28.12.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
Testus Borçluyus
Piyango bileti bayilerine bakarsanız kaderi dokuza bağlamışız... Herkes sonu dokuzla biten bilet peşindeymiş... Anlaşılan sonu dokuzla biten biletler karaborsada. Milletçe piyango tutkunuyuz. Kör talihliler, kaderlerine küsmüşler, kısmeti bağlanmışlar, bahtı kararmışlar, kabalacılar, kumbaracılar, numaracılar, nefesi kesilenler, nefsi kabaranlar, tutkulu kumarbazlar, dokuz kurdun bir hurdası kuzucuklar kaderini sonsuz sayı içinde dokuza bağlamışlar...
Bu haftaki testus, dokuz sayısının nümerolojisi üzerine. Nörolojiyle kesin ilgisi olduğunu sandığım nümeroloji, sayılara atfedilen uğur ve uğursuzluklar "ilmi"nin adı. Bir nevi fal olarak da görebiliriz, fala en yakışan şekliyle, numaradan bilim... Battı balık yan gider diye işimiz zaten bilim dışı hurafelere, "safsata-loji"lere kalmadı mı?
Güya bu yılın şanslı sayısı dokuz. Şanslı sayı ne demekse? "Alooo, ben Oğuz, uğurlu sayım dokuz, neyse halim, çıksın falim..." Dokuz de de dur. Türkçede dokuz üzerine ne çok söz var. Dokuz felekte izi, dokuz tarakta bezi olan politikacılar her dem dokuz canlı. Dokuz doğurturlar alimallah! Doğruyu söyleyip dokuz köyden kovulanlar nerede? Dokuz ayın çarşambası bir araya mı geldi? Meğer şu dokuz ne marifetliymiş... Dokuz yorgan eskittik... Dokuz parçaya bölündük... Dokuz ölçtük hiç biçtik... "Hafakanlar geçiriyoruz, dokuz doğuruyoruz, elimiz ayağımız buzzzz..." Sayarak buyur ola dokuz geyiğine bu kez de...
1- İster Eflatunculukta veya neo-Eflatunculuk denen nostik felsefede olsun, ister İbrani mistisizminden kaynaklanan Kabala ve ondan kaynaklanan Hurufilikte olsun, bütün sayılar ve harflerle yapılan büyücülük sanatlarının babası kimdir biliyor musunuz? MÖ 500'lerde yaşamış olan bu Sidonlu filozof, her şeyi sayılara indirgemekle ünlü. Müzikteki "oktav"ı o bulmuş. Hatta ona geometrinin kurucusu da denmekte.
a. Eflatun
b. İbn-i Tıktıka
c. Abrakadabra
d. Pisagor
2- Bu hangi eserden: "Üç kez senin için, üç kez benim için, bir üç daha, dokuz etmek için. Durun! Büyü tamam oldu!"
a. Dokuz Canlı Edward
b. Macbeth
c. Oz Büyücüsü
d. Dokuz Buçukta Bilardo
3- Dokuz rakamı, Arap saymacasındakinin aynısı. Peki, bilgisayar saymacasında, yani "binary" sistemde 9 nasıl yazılır?
a. Yaklaşık 10
b. (2x3+4)-1
c. Nayn
d. 1001
4- Bilin bakalım "dokuz" nereden gelir? a. Eski Türkçedeki "tokuz" dan
b. Hokus pokusun pokus sözcüğünden
c. "Bugün yine açız diyordu peder" mısrasının ideolojik değişiminden
d. Doğu kültürlerinde dokuz; şans, talih, kader, kısmet demek, oradan geliyor
5- 19'uncu yüzyılın hangi Batılı kompozitörü batıl inançları nedeniyle, Beethoven ve Bruckner örneklerine bakarak, dokuzuncu sıradaki senfonisinin, ölümünden önceki son senfonisi olacağına inanmış ve buna Dokuzuncu Senfoni adını vermekten kaçınmıştır. İpucu: "Yeryüzü Şarkısı"...
a. Mozart
b. Mahler
c. Çaykovski
d. Brahms
6- Dokuzcu bir "darbetör" general vardı. Geçen yıl öldü. Bugünkü adı Myanmar, eski adıyla Burma'yı yiyip bitirdiği söylenen bu diktatör, 9 rakamının hastalarındanmış. Örneğin, darbeyi bile 9'uncu ayın 18'ine gelecek şekilde planlamış olduğu söyleniyor. Amerika'ya giderken yanına 45 kişi almışmış. Ülkesinin "kyat" adlı parasını dokuzun katları olarak yeniden bastırıp, müthiş bir "para-flasyon"a neden olmuş. Adını kestirebilecek misiniz?
a. Dokuz Canlı "Bebek" Duvalier
b. U Ne Win
c. General Stroessner
d. Dokuz başlı diktatör Hydra
7- "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu" romanını kim yazmıştır?
a. 7-8 Hasan Paşa
b. Peyami Safa
c. Necip Fazıl Kısakürek
d. 28 Mehmet Çelebi
8- Atatürk'ü nümeroloji açısından inceleyenler var. "Atatürk ve 19 Mucizesi" adlı iddianın nümerologlarına göre Ata'nın hayatı 9 ve 19 sayılarıyla yönlenmişmiş. Örneğin, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Kurtuluş Savaşı'nı başlattıktan 19 yıl sonra 57 yaşında öldüğünde 19 tane 19 Mayıs görmüş olmuş. Yaşı 57 sayısı 19'un 3 katı. Kendisine 1921'de 9'uncu ayın 19'unda Gazi unvanı verilmiş. Nüfus cüzdanının numarası 993814-B imiş. Bu dizideki 938, Ata'nın ölüm tarihini, geri kalan 914 ise neyi ifade ediyormuş?
a. 9'u 5 geçe olan ölümüne üç aşağı beş yukarı yakın olanını
b. 1914'te ilk askeri başarısını
c. Dumlupınar savaşının süresini
d. Hiçbir şey ifade etmiyor
9- Darbe tarihimizde "Dokuz Subay Olayı" olarak geçen bir olay var. Aşağıdakilerden hangisi bu olayla ilgili gerçeklerden?
a. 1958'de Demokrat Parti zamanında vuku buldu
b. Böyle bir darbe kanıtlanmadı
c. İhbar edilen dokuz subayın sekizi mahkemede aklandı, onları ihbar eden subay ise mahkum oldu
d. Hepsi