlendirdikten sonra, birlikte yaşamak istiyorlar. Gelininin de kendisi gibi bir yaşam sürmesini ve kendi çevresine ayak uydurmasını bekliyor. Gelin ise evlendikten sonra yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Kaynananın isteklerini yerine getirmiyor. Durum böyle olunca da tartışmalar başlıyor. Bazı kadınlar da eşlerinin annesinin sözünden çıkmadığını, kendisini ezdiğini ve baskı kurduğunu söyleyerek bize dert yanıyorlar. Aile içinde gelin-kaynana arasında yaşanan tartışmalar bizlere kadar yansıyor. ''

''RAMAZANLA BİRLİKTE ORUÇLA İLGİLİ SORULAR ARTTI''
İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük de ramazan ayının gelmesiyle birlikte özellikle oruçla ilgili soruların ağırlık kazandığını bildirdi.

Alo Fetva Hattı telefonlarının gün boyu hiç susmadığını ve günde yaklaşık 500 telefona cevap verdiklerini belirten Küçük, ''Orucu bozan haller, hanımların özel durumları ve kefaret sıklıkla yöneltilen sorular arasında'' dedi.

Fetva hattına gelen ilginç sorulardan bazıları şunlar:

''İğne yapmak, göze ve kulağa damla akıtmak, ağızdan alınan astım fısfısı, öpüşmek, el ele tutuşmak, ruj ve oje sürmek orucu bozar mı?''

İl Müftülüğünün '350 97 92' nolu telefonundan erkekler 101, kadınlar ise 109 nolu dahili numaralardan Alo Fetva Hattı'na ulaşabiliyorlar