Pazar Hamilelikte saçlar dökülebiliyor

Hamilelikte saçlar dökülebiliyor

07.04.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Kadınlarda saç güzellik, sağlık ve genel özgüvenle ilişkilendirilir. Saç şekli ve görünümü, kişinin kendine olan güvenini artırabilir veya azaltabilir. Dolayısıyla, saçın dökülmesi veya incelmesi bir kadın için önemli bir endişe kaynağı olabilir.

Hamilelikte saçlar dökülebiliyor

Didem Seymen - Hamilelik döneminde kimi zaman saç dökülmesi yaşanabilir. Bu normal ve çoğunlukla geçici bir durumdur. Fakat nadir de olsa kalıcı olabiliyor. Hamilelikte saç dökülmesi nedenlerini ve tedavi yöntemlerini Smile Hair Clinic’ten Dr. Mehmet Erdoğan ile konuştuk... 

Haberin Devamı

- Hamilelikte saç dökülmesinin nedenleri neler?

Hamilelik döneminde hormonlar büyük ölçüde değişiklik gösterir. Saç dökülmesi de bu değişiklerin sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle hamileliğin sonlarına doğru, östrojen hormonu seviyeleri düşerken, diğer hormonlar artabilir. Bu hormonal değişiklikler saç döngüsünü etkileyebilir ve saçın normalden daha fazla dökülmesine neden olabilir. Fakat bu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kadınlar için belirgin bir problem olabilirken, bazıları için hemen hemen fark edilmeyebilir. Hormonal değişimlerin yanında stres, beslenme, genetik yatkınlık gibi faktörler de bu dönemde saç dökülmesine sebep olabilir. Tabi dökülmeye neden olabilecek başka bir hastalığın varlığı da araştırılmalıdır.

Haberin Devamı

- Dökülen saçlar yeniden uzar mı?

Hamilelik sonrasında hormonlar normale döndüğünde, saç dökülmesi durabilir ve saçlar yeniden uzamaya başlayabilir. Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesi genelde 2-3 ay sürer. Bu süreçten sonra saç yeniden uzamaya başlar. Birçok kadında saçlar hamilelik öncesindeki durumuna geri döner. Kimi zaman dökülme devam edebilir, yeniden çıkma süresi uzayabilir veya kalıcı hale gelebilir.

- Saçların uzamaması durumunda nasıl bir yol izlenmeli?

Saçların sağlıklı bir şekilde geri uzamasını teşvik etmek için doğru ve kişiye özel beslenme alışkanlıkları, stresten kaçınma ve uygun saç bakımı önemlidir. Bununla birlikte, hamilelik sonrasında saç dökülmesi konusunda endişeleriniz varsa, saçlarınızın uzaması normalden daha uzun sürüyorsa ve dökülme devam ediyorsa bir doktora veya dermatoloğa başvurmanız gerekmektedir. Herhangi bir ürün kullanmak istediğinizde de mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

- Peki böyle bir durumda tedaviler işe yaramaz ise saç ekimi uygulanabilir mi?

Tabi ki. Hamilelik kaynaklı saç dökülmesi ilerlemiş bir seviyeye geldiğinde ve tedavilerin etkili sonuçlar vermediği noktalarda saç ekimi uygulanabilecektir. Tabi hamilelik ve doğum sonrasında vücut birçok değişiklik yaşar. Saç ekimi yapmadan önce, hastanın sağlık durumunun ve hormon seviyelerinin kontrol edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

- Saç ekimi yaptırmak isteyen biri hamilelikten ne kadar süre sonra operasyon olabilir?

Doğum sonrasında 18-24 ay kadar beklemek gereklidir. Çünkü gebelik sonrası saç dökülmesi devam edebiliyor, bu durumda da saç ekimi planlamasında hata yapılmasına ve sonuçların bekleneni karşılamamasına sebep olabilir. Ayrıca saç ekimi cerrahi bir işlemdir. Operasyon sırasında lokal anestezi uygulanır. Operasyon sonrasında da ağrıyı gidermek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için çeşitli ilaçların kullanılması gerekir. Doğum sonrası emzirme döneminde kullanılan diğer tüm ilaçlar gibi verilecek ilaçlar da anne sütüne zarar verebilir.

- Zaten hassas olan hamilelik dönemi bir de saç dökülmesi eklenince kadınlar için psikolojik açıdan daha zor bir süreç haline gelebiliyor. Bu süreç için tavsiyeleriniz neler olur?

Anne adayları hormonların etkisi, vücut değişikliği ve günlük hayatın farklılaşması gibi nedenlerden kimi zaman olumsuz yönde etkilenebiliyor. Fakat bu süreç çok güzel duygularla sona eriyor. Saç kaybı hiçbir zaman çözümsüz değil. Unutulmamalıdır ki, bu dönemde yaşanan her şey var olan akışa uygun ve durumun getirdiği olağan süreçler. Hamilelik döneminde stres yönetimi önemli. Stresi azaltmak için gevşeme tekniklerini deneyebilirsiniz, meditasyon yapabilir, nefes egzersizleri veya yoga gibi aktivitelerle rahatlama sağlayabilirsiniz. Ayrıca hamilelik ve doğum hakkında bilgi sahibi olmak, size daha fazla güven verecek ve belirsizliklerle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Kitap okumanızı, kurslara katılmanızı veya doktorunuzla konuşarak doğum ve bebek bakımı hakkında bilgi edinmenizi öneririm. Eğer duygusal zorluklarla başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız, bir terapist veya danışmanla görüşmek de faydalı olabilir.

Haberin Devamı

Hamilelikte veya sonrasında saç bakımı nasıl olmalıdır?

- Hamilelikte veya sonrasında saç bakımı nasıl olmalıdır?

Öncelikle hamilelik sırasında kullanılacak saç bakım ürünlerinin güvenli olduğundan emin olmak gerekir. Bunun için daha çok doktorunuzun tavsiye ettiği ürünleri kullanmanızı öneririm. Aşırı kimyasal içeren ürünlerden kaçınmalı, doğal içerikli ürünler tercih edilmelidir. Saç ve saç derisi sağlığını korumak için düzenli yıkamak önemlidir, fakat her gün saçınızı yıkamaktan kaçının. Doğru bir diyet, saçınızın sağlığını etkileyebilir. Protein, omega-3 yağ asitleri, demir, çinko ve vitaminler saç büyümesi için önemlidir. Bu besinleri içeren gıdaları tüketmeye çalışın. Fazla ısı uygulamayın ve stresten uzak durun.