Cadde Pratik tariflerle evde ekmek keyfi

Pratik tariflerle evde ekmek keyfi

26.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekmek yapmada büyük kolaylık saÇlayan makinelerin devreye girmesiyle birlikte artık dilediÇiniz ekmeÇi elde etmek çok kolay. İşte evde yapabileceÇiniz özel ekmek tarifleri

Pratik tariflerle evde ekmek keyfi

Tek yapmanız gereken, makinenin içine malzemeyi yerleştirmek ve birkaç saat beklemek. Bu kolaylık nedeniyle artık ekmek, bildiÇimiz tanımının dışına çıktı (!). EkmeÇin tarihi aslında medeniyetlerin tarihi kadar eski. Fakat ilk çaÇlarda yapılan ekmek, bugün bildiÇimiz mayalı ekmek deÇil; su ve dövülmüş tahıldan yapılmış bir bulamacın, kızgın taş üzerinde pişirilmesiyle ortaya çıkmış. Bu mayasız yassı ekmekler, günümüzde Anadolu ve dünyanın deÇişik bölgelerinde yapılan tortilla, bazlama, yufka gibi bazı ekmekleri anımsatıyor. Bugünkü bildiÇimiz anlamdaki ekmek M.Ö 4000 civarında, Eski Mısır UygarlıÇı'nda yaratılmış. Kimi görüşe göre, bir rastlantı sonucu mayalanmış ekmek bulundu. Pişirilmek için bekletilen hamur, havada dolaşan yabani mayalı bitki tozlarının içine bulaşması sonucu, ekşimiş ve pişirildiÇinde de kabarık ekmek ortaya çıkmış.Elle Decor Cook çok deÇerli bir besin olan ekmeÇi sayfalarına taşıdı. EkmeÇin günümüze kadar uzanan hikâyesi, evde yapabileceÇiniz pratik ekmek tarifleri, ekmek yapımında kullanılan çeştli araçlar hepsi Elle Decor'un eylül sayısı ekinde. Zeytinli, cevizli, keten tohumlu, üzümlü, peynirli, haşhaşlı... Bu liste giderek uzuyor; günümüzde artık pek çok kişi evde kendi ekmeÇini yapıyor. Artık bir ekmek makinesi alıp damak zevkinize göre dilediÇiniz ekmeÇi elde etmek çok kolay. Unu ve tuzu karıştırın; içine küçük doÇranmış, oda sıcaklıÇındaki tereyaÇını ekleyin, karıştırın. Mayayı ve tozşekeri suyun içine katın ve 10 dakika bekletin. Daha sonra üzümleri una ekleyip karıştırın. Maya karışımını una azar azar dökerek ekleyin ve karıştırın. Unlu bir yüzeyde elastik ve yumuşak olana kadar yoÇurun. YaÇlanmış yuvarlak bir kâse içine hamuru yerleştirin ve üstünü plastikle kaplayın. Kabarmasını bekleyin. Hamuru unlu bir yere çıkarın. Hamuru yoÇurun ve kalıbınızı hafifçe yaÇlayıp unlayarak şekillendirdiÇiniz hamuru içine yerleştirin. Hamurun üzerini nemli havluyla kapatıp 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Ardından 225Ş C'de pişirin. Pişmiş olan ekmeÇi kalıptan çıkarıp altının hava alacaÇı şekilde bir ızgaraya yerleştirin ve soÇumasını bekleyin. 300 gr sarı üzüm 2 çay kaşıÇı kuru maya ya da 20 gr taze maya 2 çay kaşıÇı tozşeker 30 gr oda sıcaklıÇında tuzsuz tereyaÇı 550 gr un 2 çay kaşıÇı tuz 350 ml oda sıcaklıÇında su ÜZÜMLÜ EKMEK Beyaz ve kepekli unu ve tuzu karıştırın. Mayayı ve balı suyun içine katın, karıştırın ve 10 dakika bekletin. ZeytinyaÇını una ilave edin. Maya karışımını una azar azar dökerek ekleyin ve karıştırın. Unlu bir yüzeyde elastik ve yumuşak olana kadar yoÇurun. YaÇlanmış yuvarlak bir kâse içine hamuru yerleştirin ve üstünü sterch filmle kaplayın. İki saat kabarmasını bekleyin. Hamuru unlu bir yere çıkarın. Yumruklamadan hamuru yoÇurun ve kalıbınızı hafifçe yaÇlayıp unlayarak, şekillendirdiÇiniz hamuru içine yerleştirin. Hamurun üzerini nemli havlu ile kapatıp bir saat kadar dinlenmeye bırakın. 225Ş C'de pişirin. Pişmiş olan ekmeÇi kalıptan çıkarıp altının hava alacaÇı şekilde bir ızgaraya yerleştirin ve soÇumasını bekleyin. 18 gr taze maya 400 ml ılık su 60 ml zeytinyaÇı 300 gr saf kepekli un 200 gr beyaz un 10 gr tuz 1 kaşık bal KEPEKLİ EKMEK Yuvarlak bir kâsedeki suya, mayayı ve tozşekeri ekleyip karıştırın, köpükleşene kadar bekleyin. Unu ve tuzu karıştırın, içine küçük bir şekilde doÇranmış tereyaÇını, maya ve tozşekerli karışımı ve yumurtanın sarısını ekleyin. Hamur bir araya gelene kadar da karıştırın. Unlu bir yüzeyde, yumuşak ve elastik olana kadar yoÇurun. YaÇlanmış yuvarlak bir kâse içine hamuru yerleştirin ve üstünü plastikle kaplayın. İki saat kabarmasını bekleyin. Hamur, kâsenin yarısına kadar yükselince, dışarı çıkarın; üzeri unlanmış tezgâhın üzerine yerleştirin ve 2-3 dk tekrar yoÇurun. Hamuru şekillendirip bir buçuk saat dinlenmeye bırakın. Üstünü nemli bir bezle kapatmayı unutmayın. 230Ş C'de 30 dk pişirin. Fırından çıkan ekmeÇi, altı hava alacak şekilde bir saat kadar bekletin. 550 gr ekmek unu 12 gr taze maya 250 ml su 20 gr tereyaÇı 100 ml süt 10 gr tuz 10 gr tozşeker 1 yumurtanın sarısı SÜTLÜ EKMEK