Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ZEKİ MÜREN FİLMİNE BUZZZ

Bir deli kuyuya taş attı hikayesi mi, yoksa mahalle baskısı efsanesi mi? Bilemem. RTÜK, “Valla ben buzlayın demedim” diyor; televizyon kanalı, “Aman ceza yerim” diye korkuyor. Gençleri kötü alışkanlıklardan korumak adına sigara buzlaması hangi noktaya geldi? O “masum” halinden eser kalmadı. Korkunun, baskının simgesi oldu.
İşte garip bir örnek Cine5 kanalında, pazartesi günü yayınlanan Zeki Müren’in 1969 yılında çevirdiği “İnleyen Nağmeler” filminde yaşandı. Bu zamana kadar bu sahneyi izleyip de içkiye başlayan bir genç kardeşimiz var mıdır bilemem! Zeki Müren’in şöhretinin zirvesinde olduğu yıllar. Kederlidir, evine dostları ziyarete gelir. Masa donatılır. Bugüne kadar öyleydi. Ama 2013 yılında o masa buzlanıyor ve fotoğraftaki hale dönüyor. Kimse bana oturup hikaye anlatmasın.
Türkiye’de televizyonlarda
günde kaç filmin kaç sahnesi böyle buzlanıyor? Bu benim rastladıklarım. O masanın her tarafı içki olsa ne yazar, olmasa ne yazar!

Haberin Devamı

ZEKİ MÜREN FİLMİNE BUZZZ
‘UMUTSUZ EV KADINLARI’ NEDEN CEZA ALDI?

RTÜK’ten bana göre her iki taraf açısından tartışılacak bir ceza örneği yaşandı. Tartışmanın diğer muhatabı FOX kanalı. “Umutsuz Ev Kadınları” dizisinin 86. bölümü (RTÜK, 85. bölüm diyor ama o sahne 86. bölümde!) bir sahne nedeniyle ceza yedi. Ceza, dizinin yayınlandığı saat dilimine değil, tekrarına geldi. Hikaye şu; Elif - Ömer çiftinin ikizlerinden Tekin’in evli ve çocuklu Zuhal’le ilişkisi var. Sınıfından arkadaşının annesi. Birlikte olduklarını ifade eden görüntüde Zuhal yatağın üzerinde oturuyor, Tekin de giyiniyor. RTÜK’ün gerekçesi şu; “Akşam yayınlıyorsun, ‘olumsuz örnek oluşturacak davranış’ işaretini koyuyorsun da niye gündüz tekrarında koymuyorsun?”
FOX?gündüz tekrarında koysa, bu sefer “Sen bilmiyor musun? Gündüz olumsuz örnek teşkil edecek program yayınlamak yasak” diyecekti.

Bu sahne örnek teşkil eder mi?
RTÜK Yasası’nın 8. maddesindeki gençlerin ve çocukların zihinsel, ahlaki gelişimlerini engelleyici içerik taşıyan programlar maddesi var ki çek çekebildiğin yere. Yorumu, adamına göre değişir, uzmanına göre değişir. Dizide bu tarz ilişki övülmüyor. Dizinin ilerleyen bölümlerinde, “Gençler bu işi yapmayın” diyor kısacası.
Gelelim FOX’a. İçeriğini akşam yayınlarında “Gençler, kötü örnekler var, izlemeyin” diye uyarıyorsun, tekrarında niye yapmıyorsun? Ya da illa bu dizinin tekrarını yayınlamak zorunda mısın? Gençlerin ve çocukların olumsuz etkilendiği saat dilimi 05.00 - 24.00 arası. RTÜK, gündüz kuşağı yerli pembe dizilerinin her birini izlese ne malzeme çıkar ne malzeme!

Haberin Devamı

SORUDA ‘BÜYÜK RİSK’ VARDI

Yarışmanın adı sorulan sorunun kendisi oldu. “Birbirlerini 90 derece açıyla kesen iki çizgi veya çubuktan meydana gelen şekildir. İsviçre ve İsveç’in bayrağında da yer alır?”
Pazartesi akşamı yarışmacılara bu soru soruldu. Yarışmacılardan Övgü, “Artı nedir?” dedi. Selçuk Yöntem durumu anladı: “Kabul ediyorum, yani haç nedir olacaktı?” dedi. Üst tarafı “artı” alt tarafı “haç” diyen bir sorunun riskini Selçuk Yöntem almış oldu. “Yanlış” dese bir türlü, demese başka türlü!