Clinton’ı Türkiye’ye getiren adam

Haberin Devamı

Clinton’ı Türkiye’ye getiren adam

2 Ekim’de İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konuşma yapmak üzere gelen Bill Clinton ile Douglas Becker. Laureate Üniversiteleri’nin Başkanı Becker, 500 sosyal girişimciyi destekleme programlarını eylülde açıkladı.



Laureate Üniversiteleri’nin Başkanı Douglas Becker, henüz 17’sinde ilk işini kurup milyon dolarlar kazanmış. Harvard’ı reddedip tüm yatırımını eğitime adayan Becker, Bill Clinton’ı yıllar sonra İstanbul’a getiren kişi



Eski ABD Başkanı Bill Clinton, geçen hafta bir günlüğüne İstanbul’a, Bilgi Üniversitesi’nde konuşma yapmaya geldi. Politikayı bıraktıktan sonra kendini sosyal sorumluluk projelerini adayan, dünyayı karış karış gezen Clinton’ın 11 yıl aradan sonra tekrar Türkiye’ye gelmesinin ardındaki isim ise Douglas Becker’dı.
44 yaşındaki Becker, Kraliçe Rania kadar medyatik ve güzel olmadığından yaptığı işler pek bilinmiyor. Fakat ingilizcedeki tabirle ‘sahnenin ardındaki adam’ o. Geçen yıl Kraliçe’nin başkanlık yaptığı Uluslararası Gençlik Kuruluşu’nun (International Youth Foundation, IWF) başkanı şimdi.
Benim asıl ilgimi çeken, kendi öyküsü oldu: Becker, henüz 17’sinde ilk işini kuran, 19’unda 10 milyon dolara ‘smart card’ sistemini satan bir deha. Tıpkı Bill Gates ve Steve Jobs gibi, muhtemelen fazla zekasından dolayı üniversiteye devam etmek yerine hayata erken yaşta atılmayı tercih etmiş.
Kazandığı parayla yaptığı ikinci yatırım ise GMAT, TOEFL gibi sınavları bilgisayar ortamına taşımak. Üçüncü hamlesi de eğitime yatırım... En iyisi Becker’ın hikayesini kendi ağzından dinlemek.

Clinton’ı yıllar sonra Türkiye’ye gelmeye nasıl ikna ettiniz?
Birkaç yıldır kendisini tanıma şansına sahibim. Laureate yönetimindeki iki kişi; Richard Riley ve Dr. Joseph Duffy, Clinton hükümetinde çalıştıkları için temasları sürüyor. Clinton’la Haiti’ye birlikte gittik. Haiti’deki eğitim sistemiyle ilgili yeni fikirler getirmemi istedi. Clinton’a Laureate Üniversiteleri’nin onursal başkanı olmasını teklif ettim, sosyal konularda farkındalığın artmasına dikkat çekmesi için. Normalde bu tip teklifleri kabul etmez.

Peki Türkiye ilk mi?
Bilgi, Clinton’ın ziyaret ettiği altıncı üniversitemiz.

Clinton’la başka hangi konularda işbirliği yapıyorsunuz?
Başkanlık ettiği iki kuruluş var: Biri William J. Clinton Foundation. Diğeri Clinton Global Iniative. Bu inisiyatifteki işbirliğimiz, dünyada yüksek eğitime kolay ulaşamayan çocuklara master derecesi yapma imkanı sağlamak. Ayrıca 500 sosyal girişimciyi destekleme projesi var. IYF ile de 10 bin öğretmeni eğitiyoruz.

Olağandışı bir hikayeniz var, iş hayatına çok erken başlamışsınız.
Kariyerimi sosyal etkisi olan işler üzerine kurdum. İlk işim, sağlık kayıtlarını dijital ortama taşımaktı. Yaşım 17’ydi ve ailem, üniversiteye gitmemi istiyordu. Fakat teknolojinin insan hayatı üzerindeki etkileri bende bir tutku haline geldi. Bir dizi şirket kurdum, sattım. Kazandığım parayla öğrenme merkezleri kurdum. Sylvan Learning Centers, matematik, tarih, İngilizcede zorlanan öğrencilere destek vermeyi amaçlıyor ve bugün Amerika’daki sayısı 1000’e ulaştı. Bu arada eğitim sistemleri çok ilgimi çekti. Öğretmenlere yüksek eğitim verme programları, üniversitelere yatırım da böyle gelişti.

Anladığım kadarıyla üniversiteyi bitirmediniz... Fakat işiniz üniversiteler. İronik değil mi sizce?
Doğru, üniversiteyi bitirmedim. Harvard’dan kabul edilme onurunu yaşadım ama iki yıl tekliflerini bekletebildiler. Haklısınız, alışılmamış bir yol seçtim. Ama kimseye tavsiye etmem. Üniversiteye gitmekle eğitim almak, farklı şeyler.

Türkiye’de eğitim alanında başka yatırım yapacak mısınız?
Şu anda tüm dikkat ve ilgimiz, İstanbul Bilgi’ye yönelik. Umarız hükümet, Bilgi’nin başka şehirlerde de açılmasını destekler... Clinton, yıllar önce Türkiye’nin gelecekte ne kadar önemli bir rol oynayacağını gördü. Ben de bu ülkeyi tanıdıkça inanılmaz bir tutkuyla bağlandım. Kanaatime göre istenirse Türkiye, eğitimde bölgenin çekim merkezi haline gelebilir. Eski Sovyet ülkeleri, Balkanlar ve Ortadoğu için özellikle.


LAUREATE NASIL BURS VERiYOR?
Latin Amerika’da 30, Avrupa’da 17, Asya Pasifik’te 7, Kuzey Amerika’da 5 üniversite Laureate’in bir parçası. Türkiye’de İstanbul Bilgi Üniversitesi, Laureate International Universities Network’ün üyesi.
t Laureate üniversitelerine konuk olan, konuşma yapan saygın isimlerin başında Bill Clinton, Barack Obama, Tony Blair, Jose Maria Aznar, Kofi Annan, Lech Walesa ve Gerhard Schroeder geliyor.
t 2008’de Laureate, eski Eğitim Bakanı Richard Riley’nin anısına uluslararası burs inisiyatifini başlattı. Buna göre bin öğretmene eğitim, yöneticilik ve bilgi teknolojisi alanında Riley bursu veriliyor.
t 2006’da Sylvan/Laureate vakfı International Youtj Foundation (IYF) ile ortak oldu ve YouthActionNet (gençlik aksiyonu ağı) programını başlattı. Meksika, Brezilya ve İspanya’da 100’den fazla sosyal girişimciye, kendi toplumlarına yaptıkları pozitif katkılardan dolayı maddi destek verildi.