Pazar 2023’ün müzik panoraması

2023’ün müzik panoraması

31.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Popüler müzikten yeni nesil arabeske, klasik poptan alternatif rocka, saygı albümlerinden yeniden hit olan eskilere, ‘rap-trap-hip hop’ ve türevlerine kadar rengârenk bir tablo olarak yer edindi müzik hafızamızda.

2023’ün müzik panoraması

Yavuz Hakan Tok - yavuzhakantok @gmail.com / Geçmiş yıllarda yıl boyu dinlenen hit şarkılar konusunda herkes hemfikir olur, yıl sonu listeleri kolayca şekillenirdi. Son yıllarda ise her dinleyici kitlesinin starları, hit şarkıları farklılık gösteriyor. Birinin çok sevdiğini öteki hiç duymamış olabiliyor. Hâliyle farklı mecralarda yayınlanan hit şarkı listeleri görenleri şaşkınlığa uğratıyor. Buna rağmen popüler müziğin her türü ve eğiliminde 2023’ün kısa bir özetini çıkarmak gerekirse, şöyle bir tablo çizmek sanırım mümkün:

Haberin Devamı

2023’te popüler müziğin kazananları arasında Mabel Matiz başı çekti. Kimsenin kolay kolay albüm yapmayı göze alamadığı bir dönemde 25 şarkılık, büyük prodüksiyonlu bir albüm yaptı. “Fatih” albümü, Mabel’in müzik yolculuğunun en olgun albümüydü kuşkusuz. İlk etapta “Müphem” “Düldül” ve “Numaracı” gibi hitler çıkaran albümün yanı sıra Mert Demir ile ortak çalışması “Antidepresan”, 2022 sonlarında piyasaya çıkmasına rağmen 2023 boyunca dillerden düşmedi. Yılın hit şarkılarından bir başkası olan ve Melike Şahin tarafından seslendirilen “Diva Yorgun” da bir Mabel Matiz bestesiydi.

Arabeski güncelledi

Yılın kazanan bir başka ismi Semicenk’ti. Bu topraklarda etkisini hiç yitirmemiş arabesk müziği günün beste, söz ve düzenleme anlayışıyla güncelleyen Semicenk, Bilal Sonses’ten sonra türün yeni yıldızı oldu. Şarkıcılık stili bakımından Müslüm Gürses ile Bad Bunny arasında bir yerlerden ses veren Semicenk, şarkılarına nakaratla başlamak, şarkı sürelerini kısa tutmak ve günün dilini kullanmak gibi formüllerle yeni nesil arabesk dinleyicisini, kendi kuşağını avucunun içine aldı. Semicenk’in kendi kulvarındaki liderliğini 2024’te de sürdüreceğini kestirmek zor değil.

Haberin Devamı

Yeni nesil arabeskçiler

Dedüblüman, Burak Bulut-Kurtuluş Kuş ve Kubilay Karça da yeni nesil arabeskin dinleyici toplayan isimleri arasındaydı. Halo Dayı, Muti ve UZİ, birer Azer Bülbül şarkısını “rap”le karıştırdılar ve her üç şarkı da büyük ilgi gördü. Ona keza arabeskin ‘90’lı yıllar temsilcilerinden İbrahim Erkal’ın şarkıları da “Hürmet” adı verilmiş bir proje kapsamında farklı türlerden şarkıcılar tarafından yeniden seslendirildi. Derya Bedavacı, eski nesil kadın arabesk şarkıcıları hatırlatan tarzı ve yorumuyla dikkatleri çekmeye devam ederken alternatif müzikten ana akıma transfer olan Melike Şahin de 2023’ün kazananları arasında yerini aldı.

Tüm zamanların kazananı

Türkçe müzikte tüm zamanların kazananı Sezen Aksu 2023’te de bu unvanı kimseye bırakmadı. Sayısız Sezen Aksu şarkısı cover yapıldı. Söz ve müziği kendisine ait şarkıları isteyen herkesin kullanımına açması ve bunun için bir bedel talep etmemesinin yanı sıra zaten sevilen ve bilinen şarkılar olmasının söyleyene getirdiği avantajla Sezen Aksu şarkıları yine çok revaçtaydı.

Haberin Devamı

Eski şarkılar viral oldu

Bir süredir süregelen müzik-sosyal medya ilişkisi 2023’te de etkisini sürdürdü. Alişan’dan “Hele Bi’”, Sezen Aksu’dan “Zalim” ve Kibariye’den “Lafı mı Olur?” gibi eski tarihli kimi şarkılar sosyal medyada viral olarak güncel müzik listelerine girdi. Bunun yanı sıra hayatlarımızda büyük yer kaplayan diziler de şarkı tanıtımı konusunda etkin rol oynamaya devam etti. Son birkaç yılda müzik sektörüne damgasını vuran “rap-trap-hip hop” ve türevleri yine bir kesimin, özellikle de gençlerin en çok dinlediği tür olmayı sürdürdü. LOK 3, Çakal, Batuflex, UZİ, Muti, Lvbel C5 ve Motive türün önde gelen genç isimleri oldu. Yıl içerisinde sektörde tartışılan konulardan biri de müzik listelerini domine eden rap yıldızlarının ve ürettiklerinin geleneksel eğlence ve konser mekânlarında (bir-iki isim haricinde) gözle görülür bir karşılığının olmamasıydı.

Haberin Devamı

Klasik pop-Alternatif rock

Hande Yener “Afrodizyak” adlı albümüyle ön plana çıktı. Yeni nesil popun kazananı “Parti İptal” albümü ve albümden çıkan “Ali Cabbar” ve “Can Dostum” gibi hitleriyle Emir Can İğrek oldu. 2020’de yayınlanmış “Ben Bazen” albümünün viral olan şarkısı “Aşkın Olayım” Simge’nin 2023’te yayınladığı iki yeni şarkı ve üç ortak çalışmanın da önüne geçti. Simge’nin “Yakışıklı” adlı şarkıda bir araya geldiği KÖFN ise “Popstar” albümüyle “Bir Tek Ben Anlarım”ın getirdiği popülerliğini sürdürdü. Yıl boyunca konserden konsere koşan Edis, aynı başarıyı yıl içinde yayınladığı “Bana mı?” adlı şarkıda gösteremedi. Yeni nesil popun parlayan bir başka yıldızı Güneş’se ikinci albümü “Pop”la yükselişini sürdürdü. Alternatif rock müzikte Yüzyüzeyken Konuşuruz, Adamlar ve Dolu Kadehi Ters Tut yıl içerisinde yayınlanan yeni albümleriyle ön plana çıktılar. Büyük Ev Ablukada uzun süredir beklenen yeni albümünü yılın sonuna doğru yayınladı. Grubun yeni albümünün getireceği ivmeyle 2024’te de çok konuşulacağını tahmin etmek zor değil.

Haberin Devamı

100’üncü Yıl marşları

Cumhuriyet’in 100’üncü yaşı için yazılan marşlar 2023 müzik gündeminde konuşulan konulardan biri oldu. Erol Evgin, Tarkan, Kenan Doğulu, Soner Arıca, Ege ve Kıraç popüler müzikte 100’üncü Yıl’a özel marş yazan isimler arasındaydı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca bu konuda düzenlenen yarışmayı İlker Kömürcü’nün bestelediği marş kazandı. Buna karşın en çok ses getiren, kutlamalarda en çok çalınan ve dinlenen marş, beklenmedik bir isimden, bir rap müzik yıldızı olan Norm Ender’den geldi. Norm Ender’in bestelediği “Parla” kısa sürede benimsendi ve dillere düştü.

2023’ün müzik panoraması

Saygı albümleri

Zamanında çok sevilmiş eski şarkıları güncellemesi ve yeni kuşaklara tanıtması bakımından her zaman işe yaramış saygı albümleri 2023’te de gündemdeydi. “Serdar Ortaç Şarkıları”nın ikinci albümü, İbrahim Erkal şarkılarından oluşan “Hürmet” adlı üç albümlük çalışma ve bir seri hâlinde yayınlanacak “Selami Şahin Şarkıları” projesinin 10 şarkılık ilk albümü yılın konuşulan çalışmaları oldu. Buna karşın pop müziğin kilometre taşları Fecri Ebcioğlu ve Alpay için yapılan albümler pek fazla ses getirmedi. Henüz sadece bir şarkısı yayınlanan Şehrazat ve iki şarkısı yayınlanan Emrah saygı albümlerinin ise 2024’te tamamlanması bekleniyor.

2023’ün müzik panoraması