Son Güncellenme:
Teknolojinin gelişmesiyle mimaride ortaya çıkan yeni tekniklerden kolonsuz bina uygulamaları gün geçtikçe etki alanını arttırıyor. Dünyadaki örnekleri çoğalan teknikte binanın beton dış cephe kaplaması aynı zamanda kolon görevini üstleniyor. Yapı Merkezi’nin, Türkiye’de ilk defa Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Binası'nı bu yöntemle tasarlaması bir ilk anlamına geliyor.
Dubai Metrosu’nu inşa eden, Kayseri’de gerçekleştirdiği raylı sistem projesi ile “Dünyada 2010 yılının en iyi tramvay sistemi projesi” ödülünü alan Yapı Merkezi, dünyada kolonsuz bina tekniğini ustalıkla uygulayan kuruluşların başında yer alıyor. İnşaat sektöründeki 45 yıllık deneyimini yeni tekniklerle harmanlayan firma, Türkiye’nin bu alanda öncülüğü üstlenmiş bulunuyor. Dünyada sayılı örnekleri bulunan bu sistem, binanın dış cephe kaplamasında beton kullanıyor. Tasarım ustalığıyla birleştirilen bu dış cephe aynı zamanda binanın kolon görevini de üstelenerek mimaride yeni bir çağ başlatıyor. Yapı Merkezi Şirketler Topluluğu’nun Ar-Ge merkezi olan, prefabrik beton yapı sistemleri üreterek proje ve montaj hizmetleri vermek üzere kurulan Yapı Merkezi Prefabrikasyon şirketi, Türkiye ve dünyada bu yenilikçi tekniği uygulamaya devam ediyor.
Dış cephe elemanı betonu aynı zamanda kolon vazifesini görerek taşıyıcı sistemin en büyük parçası yapan uygulamanın kolonsuz bina ile mimaride bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Yapı Merkezi Prefabrikasyon Genel Müdürü Murat Şener açıklamasına şöyle devam ediyor: “Normal şartlarda binalarda bir taşıyıcı kolon, bir de ayrıca cephe kaplaması oluyor. Bu iki sistemi özel bir mühendislik çözümüyle tek bir sistemle birleştiren yeni tasarım, özellikle anıtsal veya özel mimari vasıflı projelerde uygulama alanı bulacak. Mimarlar, betonu böyle bir sisteme nasıl entegre ettiğimizle ilgilenmeye başladı. Ancak işin sırrı, sadece betonun kalitesinde değil, özel mühendislik yazılımında.” Beton kullanılmasının uzun vadede daha ekonomik bir çözüm de sunduğu belirten Şener; “3-5 senede bir çeliğin işletme ve bakım maliyeti var. Betonda ise bu yok.” diyerek tekniğin uygun maliyetine dikkat çekiyor.
Yetkililerden alınan bilgiye göre Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Binası’nın proje dokümanları yurt dışındaki pek çok yarışmaya katılıyor. Mühendislik ve teknoloji firması olarak hizmet veren şirket, üretim kapasitesi açısından sektörün önde gelen ilk 3 firmasından biri olma özelliğini koruyor. Diğer projeleri hakkında da konuşan Aykar, Fas’ta gerçekleştirilecek ilk kent içi raylı sistem olan Casablanca Tramvayı ihalesini kazanarak ülkedeki ilk projelerini hayata geçireceklerinin altını çiziyor. Sudan’da başkent Hartum’da yeni havaalanının 1. aşamasının sözleşmesini imzaladıklarını söyleyen yetkili, Suudi Arabistan’da geçen yıl ihalesine katıldıkları Mekke-Medine arasındaki hızlı tren projesi istasyonlarına en ucuz teklifi verdiklerini de belirtiyor.Kolonsuz bina benzeri mimarideki gelişmeleri ilk elden öğrenmek için
adresindeki makaleleri takip edebilirsiniz.