Cadde ‘Geçmişi unutmamanın tedavisi yok’

‘Geçmişi unutmamanın tedavisi yok’

13.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, ‘Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu’nda Ekin Koç’un hayat verdiği Umut karakteriyle gündeme gelen hipertimezinin tedavisinin olmadığını söyledi.

‘Geçmişi unutmamanın tedavisi yok’

DİDEM SEYMEN / İstanbul - Kanal D’nin yeni dizisi ‘Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu’nda Ekin Koç’un hayat verdiği Umut karakteriyle gündeme gelen ve dünyada çok nadir görülen hipertimezi hastalığı merak uyandırdı. Tanı yöntemi ve tedavisi olmayan bu rahatsızlıkta, geçmiş anıları detaylı bir şekilde hatırlamak kişiyi rahatsız etmiyorsa hiçbir şey yapmadan hayatına devam edebilir ya da zorlandığında psikolojik destek alabilir. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, “Hipertimezinin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, genetik faktörler, beynin amigdala, temporal lob ve hipokampus gibi hafıza ile ilişkili bölgelerinde aktivite artışı ve ruminasyon dediğimiz yaşanan olayları sürekli düşünme gibi psikolojik faktörler hipertimezi gelişiminde rol oynayabilir” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Tuman, “Aşırı ve detaylı hatırlama ile olumlu anılar tekrar hatırlandığında mutlu olmayı sağlayabilir. Özel anılarımızın hatırlanması sevdiklerimizle bağlarımızı kuvvetlendirebilir. İş ve eğitim anlamında olumlu etkileri olabilir. Ancak olumsuz anılar detaylı bir şekilde hatırlandığında anksiyete ve depresif belirtilere neden olabilir. Kişinin mental sağlığını ve işlevselliğini olumsuz etkileyebilir. Sürekli olarak anıların hatırlanması kişinin şimdiki ana odaklanmasını engelleyebilir. Hipertimezi teşhisi koyarken klinik bulgular ile kişinin otobiyografik hafızası değerlendirilir. Geçmişteki anılarını, yaşadığı olayları ne oranda hatırladığı tespit edilir. Hipertimezinin bilinen bir tedavisi yok, henüz bir bozukluk olarak da tanı ve sınıflandırma sistemlerinde yer almamakta” dedi.

Haberin Devamı

Neden hiç değişmiyor?

Ekin Koç’un (31) yıllar geçse de hiç değişmeyen yüzü, ‘vampir’ benzetmesi yapılarak sosyal medyada gündem oldu. Umut karakteriyle gündemden düşmeyen oyuncunun, 11 sene önceki ve sonraki hali arasındaki benzerlik dikkat çekiyor. Yönetmen koltuğunda Yusuf Pirhasan’ın oturduğu, senaryosunu Uğraş Güneş’in kaleme aldığı ‘Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu’ bu akşam saat 20.00’da Kanal D’de ekrana gelecek.