Pazar Çocuk dostu mekânlar

Çocuk dostu mekânlar

22.08.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Farklı yaşlara göre oyun alanlarını şekillendirenlerden menülerini belirleyenlere çocuk dostu mekânlar neler sunuyor araştırdık

Çocuk dostu mekânlar

SEYHAN AKINCI - Çocuğunuz olduğunda artık tüm kriterler ona göre belirlenir. Sizin ihtiyacınız kadar onun konforu da öne çıkar. Fakat bazıları için konfor kaçıran yanları var çocukların. Son günlerde “gürültü” ana gerekçesiyle çocuk kabul etmeyen mekanlar önemli bir tartışmanın fitilini ateşledi. Özellikle annelerin ses yükselttiği tartışmada çocuk bakımının çoğunlukla anneler tarafından yapıldığı ve bu yaklaşımın onların sosyal hayattan dışlanmasına yol açtığı en çok dile getirilen itiraz. Bir başka itiraz da çocuğu birey olarak kabul etmek zorundasınız üzerinden hak temelli bir boyuta ulaştı. Biz de avukat Umut Orhan’a çocuk hakları açısından bu tartışmayı sorduk. Diğer yandan çocuklu ailelerin endişesiz vakit geçirmesi için oyun alanları yaratan çocuk dostu bazı mekanlara baktık.

Haberin Devamı

“Çocuğun hak ihlali yok”

Avukat Umut Orhan, kısıtlama uygulayan mekanların hak ihlali yapmadığını ifade ediyor: “Gerek anayasada yer alan eşitlik ilkesi gerekse de Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi açısından durum değerlendirildiğinde, çocuğun üstün yararı ön planda tutularak yapılan kısıtlamaların çocuğun haklarını ihlal etmeyeceği ve sözleşmeye aykırılık yaratmayacağı sabittir. Ayrıca belirtmek gerekir ki; bahse konu işletmeler, fine dining restoranlar olup, yemek kalitesi ve hizmet sunumu anlamında üst düzey standartlarda hizmet veren mekanlardır. Bu anlamda bu restoranları tercih eden diğer müşterilerin haklarını da göz ardı etmemek gerekmektedir.

Hafta sonu palyaçolu eğlence

Kaşıbeyaz Akvaryum, Vadi, Ataşehir, Florya ve Beyazıt’ta haftanın her günü eğitimli oyun ablaları, cumartesi ve pazarları ise palyaçolarla çocuklar için eğlence imkanları sunmakta. Kaşıbeyaz İstanbul’daki çocuklu ailelere sunduğu imkanları hafta içi her gün eğitimli oyun ablalarıyla verdiği hizmetle Ankara’da da sunuyor.

Haberin Devamı

Trambolin havuzunda keyifli vakit için

Çukurambar’da bulunan Serüven Balık misafirlerini Karadeniz mutfağının lezzetleriyle buluştururken çocuklar kendileri için oluşturulmuş oyun alanında trambolin havuzunda vakit geçirip, boyama yapabiliyor.

Çocuklar mutlu aileler mutlu

Sahan Ataşehir Vega’nın mottosu “Çocuklar mutlu olduğunda aileleri de mutlu olur.” Mekan bünyesinde oluşturduğu çocuk restoranı ile her yaş grubundan çocuklara hitap eden oyunlara ve eğitsel çalışmalara yer veriyor. Çocuklarla ilgilenenler çocuk psikolojisi alanında eğitim almış pedagoglar ve gözetmenler.

3D sinema film keyfi

Başkent Ankara’daki Masabaşı Kebapçısı’nın Balgat şubesi de çocuklu ailelerin tercih ettiği adresler arasında. Mekanda 0-12 yaş çocuklar için 3D sinema salonu, jetonla binebilecekleri oyuncaklar, top havuzu ve trombolin bulunuyor.

Oyun ablası ilgileniyor

Ankara’da 1958’den beri hizmet veren Kukla Kebap Çayyolu’ndaki şubesinde oyun ablası ve çocuk oyun parkıyla çocuk dostu mekanlar arasında.

Haberin Devamı

Çocuk kulübünde bir araya geliyorlar

İstanbul’un bir diğer çocuk dostu mekanı Şazeli Florya. Şehrin karmaşasından uzaklaşabileceğiniz mekanda çocuklarınız da mini kulüpte eğitimli oyun ablalarıyla vakit geçirebiliyor. 

Çocuklar için oyun alanı

Develi 1912’nin İstanbul’daki Ataşehir, Florya, Samatya, Kalamış, Develi Balık, Etiler, Flora by Develi, Tuzla ViaMarin ve Tuzla Corner’da bebekler için mama sandalyelerinin yer aldığı çocuk odasında, çocuklar yemeklerini görevliler eşliğinde yiyebiliyor. Mekanın çocuklar için hazırladığı oyun alanlarında da vakit geçirebiliyor. Develi 1912’nin Ankara’daki şubesi de yine çocuk oyun alanıyla çocuk dostu mekanlar arasında.

Yaz ve kış bahçesi var

Çocukla gidilebilecek şık mekanlar arasında dikkat çeken Et-Inn’in yaz aylarında çocukların keyifli vakit geçirmesi için bahçesi kış ayları içinse oyun alanları bulunuyor. Oyun ablalarının eşlik ettiği çocuklar kendi yaş gruplarındaki çocuklarla oyun oynayıp sosyalleşebiliyor.