Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öyle ya da böyle ‘Çarkıfelek’ bizim televizyon tarihimizin bir ‘abidesi’dir. Yarışmanın kökleri 1987’ye dayanır. TRT 2’nin en ünlü yarışması ‘Şans Çemberi’ bu işin başlangıcı kabul edilir. Son bölümü izlerken şöyle bir ‘Çarkıfelek’ hatırlatması yapayım dedim...

ÇARKIFELEK TAM 27 YILDIR DÖNÜYOR


BOND ÇANTA HEDİYE EDİLİRDİ
Ömer Serim’in ‘Televizyon Tarihi’ kitabında şöyle geçer: ‘Cumhur Atalay, Namık Kasapbaşoğlu ve Adem Kılıç’ın yapımını ve yönetimini üstlendikleri ‘Şans Çemberi’, Halit Kıvanç tarafından sunuluyordu.
Sonraki yıllarda özel kanallar tarafından ‘Çarkıfelek’ adıyla yayınlanacak olan programda verilen hediyeler: Kitap, müzik kaseti, sinema, tiyatro bileti gibi basit şeylerdi.’
Milliyet’in 27.02.1987 tarihli gazetesinde ise yarışmanın çekilen ilk bölümleriyle ilgili bir haber yer alıyor: ‘Televizyonun ikinci kanalında yayınlanacak olan yarışmanın birinci bölümüne, İstanbul Valisi Nevzat Ayaz ile birlikte katılan Gazanfer Özcan birinci, Gönül Ülkü ikinci oldu. Mart ayındaki ikinci bölümün çekimine ise, Perran Kutman, Türkan Sabancı ve Şevket Altuğ katıldı.’
Malum o yılların flaş dizileri ‘Kuruntu Ailesi’ ve ‘Perihan Abla...’
Yarışmada Şevket Altuğ birinci olmuş ve Bond çanta hediye edilmiş.
İlk çekimlerde verilen hediyeler ise şöyle: Gümüş tabak, yatak örtüsü, iki pipo, parfüm...
O zamanlar sigara sağlığa zararlı değildi!

Haberin Devamı

ÖZEL TELEVİZYONLARLA ŞAN ŞÖHRET
‘Çarkıfelek’ özel televizyonlar döneminin tartışmasız bir numaralı yarışması oldu.
Popüler olan iki isim Tarık Tarcan ve Mehmet Ali Erbil. Tarcan ile Yasemin Koşal ikilisi de çok sevilmişti. Hatta ‘evlensinler’ diye epey bir kamuoyu baskısı olmuştu! Yarışmanın ikinci yükselme devri ise Mehmet Ali Erbil’le oldu.
Erbil, aralıklarla tam 11 yıldır ekranda.

ÇARKIFELEK TAM 27 YILDIR DÖNÜYOR

HOSTESLERİ ÜNLÜ OLDU
Her ünlü, bir kez ‘Çarkıfelek’ hostesliğini tatmıştır. Ekrandaki şöhret ‘Çarkın feleğinden geçmek’le neredeyse eş anlamlı olmuştu.
Yeşilçam’daki ‘yönetmenin yatağından’ hikayesinin terbiyeli hali de denilebilir. Yarışmada hostes olmak demek, ‘paranın, şöhretin’ kapısını açmak demekti. En bilinen hostes ise Özlem Yıldız’dır. İlk göz ağrılarından biri diyelim.
Devam edelim; Asena, Tülin Şahin, Petek Dinçöz, Nefise Karatay, Gönül Tunç... Burada duralım; adı en çok konuşulan hostesimizdi.
Onun için ‘taş gibi’ adında bir abide bile dikilmişti! Şimdi evli.
Nefise Karatay ile Mehmet Ali Erbil’in sanatsal fotoğrafları da epey konuşulmuştu ve tabii aşkları da...
Devam edelim: Çağla Şikel, Esra-Ceyda kardeşler, Yasemin Koşal, Doğa Bekleriz, Tuğba Özay ve Berna Öztürk. Bir de 2008’de ‘Playboy güzeli’ Victoria Silvstedt gelmişti. Tek bölüm de olsa epey ‘ses’ getirmişti!
Bu arada eksikler olabilir.

Haberin Devamı

DEĞİŞEN TÜRKİYE VE ÇARKIFELEK
10 yıldır değişiyoruz. Türkiye değişiyorsa ‘Çarkıfelek’te değişiyordur. İlker Ayrık ile ‘hoppa’ halinden çıkıp belki de, Tarık Tarcan’a daha çok yaklaşmış oldu. Yatak örtüsünden, züccaciyeye, yüklü para ve otomobil gibi acayip ödüllere doğru giden yarışma bugün ‘batık kredilerin’ yarışması oldu. Onun adı artık ‘Kartıfelek.’ “Yardım edin Memed Alibey”den buraya geldik. Yalvarmadan, temiz iş: “Borcun ne baba, söyle ödeyelim” şekli.
Bir ülke nereden nereye geldi; yarışmalarına bakacaksın diye boşuna dememişler. İlker kardeşimiz gayet usturuplu bir yarışma sunuyor. Yarışmacılar göbek atsa da o atmıyor.
Mehmet Ali Erbil’in hostesleri ile malum yakınlıkları bilinirdi. Sırf Mehmet Ali ve hosteslerini takip eden magazin muhabirleri vardı! Artık o devir kapandı, evimizin yarışması oldu.
Fatmagül Fakı da bu hostes basamağında.
Kısa bir süre kalır. Sonra mutlaka bir dizi olacak. Duruma göre sunuculuk da olabilir. ‘Survivor’ın ardından gelen şöhrettir bu hosteslik. Yani seneye bugün, kesin bir dizi bekliyoruz.