26.05.2021 - 13:09 | Son Güncellenme:
Kaçak yapılaşma hemen her yerde yaşanan bir sorundur. Bu duruma genellikle köy ve bağ evi gibi yerlerde rastlansa da bazen şehirlerde de kaçak yapılara rastlanabilir. Devlet ise bu durumun önüne geçebilmek adına bazı kanunlara dayalı olarak cezai işlem uygulamaktadır.
Kaçak Yapı Cezası Nedir?
Kaçak yapı, devlet izni olmadan yapılara verilen isimdir. Kaçak yapı, illa baştan bir yapı için değil izin olmayan ya da verilen iznin dışına çıkılan kat sayısı içinde kullanılmaktadır. Kaçak yapı, devletin izin vermediği bölgelere yapılan inşaat için de kullanılır. Böyle durumlarda devlet kaçak yapıyı fark etmesi durumunda inşaat yapan ve yaptıran kişiye ceza uygulamaktadır. Bu cezaya ise kaçak yapı cezası denir. İnşaat yapmak isteyen kişi ya da firmalar mutlaka temel atma öncesi inşaat ruhsatını çıkarmaları gerekir. Aksi halde kaçak yapı cezası alarak inşaat yıkılmak zorunda olunabilir.
Ödenmezse Ne Olur?
Kaçak yapı cezası, maddi ve yıkıma tabi tutma şeklindedir. Ancak bazı kişiler, kaçak yapı cezasını ödemeyebilir. Böyle bir durumda devlet yaptırımcı olma yetkisini kullanır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ve inşaat alanı aktifse ve faaliyetlerine devam ederse inşaat sahibi ya da firma sahibi kişiler ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulur. Hapis cezası, kaçak yap cezasına göre 1 ila 5 yıl arasında olmaktadır.