Pazar Eğitimde yol ayrımı: Mikro sertifika mı? Diploma mı?

Eğitimde yol ayrımı: Mikro sertifika mı? Diploma mı?

19.11.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Sürekli öğrenme ve beceri geliştirme, kariyer ilerlemesinde önemli bir faktördür. Mikro-sertifikalar, en güncel trendlere ve teknolojilere hızla adapte olma esnekliği sunar.

Eğitimde yol ayrımı: Mikro sertifika mı Diploma mı

Bugünki yazımda sizlere Amerika’dan örnekler vereceğim. Amerika’da veri bilimi eğitiminde uzmanlaşmış özel bir okul mevcut. Bu akademi, veri bilimi ve büyük veri konularında kısa, yoğun ve uygulamaya odaklı profesyonel eğitim programları sunarak öğrencilere ve profesyonellere becerilerini geliştirme fırsatı sağlamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Amerika’da bir üniversite öğrencisinin yıllık ortalama maliyeti 40 bin dolar civarındadır. Öğrencilerin ortalama 5 yılda mezun olduklarını düşünürsek, lisans eğitiminin toplam maliyeti 200 bin doları bulur. Ancak, ‘Veri Bilimi ve Yapay Zeka’ alanında uzmanlaşmayı hedefleyen bir öğrenci, geleneksel üniversite eğitimi yerine bu akademilerde sadece 6 ay süren bir eğitim alabilir (ki bu maliyeti 10 bin dolardır) ve bu sayede anlaşmalı şirketlerde iş bulma şansına da sahip olur.

Uzmanlık kazandırır

Bu seçeneği değerlendirdiğimizde, bir tarafta 5 yıl boyunca harcanacak olan masraf ve zaman, diğer tarafta ise
6 ayda mikro bir alanda uzmanlık kazanma ve bir işe başlama fırsatı vardır. Bu öğrenci, kariyerine hızlı bir başlangıç yaparak geriye kalan 4.5 yıl içinde yıllık 80 bin doların üzerinde bir gelir elde edebilir. Öte yandan, Amerika’da lisans mezunlarının yüzde 41’i mezun oldukları alanda çalışmamaktadır ve yüzde 20’den fazlası işsiz durumdadır. Bu nedenle, etkili bir eğitimle uzmanlık kazanmak, hem maliyet hem de kariyer perspektifinden bakılınca değerlendirilebilecek bir seçenek gibi görünmektedir.

Haberin Devamı

‘Micro credential’, kelime anlamıyla ‘mikro yeterlilik’ veya ‘mikro sertifika’ olarak tercüme edilebilecek bir terimdir. Bu kavram, belirli bir beceri, bilgi veya yetkinlik alanında sahip olunan bir niteliği belgeleyen ve çevrimiçi olarak elde edilen bir sertifikayı ifade eder.

Mikro-sertifikalar, bireylere odaklı beceri edinme fırsatı sunarak kariyerlerini şekillendirmelerine yardımcı olur. Bu özelliği, ilgi alanlarına veya kariyer hedeflerine odaklanmanın, bir lisans programı yerine geçerek öğrenmeyi daha etkili hale getirdiği anlamına gelir. Aynı zamanda, çevrimiçi kısa kurslar veya modüller şeklinde sunulan mikro-sertifikalar, esneklik ve erişilebilirlik avantajları sunar. Bireyler, kendi hızlarında öğrenme imkanına sahip olurken maliyet açısından da avantajlı bir şekilde eğitim alabilirler.

Sürekli öğrenme ve beceri geliştirme, kariyer ilerlemesinde önemli bir faktördür. Mikro-yeterlilik, bireylerin bu süreci etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar ve işverenlere sağladığı sağlam kanıtlarla olumlu bir etki bırakmalarına yardımcı olur. Ayrıca, hızla değişen endüstrilere uygun olarak tasarlanan mikro-sertifikalar, en güncel trendlere ve teknolojilere hızla adapte olma esnekliği sunar.

Haberin Devamı

Yeni beceriler sağlar

Kişisel öğrenme deneyimine odaklanan mikro-sertifikalar, bireylere ihtiyaçlarına uygun seçenekleri seçme özgürlüğü tanır. Kısa sürede tamamlanabilir olmaları, geleneksel eğitim yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha hızlı bir şekilde yeni becerilere erişim sağlar.

Sürekli gelişen iş dünyasına ayak uydurabilmek…

Gelecekte, bireylerin kariyerlerinde ortalama olarak 4-5 farklı iş deneyimi yaşayacakları göz önüne alındığında;

Geleneksel eğitim modelleri yerine mikro-sertifikalar gibi alternatif eğitim yaklaşımları, bu süreçte nasıl bir katkı sağlayabilir?

Birden fazla iş deneyimi yaşamanın, bireylerin kariyerlerini çeşitlendirmesi ve geliştirmesi açısından nasıl bir etkisi olabilir?

Haberin Devamı

Sürekli değişen iş dünyasına ayak uydurabilmek adına, bireylerin eğitim ve kişisel gelişim konusunda nasıl bir strateji izlemeleri gerekiyor?

Birden fazla iş deneyimiyle, bireylerin esneklik kazanma ve farklı sektörlere adaptasyon konusundaki yetenekleri nasıl şekillenir?

Hızla değişen kariyer taleplerine nasıl ayak uydurabiliriz?

Bu sorular, geleceğin iş dünyasındaki değişimlere uyum sağlamak ve kariyer gelişimini yönlendirmek isteyen bireyler için önemli bir başlangıç noktası olabilir.