CaddeOsmanlı Cumhuriyeti’nden komİk manzaralar

Osmanlı Cumhuriyeti’nden komİk manzaralar

17.11.2008 - 00:10 | Son Güncellenme:

Gani Müjde’nin yazıp yönettiği, başrollerini ise Ata Demirer, Ruhsar Öcal ve Vildan Atasever’in paylaştığı “Osmanlı Cumhuriyeti” 21 Kasım’da seyirciyle buluşuyor. “Osmanlı Cumhuriyeti”, beyazperdeye saltanatın 21. yüzyıl hallerini taşıyacak. İşte film kadar ilginç olan çekim aşamasından notlar

Osmanlı Cumhuriyeti’nden komİk manzaralar

* Özel izinle çekim yapılan tarihi mekânlarda dokuya zarar vermemek için azami gayret gösterildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın izniyle çekim yapılan Topkapı Sarayı’nda, avluya sadece padişah arabası girebilirken tüm film ekibi, ekipman ve diğer araçlar 1.5 kilometre uzakta bekledi.

*Baskın sahnelerinin çekildiği Aya İrini’de ise duvarların zarar görmemesi için duvarların bire bir kopyası Aya İrini içine döşendi. Padişahın yatak odası haline getirilen Yıldız Sarayı’ndaki boş odada perde asmak mümkün olmadığı için pencerenin önüne çelik bir konstrüksiyon kuruldu ve perde buraya asıldı.

*Saliha Sultan’ın, aynaya vazo fırlattığı sahnede, el işçiliğiyle restore edilmiş zeminin zarar görmemesi için yerlere kat kat battaniye ve mat döşendi.

*Çekimler zaman zaman doğa koşullarının azizliğine de uğradı. Kuruçeşme parkında AB yatı sahneleri çekiminde kabaran dalgalar bütün ekipmanı su içinde bırakınca o günkü çekim iptal edildi. Fön makineleri ise günün en kıymetli eşyası oldu.

* “Osmanlı Cumhuriyeti”nde tarihi araçlar da aynen veya tamir edilerek kullanıldı. Sepetçiler Kasrı’nın bahçesinde bulunan ve orijinal saltanat kayığının birebir replikası olan Saltanat Kayığı, dört yıl sonra ilk defa tamir edilerek suya indirildi.

Osmanlı Cumhuriyeti’nden komİk manzaralar


* Padişah arabası olarak kullanılan “Chevrolet Convertible 1955” marka araba da özel olarak tamir edilip kırmızı beyaz renge boyandı. Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin (TDİ) elinde bulunan ve artık tarihi eser sayılan CR 45 römorkörü de filmde üç gün süreyle kullanıldı.

* Çekimlerde kullanılan Murat 131 de özel olarak taksiye dönüştürülüp boyandı. Filmde ayrıca 2 Hummer, 1 Unimog, 2 Jeep, 1 Harley Davidson motor ve 3 adet deniz botu kullanıldı.

* Filmde gerçek çekimlerin yanı sıra bilgisayar teknolojisi de yer aldı: Kargalar, savaş gemisi, özgürlük heykeli ve Ankara kalesi, bilgisayar teknolojisi ile tasarlandı.

* Padişahın yatak odası, taht odası, sarayın silah deposu ve Amerikan karargahı için çalışılan pek çok mekan yeni baştan inşa edildi. Türkiye’de olmayan beyzbol sahası, film için Nakkaştepe’de hazırlandı.

*Yönetmenin istediği gibi tarihi bir Rum meyhanesinin bulunamaması üzerine de Karaköy sahilinde bir Rum meyhanesi sıfırdan kuruldu. Sezen Aksu da bu meyhanede sahneye çıkan amatör şarkıcı rolünde, konuk oyuncu olarak filmde yerini aldı.

* Fatih’te köhne haldeki bir sarnıç, Amerikan karargahı nezareti haline getirilirken Sultanahmet’teki kullanılmayan bir mahzen de sarayın silah deposuna dönüştürüldü.
Hafif bilardo masası yapıldı

* Sepetçiler Kasrı, Padişah 7. Osman’ın taht odası; İstanbul Üniversitesi rektörlük binasındaki oda da padişahın toplantı odası haline getirildi. Ancak film gereği toplantı odasına bilardo masası konulması gerekince bir başka sorun çıktı: Bilardo masaları yaklaşık bir ton ağırlığındaydı ve bu ağırlık, odanın zeminine zarar verecekti. Bu yüzden 300 kilo ağırlığında ‘daha hafif’ bir bilardo masası yaptırılarak bu sorun da aşıldı.
KEŞFETYENİ
Ünlü isimler yaz sezonunu açtı! 3 güzelden plaj pozları
Ünlü isimler yaz sezonunu açtı! 3 güzelden plaj pozları

Cadde | 06.06.2025 - 07:41

Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte birçok ünlü isim sezonu açtı. Ayrılık iddialarında yer alan Cemre Baysel'den Yunanistan'a giden Afra Saraçoğlu'na kadar... İşte ünlü isimlerin plaj tarzı.

Yazarlar