Son Güncellenme:
Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Whaley House, her yıl 100 binden fazla ziyaretçi ağırlıyor. Bunun tek nedeni, günümüzde müzeye dönüştürülen yapının bir buçuk asırı aşan köklü tarihi değil. Whaley House aynı zamanda ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bile “perili ev” olarak kabul edilmiş bir bina!San Diego şehrinde bulunan Hayaletli Whaley House, adını İskoçya ve İrlanda kökenli bir ailenin 1823’te New York’ta doğan çocuğu Thomas Whaley’den alıyor. Kaliforniya’da altın bulunmasıyla zenginleşen aileler kervanına katılan Whaley’ler, San Diego’ya taşındıktan sonra bu binayı inşa ediyorlar. 1960’dan itibaren müze olarak kullanılmaya başlanan bina, özellikle perili olduğu söylentileriyle birlikte daha da popüler bir hale geliyor.
1857’de Whaley House inşa edilmeden önce arazi bir mezarlık olarak kullanılıyor. Whaley ailesi eve taşındıktan kısa süre sonra San Diego Belediyesi’ne, evde ayak sesleri duyduklarını bildiriyorlar. Hatta aile, seslerin daha önce bir tekne çaldığı gerekçesiyle bu arazide asılarak idam edilen James “Yankee Jim” Robinson’a ait olduğunu iddia ediyor. Tabii ki bu iddialarını kanıtlayamıyorlar ancak onların ifadeleri evin perili olduğuna dair söylentilerin yayılmasına yetiyor.
Ev 1960’larda müzeye dönüştürüldükten sonra, ziyaretçilerin bazıları da Whaley House’un perili olduğunu iddia ediyorlar. Thomas Whaley ve karısı Anna'nın hayaletlerinin evde dolaştığı söylentileri de müze yönetimi tarafından bir fırsata çevriliyor. Her ayın son hafta sonunda, “Hayalet Avı” adı altında düzenlenen turlar büyük ilgi görüyor. Hatta görev ve sorumlulukları arasında ülkede turizmin yaygınlaşması da bulunan ABD Ticaret Bakanlığı, Whaley House’u “Perili Ev” olarak tescilleyerek binanın bilinirliğini daha da artırıyor.
Life dergisi tarafından 2005 yılında “Amerika’nın En Perili Evi” seçilen Whaley House, popülerliğini tabii ki büyük oranda bu özelliğine borçlu. Fakat bu, Whaley House’un sadece hayalet hikayelerinden ibaret olduğu anlamına gelmiyor. Aksine bina, Avrupa’da 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve antik Yunan mimarisini döneme uyarlayarak yeniden canlandıran akımın ABD’deki en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.Geçmişte San Diego’nun ilk tiyatro salonu ve ikinci mahkeme salonu olarak da kullanılan Hayaletli Whaley House, iki katlı ve tuğla duvarlara sahip bir eser. Thomas Whaley’in kendi bahçesinden topladığı tuğlalarla inşa edilen ve o dönem 10 bin dolara mal olan binanın zemini tamamen maun ve gül kaplama. 185 metrekarelik evin bir bölümü mahkeme salonu, bir bölümü de tiyatro salonu olarak ve aslına uygun biçimde yeniden restore edilmiş durumda. Whaley çiftinin kaldığı yatak odası da aslına uygun bir biçimde ziyaretçilerini bekliyor. Odadaki bebek beşiği ise ailenin 18 aylıkken bu evde hayatını kaybeden çocukları Thomas Junior’ın bir zamanlar uyuduğu beşiğin ta kendisi. Kısacası Whaley House hem perili ev hikayelerini sevenlere hem de tarihi yapılara ilgi duyanlara hitap ediyor.