Bu yılki Altın Küre’ye kadın yönetmen ve oyuncular ağırlığını koydu. Kathryn Bigelow, Sandra Bullock, Meryl Streep gibi isimler, kadınların gişede kazandıracağının kanıtı

Genç yönetmen İnan Temelkuran, bir söyleşide şu sözü ettiğinde pek bozulmuştum: “Bu kadar kadın yönetmen var, hiç iş çıkartmıyorlar. En iyi kadın filmlerini niye erkekler yapıyor, onu da anlayabilmiş değilim...”
Düşündüm ve istemeden hak verdim. Hoş, en iyi kadın filmlerinin ne olduğu tartışılır. Fakat popüler olan, başarılı bulunan filmlerin erkek yönetmenlerin elinden çıktığı bir gerçek. Asıl kahramanın kadın olduğu film sayısı ise çok ama çok az.
İşin garibi, Hollywood’da da durum çok farklı değil... Ancak son iki yıldır kadın yönetmenlerin filmleri iş yapmaya başladı. Nancy Meyers, Nora Ephron, Anne Fletcher, Lorne Scherfig ve Jane Campion’ın yönettiği filmler tutuldu. 2009’un en çok yıldızı parlayan ismi Kathryn Bigelow oldu.
Yönetmen Bigelow, son filmi ‘The Hurt Locker’ (Ölümcül Tuzak) ile bu haftasonu Golden Globe ödülünü büyük ihtimalle alacak. ‘Point Break’, ‘Strange Days’ filmleriyle pek sevdiğim Bigelow’un filminin teması kadınlar değil: Irak’ta görev yapan bir bomba imha timinin hikayesi!
Zaten kadınların kadın filmi yapmasını beklemek de ayrıca garip değil mi? Kadın filmi der demez insanlar -kadınlar dahil- belli bir türü kategorize etmiş olmuyor mu?
Disney Stüdyoları’nın yeni başkanı Rich Ross, misyonlarından birini ‘kadınlar için’ film yapmak olarak açıkladı. Zaten yazın en fazla hasılat getirmesi beklenen iki filmi, ‘Sex and City 2’ ve ‘Eat, Pray and Love’. Elizabeth Gilbert’in bestseller kitabını okudum, bence Julia Roberts’ın “Pretty Woman” sonrası en çok kazandırdığı film olacak!

Haberin Devamı

Sandra Bullock iştah açtı
Esas karakterin kadın olduğu filmler de çok kazandırdı geçen yıl: Sandra Bullock, Forbes’a göre şu an en çok kazandıran oyuncu! Düşünün, Will Smith veya Brad Pitt’den öncelikli olacak, onlar kadar para kazanacak kaç tane (45 yaşında) kadın var şu dünyada? Bullock’un Altın Küre’de çekişeceği Meryl Streep de bir başka kadın filmi olan ‘Julie&Julia’ ile gişe rekoru kırdı. Tecrübeli oyuncu 60 yaşında!
Peki bu gelişmeler artık Hollywood’da kadınların yükselişi anlamına mı geliyor? The Daily Beast, “Fazla heveslenmeyin! Her an her şey değişebilir. Ghost ve Pretty Woman döneminde de benzer şeyler söylendi, sonra unutuldu” diyor. The New York Times’dan Manohla Dargis, 2009’da kendi gazetesinde eleştirisi çıkan filmlerin sadece yüzde 10’unu kadınların yönettiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Kadın filmleri marjinal mi?
Julie&Julia’nın yönetmeni Nora Ephron, “Sinema sektöründe giderek daha çok kadın çalışıyor. Kadınlara yönelik filmler için bir pazar da var. Ancak bu konuda konuşulması, yazılması bile olayı marjinalleştiriyor, kompartmanlara bölüyor. Erkek izleyiciye yönelik filmlerde böyle bir durum yok” diye açıklıyor durumu.
‘Kadın yönetmen’ diye bir ayrımın olmasını bile saçma buluyor Ephron: “Bir filmi yönetiyorsan yönetmensindir, kadın yönetmen değil!”
Bizim de Tomris Giritlioğlu ve Yeşim Ustaoğlu gibi rüştünü ispatlamış yönetmenlerimiz var... Acaba benzer sıkıntıları yaşıyorlar mı? Keşke daha geniş kitlelerin izleyeceği filmler yapıp, sinemadaki erkek saltanatını biraz sarssalar.


Kadın işi Hollywood

Kathryn Bigelow ‘kadın filmi’ yapmıyor. Bu yıl Oscar’ı alabilir.

Haberin Devamı


Kadın işi Hollywood

100 milyon dolar Forbes’a göre Sandra Bullock’un tahmini malvarlığı.


YENi TECAVÜZ YÖNTEMLERiNE DiKKAT!

Küçük, ama elindeki imkanlarla mucizeler gerçekleştiren kadın sığınma evi Mor Çatı’nın son raporu elime geçti. Şaka değil, geçen yıl tam 1492 kadın başvurmuş. Mor Çatı’nın raporundan başlıklar şöyle:
-Özellikle genç kadınlar, iletişim teknolojilerinin kullanılması yoluyla (internet ortamında satıldığı belirtilen bazı ilaçların tecavüz amacıyla kullanılması, cep telefonuna görüntü kaydetmek suretiyle şantaj gibi...) farklı şiddet biçimlerine eskisine göre daha çok maruz kalıyor.
- Kadınların yüzde 80’i fiziksel şiddet nedeniyle destek istedi. Geçen yıllara göre tecavüz ve ensestle ilgili destek isteyen kadınların sayısında artış var.
- Evlerinden ayrılmak zorunda kalan kadınlar başka bir yerde kalırken ikametgah çıkaramıyor. E-kayıt sistemi nedeniyle ikametgah nakli yapıldığında yeni adresleri tespit edilebiliyor ve saldırıya açık hale geliyorlar. Bu belgeleri olmadığı için, sosyal destek alma, ev tutma, çocukları okula kaydettirme gibi konularda pekçok sorun yaşıyorlar.
- 14 kadın, 4320 sayılı yasanın uygulanması (şiddet uygulayanın evden uzaklaş-tırılması) için yetkili kurumlara başvurdu. 10’u bu kararın çıkarılmasını sağladı, dört kadın kararın çıkmasını bekliyor. Yani bu iş imkansız değil!