Pazar Göç hikayesinden çıkan koleksiyon ‘Herzlich Willkommen’

Göç hikayesinden çıkan koleksiyon ‘Herzlich Willkommen’

27.11.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Les Benjamins, Sonbahar/Kış 2022 erkek ve kadın koleksiyonu için Almanya’yı II. Dünya Savaşı sonrası yeniden inşa etmeye yardımcı olan işçilere şapka çıkarıyor.

Göç hikayesinden çıkan koleksiyon ‘Herzlich Willkommen’

Koleksiyon için özel hazırlanan kısa film ‘Herzlich Willkommen’ Diaspora Türk arşivinin de yardımlarıyla gerçek hikâyeden esinlenerek oluşturuldu.

Haberin Devamı

Göç hikayesinden çıkan koleksiyon ‘Herzlich Willkommen’

Almanya’ya misafir işçi göçünün 60. yılına özel olarak Diaspora Türk arşivinden hazırlanan bir fotoğraf sergisi de bulunuyor.

Melih Kun’un yönettiği, başrolde Ahmet Rıfat Şungar’ın yer aldığı filmde Erzurum’dan Almanya’ya giden bir Türk işçinin hikayesine yarı drama yarı moda filmi üslubuyla yaklaşıyor. Film o yıllardaki jenerasyonların yaşadığı gurbet duygularını bazen realistik bazen ise sembolik anlatımlarla izleyicilere sunarken, aynı zamanda markanın kurucusu ve kreatif direktörü Bünyamin Aydın’ın 1965 yılında Erzurum’dan Lunen Dortmund’a göç eden çocukluk kahramanı büyükbabasının hikayesini, Aydın’ın en büyük ilhamının arka planını anlatıyor. Geçtiğimiz günlerde Bünyamin Aydın ve Diaspora Türk kurucusu Gökhan Duman, Zeynep Üner moderatörlüğünde Türk-Alman göç hikayesi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Aydın, Sonbahar/Kış 2022 koleksiyonunun en büyük ilham noktasını, “Büyükbabam kaynakçıydı ve Türkiye’den Almanya’ya giden ilk işçilerden biriydi. Hiç okuma-yazma bilmeden, Doğu Anadolu’daki küçük bir köyden çıkıp Almanya’ya gelmesi, benim için hâlâ en büyük ilham kaynaklarından biridir” sözleriyle anlatıyor.

Aydın koleksiyonla ilgili olaraksa “O dönem kıyafetleri neredeyse askeri üniforma gibi, öyle ki bu onların zırhı haline geliyor. Bu sebeple bu koleksiyon gerçekten de beni ben yapanlara bir atıf niteliğinde. Ben de, her göçmen gibi, topluma uyum sağlamaya çalışırken, asimile oldum. Bu yüzden uymak nedir, kendi kimliğinden vazgeçmek nedir bunların cevabını tasarımlarıma yansıttığım bi koleksiyon oldu” diyor.