Son Güncellenme:
Tapu Kanunu’na göre tapu işlemleri akitli işlemler ve akitsiz işlemler olarak ikiye ayrılır. Bir ya da birden fazla muhatabın beyanıyla Tapu Müdürlüğü'nde senet düzenlenmesi suretiyle yapılan işlemlere akitli işlemler adı verilir. Akitli işlemlerde Tapu Sicil Müdürlüğü'nde resmi senet düzenlenmesi zorunludur.
Tapu Kanunu’na göre bağımsız bölüm ilavesi, bağış, devremülk hakları, irtifak hakları, geçit hakları, mal devri, intifa hakları, ipotekler, hükümlü adına kayıtlı taşınmazın satışı, kısıtlamalı satış, satış kamulaştırma, kamulaştırılan alanların sahiplerine iade edilmesi, kat irtifakı, kat irtifakı temlik sözleşmesi, kat mülkiyeti, kaynak hakkı, miras payının devri, oturma hakkı, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, su, gaz, elektrik, taksim, taşınmaz yükü, resmi senet, trampa ve inşaat hakkı, velayetten mal alımı akitli sözleşmeler kapsamında değerlendirilir.
Tapu Kanunu’nda belirtilen akitli işlemler dışında kalan işlemlere akitsiz işlemler adı verilir. Kanun kapsamında; vasiyetnamenin tenfizi istemi, tescil istem belgesinin düzenlenmesi, teferruatın yazılı istemi, şufa- iştira ve vefa istemi, sulh hakimi ya da noterde yapılan ölünceye kadar bakma akdinin tescili istemi, satış vaadinin şerhi istemi, miras taksimi, miras intikali, kooperatif üyelerinin ferdileşmesi, kira şerhi istemi, kat mülkiyeti kurulumu, kat karşılığı inşaat sözleşmesi şerhi, kat irtifak istemi, elbirliğinin bozulması, ipotek terkin istemi, intifa terkin istemi, tashih işlemi, cins değişikliği, cebri satışın tescili istemi, tevhit istemi ve ifraz istemi ve aile konutu şerhi akitsiz işlemlerdir.