PazarGrindr: Dünyanın en büyük gay uygulaması

Grindr: Dünyanın en büyük gay uygulaması

10.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

192 ülkede, 5 milyon kullanıcısı olan eşcinsel uygulaması Grindr’ın yaratıcısı Joel Simkhai’yi, şans bu ya bir konferans için geldiği İstanbul’da yakaladık. “Dünyanın en büyük gay uygulaması” olan Grindr’ın, Türkiye’de de 50 bin üyesi var!

Grindr: Dünyanın en büyük gay uygulaması

Kızıl saçla veya dudağınızın üstünde bir benle doğmanız kadar doğal bir şey erkeklerden hoşlanan bir erkek olarak doğmanız. Biz eşcinseller, sadece normal bir hayat yaşamaya çalışıyoruz” diyor Joel Simkhai. 192 ülkede, 5 milyon kullanıcısı olan eşcinsel uygulaması Grindr’ın yaratıcısı kendisi. Grindr, an itibariyle,“en hızlı büyüyen Apple uygulamaları” sıralamasında ikinci, “akıllı telefonlardaki gay uygulaması” kategorisindeyse dünyada birinci sırada. Günde 1 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Suudi Arabistan’da bile 6 bin üyesi var. Kuveyt’teki Grindr kullanıcıları, her yıl, Grindr’ın doğum günü için özel bir pasta yaptırıp fotoğrafını Joel Simkhai ile paylaşıyor. Türkiye’de 50 bin üyesi olan Grindr için Simkhai, “Türkiye, bizim için en büyük potansiyele sahip ülke” diyor.
Simkhai, Grindr’ı, bundan dört yıl önce, iki arkadaşıyla birlikte, sadece 5 bin dolarlık bir sermayeyle kurmuş. Geçtiğimiz yıl Grindr’ın heteroseksüel versiyonu Blendr’ı, sonra Grindr Xtra’yı piyasaya sürdü. 2013’ün ikinci yarısında da Grindr Xtra’nın yeni versiyonu çıkacak. Kısacası, Joel Simkhai bugün “milyon dolarlık bir bebek” oldu. Grindr’ı tasarlarken çıkış noktası eşcinsellerin cinsel kimliklerini özgürce yaşamasıymış. Evet, eskiye göre herkes tercihlerini daha rahat dile getiriyor ancak eşcinsellik çoğu ülkede ne yazık ki kafayı bala bulayıp arı kovanına sokmakla aynı anlama geliyor halen. Bu cesur ve yaratıcı girişimci, Grindr konusundaki merakımızı giderdi.

İstanbul’a geliş nedeniniz nedir?

Genç Başkanlar Organizasyonu’nun (YPO) 2013 “Global Liderler Zirvesi” için İstanbul’a geldim. 120 ülkeden 20 bin üyemiz var. Konferansın amacı, nasıl iyi bir CEO olunur, bunu göstermek. Ben de bu konferansın eşcinsel kürsüsünün başkanıyım. “Nasıl yani?” diyecek olursanız şöyle anlatayım, özellikle iş hayatında yükseldikçe insanlar zaten kabullenmekte mücadele verdikleri eşcinsel kimliklerini açıklarken daha da zorluk çekiyor. Şu anda konferanstaki eşcinsel patronların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Ben de insanları kimlikleriyle barışık olmaları ve bunu özgürce dile getirmeleri için motive ediyorum.

Haberin Devamı

İstanbul’daki eşcinsel kulüplere gitme fırsatı buldunuz mu?

Love ve X-Large’a gittim. Olağanüstüydü! X-Large’ta, Grindr için 600 kişilik özel bir parti yaptılar. Burada insanlar eğlenmeyi biliyor. Türk erkekleri de çok hoş açıkçası. Sakal ve bıyık modası dünyada yükselen bir trend, Türk erkeklerininse doğal hali bu. Bir şey dikkatimi çekti, buradaki eşcinseller bir noktaya kadar rahat, fakat insan içine daha fazla karışmaya başlayınca daha tutucu hale geliyorlar. Diğer ülkelerdeki eşcinsel kulüplerde genellikle herkes tişörtünü çıkarır, burada çok çıkaran yoktu. Türkiye, Grindr açısından büyüme potansiyeli en yüksek ülke diyebilirim. Bir kere herkesin elinde bir akıllı telefon var!

“İki erkek kardeşim de gay”

Bir ihtiyaçtan mı çıktı bu Grindr fikri?

Tamamen ihtiyaçtan! Eşcinsellerin kendisi ve çevresiyle tamamen barışık hale gelmeleri zaten zaman alan bir şey. Önce kendinizi kabulleneceksiniz. Sonra aileniz, sonra da çevreniz sizi kabullenecek. Mesela benim iki erkek kardeşim var. Onlar da eşcinsel. Biri New York’ta yaşıyor ve moda tasarımcılığı yapıyor. Diğeri, doğdumuz yer olan Telaviv’de. İsrail, eşcinselliğinizi rahatça yaşayabileceğiniz bir yer. Ailemiz bize hep destek oldu. Zaten kızıl saçla veya dudağınızın üstünde bir benle doğmanız kadar doğal bir şey erkeklerden hoşlananan bir erkek olarak doğmanız. Biz eşcinseller, sadece normal bir hayat yaşamaya çalışıyoruz. Bizler için sayısız internet sitesi var ama gerçek hayatın içinde bir ortama girince kimin gay olduğunu anlayamıyorsunuz ki. Bu sorunu çözecek fikri kafamda yıllarca kurdum. En sonunda Apple, ikinci jenerasyon iPhone’u piyasaya çıkardı ve “işte beklediğim an geldi, yallah!” dedim. İhtiyacım olan teknoloji tam da buydu: GPS’li bir akıllı telefon! Bir tasarımcı, bir de uygulamacı iki arkadaşımla, 5 bin dolar bir sermayeyle küçücük bir odada Grindr’ı tasarladık ve şu an sayısı 1 milyonu bulan Apple uygulamaları havuzuna koyduk. Ne bir pazarlama ne de iş planımız vardı. Çıktıktan üç ay sonra BBC’deki “Top Gear” isimli programda bizden söz ettiler ve uygulamayı indirenlerin sayısı bir gecede patladı.

Haberin Devamı

Grindr’ın tam olarak nasıl bir işlevi var?

Blackberry, Android, iPad ve iPhone’lardan indirebiliyorsunuz. Uygulamanın iki versiyonu var: Grindr ve Grindr Xtra. İlk versiyonu bedava. Çevrenizdeki 100 eşcinselden haberdar olabiliyorsunuz. Xtra versiyonuna ise aylık
1.8 lira ödeyerek üye olabiliyorsunuz. Bunda da 300 kişiden haberdar oluyorsunuz ve rahatsız olduğunuz profilleri bloke edebiliyorsunuz. 2013’ün ikinci yarısında yepyeni bir altyapıyla piyasaya sunacağımız Grindr’ımız olacak. Yeni versiyonumuzda “sadece beyaz, sakallı, mavi gözlü ve uzun boylu olan erkekleri bul” dediğiniz zaman,
bu profile ulaşabileceksiniz.

Haberin Devamı

“Çıplak fotoğraf koyarsanız Grindr’dan hemen atılırsınız”

Ben bir Grindr kullanıcısı olsam, ne yaparsam Grindr’dan atılırım?

Çıplak fotoğraf koyarsanız!
Merkez ofisimiz Los Angeles’ta
35 kişi çalışıyor. Kullanıcıların koyduğu fotoğraflarıysa Hindistan’da bulunan
10 kişilik ekibimiz denetliyor. Sıkı kurallarımız var. Uymayan, gider!

Haberin Devamı

Grindr, bir ilişkideki tanışma faslının romantizmini öldürdü mü diye düşünmeden edemiyorum.

İlişki kurmak Grindr’dan sonra daha mı tüketilir oldu diye soruyorsunuz. Ben bir eşcinsel olarak en kolay şekilde nerede biriyle tanışabilirim? Bir gay barda. Yüksek müzik, sigara dumanı, alkol derken burada tanışacağım biri ne kadar ideal olabilir sizce? Ama Grindr’la istediğiniz her an istediğiniz kişiyle tanışabiliyorsunuz. Tek gecelik mi
yoksa uzun süreli mi istiyorsunuz, bunu da yazabiliyorsunuz. Biz eşcinseller, heteroseksüllere göre ilişkide ne istediğimiz konusunda daha şeffafız. Kısacası oyunun kuralını Grindr’la değiştirdik. Ben de son sevgilimi Grindr’dan bulmuştum.

Grindr’ı en sıkı takip eden ilk 5 ülke

1. Amerika, 2 milyon 500 bin üye
2. İngiltere, 750 bin üye
3. Fransa, 330 bin üye
4. Avusturalya, 300 bin üye
5. Kanada, 200 bin üye

Muhafazakar ülkelerde Grindr kullanımı

1. Suudi Arabistan, 6 bin üye
2. Mısır, 2 bin üye
3. İran, 120 üye
4. Irak, 119 üye
5. Afganistan ve Suriye, 38 üye

Haberin Devamı

Grindr: Dünyanın en büyük gay uygulaması

“En homofobik ülke Rusya!”

Grindr kullanıcısı ülkeler arasında sizi en şaşırtan hangisi oldu?

Kesinlikle Rusya! Aslında cinselliğin en rahat yaşandığı yer diye bilinir fakat Rusya tam anlamıyla “homofobik” bir ülke. Rusya’da 37 bin üyemiz var. Toplam nüfusla karşılaştırdığınızda aslında oldukça düşük bir rakam bu.
St. Petersburg’da daha yeni bir “eşcinsel karşıtı yasa” çıkardılar. Bir de yine nüfusuyla orantılı olarak Hindistan’da üye sayımız düşük, sadece 15 bin kişi var. Bunun da en temel sebebi, Hindistan’da akıllı telefon kullananların az olması. Yasaklandığımız tek ülke ise Dubai oldu!