Gayrimenkul Haberleri 31/B Şerhi Nedir?

31/B Şerhi Nedir?

Son Güncellenme:

.

31/B Şerhi Nedir

Özel mülkiyete sahip bir taşınmazın, devlet tarafından kamu yararı gözetilerek el konulmasına kamulaştırma adı verilir. Kamulaştırma ile bir taşınmazın bir kısmına ya da tamamına el koyulabilir. Kamulaştırma ile devlet mülkiyetine geçen taşınmazın bedeli mülk sahibine ödenir.

Haberin Devamı

31/B şerhi nedir?

Kamulaştırma Kanunu’nun 31/B maddesine göre, şerh konulmuş bir taşınmazın mülkiyeti iradeye aittir. Şerhin konulmasından sonra taşınmaza ilişkin devir, temlik ve diğer hakların mülk sahipleri lehine tesisi ortadan kalkar.

Tapuda 31/b şerhi

31/B şerhi kamulaştırma kararı kesinleşmiş taşınmazların, tapuda şerhler sütununa şerh konulması ile olur. Bu kapsamda taşınmazın başka birine devri engellenir. Şerh konulmuş bir taşınmazda ayni ve şahsi haklar ortadan kalkmakla birlikte, taşınmaz imar uygulamalarına konu olabilir. Bir taşınmazın üzerinde 31/B şerhinin olması, o taşınmaza ilişkin parselasyon yapılmasına engel teşkil etmez. Bu taşınmazların parselasyon işlemi, diğer kamulaştırma ile elde edilmiş parsellerle aynı şekilde uygulanır. Kamulaştırmanın temel amaçlarından olan kamu yararının tesisi ilkesi sebebiyle, taşınmazlar imar uygulamasına girdikleri şekilde çıkarlar ve DOP adı verilen Düzenleme Ortaklık Payı alınmaz. Tamamı üzerinde kamulaştırma yapılan bir taşınmazdaki 31/B şerhi, parselasyon işleminden sonra yeni parsel ve ada numarasıyla taşınır. Malik konumundaki özel kişiler şekil itibariyle malik olup, mülkiyet hakları iradeye tesis edilmiştir. Belirli bir bölümü, kısmi olarak kamulaştırılmış bir taşınmazın üzerinde, kamulaştırma dışında bırakılmış alanlarda maliklerin hakları devam eder. Bu nedenle 31/B şerhinin dışında kalan kısımları için maliklerin talebi olmaksızın idare resen ifraz işlemi ile şerhi, sadece kamulaştırılacak kısma taşır.

Haberin Devamı

31/b şerhi kaldırılması

İdare tarafından konulan kamulaştırma şerhlerinin kaldırılmasında idarenin onayı gerekir. Tapu müdürlüğü mülk sahibinin tek taraflı iradesine dayanarak şerhi kaldırmaya yetkili değildir. Ayrıca mülk sahiplerinin şerhin kaldırlması için idareye dava açma hakları da saklıdır.

31/b şerhi terkini

Terkin bir işlemi sonlandırmak ya da düzeltmek için tapu müdürlüğünce yapılan bir işlemdir. Kamulaştırma Kanuna göre 31/b şerhi terkini idarenin yazılı onayı ile yapılır.