Sucuk ve pastırmada AB tescilli ilk şehir olan Afyonkarahisar’da jeotermal enerjiyle çalışan Türkiye’nin ilk yeşil su ürünleri tesisi kuruluyor. Kentin valisi Doç. Kübra Güran Yiğitbaşı, su ürünleri tesisi projesiyle karides, mikro alg, sazan, tilapia, Afrika yayın balığı gibi su ürünlerinin üretip, ihraç edeceklerini söyledi.
Afyonkarahisar mutfağının iki önemli lezzeti olan pastırma ve sucuk, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alarak uluslararası arenada da hak ettiği değeri buldu. Kentin valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Eren Aka’ya manda yoğurdu ve kaymak ürünlerinin de coğrafi işaret süreci devam ettiğini söyledi.
Afyonkarahisar, hem tarımda hem de sanayide yenilikçi projelerle Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın öncülüğünde başlatılan projeler arasında jeotermal enerjiyle çalışan su ürünleri üretim tesisi, Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş gıda ürünleri ve Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı organize tarım bölgesi yer alıyor. Projeler ve çalışmalar ile ilgili bilgi almak için Afyonkarahisar’daydık. Projelerde gelinen aşamayı ve hedefleri kentin valisi Kübra Güran Yiğitbaşı’ndan dinledik.
Çevre dostu projeler
Türkiye’de ilk kez jeotermal enerji, kapalı devre ve yeşil üretim prensipleriyle kurulacak su ürünleri tesisi projesiyle karides, mikro alg, sazan, tilapia (tatlı su çipurası) ve Afrika yayın balığı gibi türlerin üretileceğini ve ihraç edileceğini anlatan Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’da kurulmakta olan bu tesisin, jeotermal kaynakların katma değerini artırarak yeni sektörlerin gelişimine, su ürünleri ihracatına ve kadın istihdamına katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Yiğitbaşı’nın verdiği bilgilere göre, çevre dostu ve iklim değişikliğinden bağımsız üretim modeliyle dikkat çeken proje, hidroponik ve kapalı devre sistemle çalışacak şekilde tasarlandı. Tesis, yıl boyunca sabit sıcaklıkta (yaklaşık 25-27 derece) üretim yapacak.
Balık, mikro alg...
Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’nin desteğiyle kurulan pilot tesiste ilk etapta 3 kişinin istihdam edileceğini belirten Vali Yiğitbaşı, “Proje tamamlandığında yıllık yaklaşık 320 kilogram karides, 1400 kilogram balık ve 30 kilogram kuru mikro alg üretim kapasitesine ulaşılması öngörülüyor. Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya genelinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumunda. Mevcut üretim çoğunlukla alabalık, çipura ve levrek üzerine yoğunlaşsa da katma değeri yüksek olan karides yetiştiriciliği önemli bir pazar ürünü olarak öne çıkıyor. Afyonkarahisar’da kurulan bu tesisle sektörde yeni bir açılım sağlanması bekleniyor” dedi.
Sucuk ve pastırma tescili
“Afyonkarahisar, Türkiye’de sucuk ve pastırma denilince akla gelen ilk şehir olma iddiasını her fırsatta ortaya koyuyor” diyen Vali Yiğitbaşı, şehrin bu iddiasını yalnızca iç piyasada değil, Avrupa’da da tescillediğini vurguladı. Yiğitbaşı devamında da şunları dedi:
“Türkiye’de 2003 yılında hem pastırma hem de sucuk ürünleri için coğrafi işaret alan ilk şehir olan Afyonkarahisar, bu başarısını Avrupa Birliği nezdinde de sürdürerek sucuk ve pastırmada AB coğrafi işaret tescilini alan ilk şehir oldu. Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almak oldukça zorlu bir süreçken, bazı şehirlerin başvuruları yıllardır beklemedeyken Afyonkarahisar’ın başvurusu 1 yıl içinde olumlu sonuçlandı. Bu sayede şehir, et ve et ürünleri alanındaki liderliğini uluslararası düzeye taşıdı. Afyonkarahisar’ın büyükbaş hayvanlarının ekolojik koşulları, kesim teknikleri, baharat kullanımı ve kadim kasaplık kültürü bu eşsiz lezzetin temel taşlarını oluşturuyor. Sucuk ve pastırmadaki bu başarının ardından manda yoğurdu ve kaymak ürünlerinin de coğrafi işaret süreci devam ediyor. Kısa süre içinde bu ürünlerin de tescillenerek markalaşma sürecine katkı sağlaması bekleniyor.”
Organize tarım bölgesi kuruluyor
Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar’ın Çay, Çobanlar ve Bolvadin ilçelerini kapsayan Jeotermal Kaynaklı Sera İhtisas Organize Tarım Bölgesi’nin birçok alanda Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
“Toplam 2900 dekarlık alanda kurulacak olan bölgenin yüzde 80’lik kısmı tamamen üretim parsellerinden oluşacak. Bu büyüklük, Türkiye’de üretim parseli açısından en büyük organize tarım bölgesi olmasını sağlayacak. Bölge, tamamında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının planlandığı ve sıfır karbon salınımının hedeflendiği Türkiye’nin ilk organize tarım bölgesi olacak. Ayrıca, yağmur suyu hasadı yapılması planlanan ilk organize tarım bölgesi olma özelliğine de sahip. Alanda kurulacak drenaj sistemlerinin, yakınında bulunan Akarçay’a bağlanması sayesinde Akarçay Havzası ve devamında Eber Gölü’nün beslenmesi de amaçlanıyor.”