Son Güncellenme:
Evimizin yaşam kaynağı, kültürümüzün besleyicisi, ailemizin buluşma noktası olan mutfağın herkes için yeri ayrı. Herkesin bir ayağı mutfakta olunca, ortalığın dağılması ve temizliğin kontrolden çıkması kaçınılmaz olabiliyor.Evin bulaşıkları, evcil hayvanınızın taşıdıkları, çocuklarınızın oyuncakları ya da tezgahta unuttuklarınız derken mutfağınız dolup taşıyor. Bu karmaşa içerisinde evinizin en hassas noktasını sürekli temiz tutmaksa oldukça güçleşiyor. Temiz bir mutfağın 3 kuralı sayesinde mutfağınız hep istediğiniz gibi kalsın istedik ve kuralları sizler için derledik.
Mutfak öyle bir yer ki her an her eşya ile karşılaşabilirsiniz. Kim bıraktı bunu buraya diye düşünürken, kendinizin getirdiğini bile unutabilirsiniz. Bunların hepsi normal ancak fark ettiğiniz anda o eşyayı mutfaktan çıkarmalı ve kendi yerine götürmelisiniz. Ayrıca kirli yemek tabaklarınızı, bardaklarını asla tezgahınızın üzerinde bırakmamalısınız. Sonra yıkayacaksanız bile mutlaka lavobonuzun içerisinde muhafaza etmelisiniz.
Doğru kullanılmayan ve konumlandırılmayan bir çöp kutusu mutfağınızın altını üstüne getirebilir. Temiz bir mutfak konusunda ciddiyseniz, mutlaka çöp kutunuzu ayrı bir köşeye yerleştirmeli ve yanına başka bir şey koymamalısınız. Asla sığmayacak şeyleri atmamalı, kutunuzu taşırmamalı ve kapağının düzgün kapandığından emin olmalısınız. Çöp kutunuzun etrafının çok temiz olması içinizi rahatlatabilir ama içinin o kadar temiz olduğunu düşünmeyin. Bu sebeple sık sık çöp kutunuzu yıkamayı ihmal etmeyin ve bu konuda kendinize bile müsamaha göstermeyin.
Temiz bir mutfağın 3 kuralı var ve şimdi sıra bunların en önemlisine geldi. Çünkü bu kural, direkt olarak ilk kuralımızı da etkiliyor. Şöyle düşünün, bulaşıklarınızı makinede yıkasanız bile öncesinde tüm yağlı eşyalar lavobonuzun içerisine giriyor. Tüm o yağlar oraya akıyor, orada birikiyor ve bekliyor.Gördüğünüzün ötesinde birikenler, mutfağınızın hijyenini ciddi oranda tehlikeye atıyor. Ancak işin güzel yanıysa bu kirliliği kontrol altında tutmak oldukça kolay. Bulaşıklarınızı her kaldırdığınızda lavabonuzu fırçalamayı rutininiz haline getirirseniz sadece 30 saniyede bu büyük sorundan kurtulmayı başarabilirsiniz.
Bu üç kuralla artık daha düzenli bir kullanım alanına sahip olabilirsiniz ama bu noktada ev halkına da çok iş düşüyor ve onları uyarmaksa yine size kalıyor. Bir mutfağın temiz olması için tabii ki sadece üç kural yetmiyor. Herkesin kendine göre farklı kuralları olabiliyor. Sizin de kendinize özgü, asla vazgeçmem ve herkese tavsiye ederim dediğiniz mutfak kurallarınız var mı?