Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir işin esprisi yapılır, kafa bulunur, eleştirilir, ne bileyim işte, bir sınır vardır. Bir medya sitesindeki başlığı görünce sabah sabah fena oldum. Nasıl çiğ, nasıl pis bir sırıtma halinin harfleriydi onlar. Konu ‘İffet’ in malum sahnesinin ikiye bölünmesi. Star ilk bölümde bir bölümü, ikinci bölümde de devamını verecek. Bunun esprili bir anlatımı olabilir. Hatta kızarsın “Pespaye adamlar, cinselliği ancak kadını çaresiz hale getirince yaşayabiliyor” diye yazarsın. “Esprisi olmaz bu işin” diyenler de, bu yazılanlara kızar. Ama bu kızmak ya da gülmek ya da gülenlere kızmak gibi bir durum değildi. ‘Önden sevişme’, ‘arkadan sevişme’esprileri...
İlk bölüm çiçekli böcekli bi sahneyle bitti. Bilemem, haftaya medya sitesinin ‘beklediği’ ikinci bölüm olur mu? Yorumlara baktım. ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’yle karşılaştırılmış ya da Müjde Ar’ın ‘daha gerçeki oynadığı’ vs yazılmış. Ama sanki oyunculuktan çok, kimin neyi, ne kadar gösterdiğiyle ilgili yorumlar.
Tamam beklenen sahne oynadı, bitti. Geçelim. Bundan sonra sorulacak soru, şimdi dizi ne olacak? Deniz Çakır ve İbrahim Çelikkol oynuyorlar gerçekten. Seslendirmeyi de es geçmeyeyim. Oyunculukla seslendirme birbirini tamamlıyor. Bu yetecek mi? Yoksa sıradanlaşıp unutulacak bir dizi mi olacak? Dedim ya malum sahne bitti. Şimdi aslına bakalım...

Haberin Devamı

DİZİLERİN BABALARI NEDEN ÇOK ÖFKELİ?

Yeni dizilerin baba karakterleri, öfkede sınır tanımıyor. Hatta onlara “Gülmek yok, hep bağıracaksınız, ne olursa bağıracaksınız” demişler. Öfkenin çerçevesi öyle kısıtlanmış ki hani, biraz gönülleri alınıp gülmeleri mümkün değil. Anında saldırıya geçip, vurup kırıyorlar. En son ‘İffet’in babası Ahmet (Mehmet Çevik); ona “Sakın gülme” demişler. Öfkeli baba olunca yüz hatlarının farklı bir kıvrım alması mümkün değil.
‘Kuzey Güney’in babası Mustafa Avkıran yani Sami Bey, Kuzey’i nerede görse “Çalış yoksa patlatırım” havasında. Abartılı bir durum. Çünkü karşısında küçük çocuk yok. Kaslı filan bir adam var. Ödev yapmayan çocuk muamelesi... Bu ‘öfkeli baba’ karakterinin çerçevesini kim çizmişse, bunu görememiş anlaşılan! Bu arada Sami Bey duruşuyla hiç de öyle tırsılacak bir baba değil. Hatta kendi içindeki çelişkilerini çözememiş, sorunlu, korkak bir tip havası bile veriyor.
‘Bir Kız Sevdim’ deki Turan Amca (Çetin Tekindor) diğer babalara göre daha bir geniş yelpazede. Bir yandan toplum baskısı, bir yanda kızı arasındaki sıkışmışlığı karakterine yansıtıyor. Bu ona çerçevesi daha geniş bir ‘öfkeli baba’ imajı veriyor. Sabah-akşam bağıran bir babadan çok, yaşadıklarının ona getirdiği çıkmazın içindeki baba görüntüsüyle daha gerçekçi, daha kabul edilebilir bir karakter çiziyor. Bu arada öfkeli babalarımızdan Sami Bey ve Ahmet Bey rakıları götürüyor. Turan Bey’in yüksek tansiyon yüzünden bu işe ayıracak vakti yok! Ve üç isim de okullu olmanın nasıl önemli olduğunun altını çiziyorlar.

MODA ASKILI VE ÇİÇEKLİ ELBİSELER

Açıkçası anlamam giysi tariflerinden. Ama yeni başlayan dizilerde dikkatimi çeken bir şey oldu. En basit tarifiyle hani, II. Dünya Savaşı filmlerinde kırda bisikletle dolaşan genç kız görüntüsü vardır. Askılı, diz üstü elbiseli. ‘Bir kız Sevdim’de Mine böyle mesela. ‘Firar’da Bahar’ın tercihi de bu yönde. ‘Sensiz Olmaz’daki Nurgül Yeşilçay’ın da bu tarzı tercih ettiği sahneler vardı. Bilmem yanıldım mı? Varsa bu konuda görüşleri olan bana yazabilir.