Cadde ORHAN BEY HAYATI: Orhan Bey tarihte kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? Orhan Gazi eşleri ve çocukları

ORHAN BEY HAYATI: Orhan Bey tarihte kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? Orhan Gazi eşleri ve çocukları

16.11.2023 - 01:30 | Son Güncellenme:

Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı olan Orhan Gazi'nin hayatına dair detaylar tarih meraklılarının gündeminde. Orhan Bey, Söğüt'te Malhun Hatun'un oğlu olarak doğdu.Kendisinden sonra ise yerine oğlu I. Murad gelmiştir. Peki, Orhan Gazi nasıl öldü?

ORHAN BEY HAYATI: Orhan Bey tarihte kimdir, ne zaman ve nasıl öldü Orhan Gazi eşleri ve çocukları

Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre yaşayan isimlerinden olarak biliniyor. Yeni yasalar ve düzenlemelerle Beyliği, devlet haline getirmiştir. İlk kez vezir, kadı ve subaşı atamaları yapmış hükümdardır. İşte, Orhan Gazi dönemi detayları...

Haberin Devamı

ORHAN GAZİ KİMDİR?

Orhan Bey 1280/1281 yılında Söğüt'te doğmuş ve 80 yıl yaşamıştır.

Orhan Gazi, 1324 ile 1362 yılları arasında beylik yapmıştır. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı devleti, oğlu I. Murad'a 95.000 km² olarak bırakmıştır.

Orhan Bey'in çocukluğu ve gençliğine dair kaynaklar bulunmuyor. 1300'de Köprühisar'ın fethinde bulunmuş ve Karacahisar uç beyliği verilmiştir. Osman Bey oğlunu emir-i kebir (beylerbeyi) rütbesi ile küçük beylik ordusuna komutan atamış ve bundan sonraki babasının her askerî eylemine katılmıştır.

Sarışın, uzun boylu ve mavi gözlü, halk tarafından çok sevilen, ulemaya saygılı, merhametli bir hükümdar olarak tanımlanır. Sık sık halkın arasına karıştığı, ve dertlerini dinlediği söylenir. Babası Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1326'da bey olmuştur. Orhan Bey'e Şücaeddin, "İhtiyareddin" ve "Seyfeddin" unvanları verilmiştir. Ölüm tarihini 1359, 1360, 1361 ve 1362 gösteren kaynaklar da vardır.

Haberin Devamı

İlk meydan savaşı Oynaş Hisarı Muharebesidir. Bundan sonra Karaçepüş, Absu,Karatekin,Orhaneli gibi kaleleri feth etmiştir. Beyliğe babasının sağlığında mı yoksa ölümünden sonra mı geçtiği konusu hala çok net bilinmemektedir.

Orhan Gazi'ye bey olduktan sonra "Şücaeddin", "İhtiyareddin" ve "Seyfeddin" sanları verilmiştir. Adına tuğra çekilen ilk Osmanlı beyidir.

"Sultan" unvanını kullanan ilk Osmanlı padişahının I. Murad olduğu kabul edilmektedir; lakin bazı kaynaklar Orhan Bey'i "sultan" unvanını kullanan ilk Osman padişahı olarak kabul etmektedir. Hatta, onun adına darb edilen sikkede "Sultan-ı Azam Orhan Bey" yazılmaktadır; ve üstelik, Orhan Bey'e ait olan bir tuğra'da "Sultan Orhan" yazılmaktadır. Hatta İbn-i Batuta, Osman Gazi'yi "ilk sultan" olarak adlandırmaktadır.

Eşleri

Asporça Hatun - Bizans İmparatoru III. Andronikos'un kızı, Şehzade İbrahim ve Fatma Hatun'un annesi.

Nilüfer Hatun - Yarhisar Tekfurun kızı, I. Murat, Süleyman Gazi ve Şehzade Kasım'ın annesi.

Theodora Hatun - Bizans İmparatoru VI. İoannis'un kızı, Şehzade Halil'in annesi.

Eftandise Hatun - Mahmud Alp'in kızı.

Haberin Devamı

Çocukları

Süleyman Paşa
Şehzade Murad
Şehzade İbrahim
Şehzade Halil
Şehzade Kasım
Şehzade Eyüp
Fatma Hatun
Hatice Hatun

ORHAN GAZİ NASIL, NE ZAMAN ÖLDÜ?

Orhan Bey, devletin idaresini oğlu I. Murat'a bırakarak Bursa'da yaşamını sürdürdüğü belirtiliyor. Ölüm zamanı hakkında net bilgi olmasa da 1358 yılında hayatını kaybettiği bildirilir. Bazı tarihçiler 1360 yada 1362 olduğunu ifade eder.