Son Güncellenme:
Çeşitli ölçeklerde hazırlanan imar planları, yerleşim bölgelerinde alanların nasıl kullanılacağına ilişkin imar uygulamalarına esas oluşturur. İmar planlarında yer alan ve kullanımı imar yönetmelikleri ile belirli amaçlarla sınırlandırılmış olan açık alanlarda, kamu yararı ilkesi göz önünde bulundurulur.
İmar planlarında sadece yeşil alan ve tarım arazisi olarak kullanımına izin verilen boş alanlara açık alanlar adı verilir. İdare tarafından açık alan olarak belirlenmiş ve kayda geçirilmiş bir alanın, yeşil alan ve tarım faaliyetleri dışında bir projede kullanılması mümkün değildir. Açık alan olarak belirlenmiş bir taşınmaz yeşil alan olarak bırakılabilir ya da tarımsal arazi olarak kullanılabilir. Yeşil alanlar park, bahçe gibi kişilerin dinlenmesi için kamu yararı gözetilerek ayrılmış açık alanlardır
Açık alan katsayısı matematiksel bir hesaba dayanan, bir kentteki açık alan yoğunluğunu belirlemek için kullanılan bir göstergedir. Açık alan yüzölçümünün, toplam arazi yüzölçümüne bölünmesi ile açık alan katsayısı elde edilir. Açık alan katsayısı hesaplanırken kentin bütün alanlarını kapsayan yüzölçümü hesaplanır. Yeşil alan ve tarım arazilerinin yüzölçümü toplam yüzölçümüne bölünür. Elde edilen katsayı kentin açık alan yoğunluğunu ortaya koyar. Bu yoğunluğa istinaden arazi kullanımı belirlenir. Açık alan katsayısı imar planları gibi şehircilik uygulamalarında kullanılır. Kentlerin açık alan katsayıları, yoğunlukları ve imar uygulamalarına esas teşkil eden hesaplamaları imar yönetmeliklerinde açıklanır.