Bir bölgenin yerel balıkçılarının geçim kaynaklarını güçlendirmek nasıl bir çalışmadır?
Bence çok iyi bir çalışmadır.
***
O bölgenin yerel balıklarının ön plana çıkarılması ve daha fazla tanıtılması nasıl bir amaçtır?
Bence harika bir amaçtır.
***
Yerel balıkların sofralarda daha çok yer almasını sağlamak nasıl bir hedeftir?
Bence şahane bir hedeftir.
***
Kendi denizinden çıkan balıkların evlerde ve ticari işletmelerde bilinirliğini arttırmak nasıl bir uygulamadır?
Bence muhteşem bir uygulamadır.
***
Bu balıkların turistlere de birinci derecede sunulması nasıl bir plandır?
Bence doğru bir plandır.
***
Küçük ölçekli balıkçılığın ekonomik değerinin yükseltilmesi nasıl bir gayrettir?
Bence mükemmel bir gayrettir.
***
Bu sayede hem deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğinin korunması hem de bölgedeki gıda güvencesine önemli destek verilmesi nasıl bir anlayıştır?
Bence alkışlanacak bir anlayıştır.
***
Ve son olarak..
Dar gelirli gruplara ulaştırmak için, yerel balıklardan “Askıda Balık” uygulaması başlatılması nasıl bir işleyiştir?
Bence takdir edilecek bir işleyiştir.
***
Eğer benimle aynı fikirdeyseniz, o halde gelin Foçalıları birlikte alkışlayalım.
İlçedeki Sürdürülebilir Yaşam Derneği ile Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nin ortaklığıyla hayata geçirilen “Buranın Balıkları” projesi, yukarıda sıraladığım tüm amaçları kapsıyor çünkü..
Söz konusu çalışmalar o kadar değerli ki, Avrupa Birliği de projeyi doğrudan destekleyip, maddi imkan sağlıyor.
***
“Buranın Balıkları” projesi Foça’da başlatıldı, ancak başarılı olduğu takdirde, Ege’nin sahil ilçeleri olmak üzere yurt geneline yaygınlaştırılması gündemde.
***
Aslında, bu zihniyet ülkemizin her ürünü için geçerli olmalı.
Yerel balıklar gibi, öncelikle yerel ürünler sofraları doldurmalı.
Halkın sofrasına ticari ve ihraç gıdalardan ziyade, ekonomik olarak daha düşük, ancak besleyici değeri çok daha yüksek olan yerel gıdalar girebilmeli.
***
Şahsen Foçalıların projesini çok beğendim.
Yerel balıkları daha iyi tanıtabilmek ve tüketimini arttırabilmek için şimdi festivaller, tadım günleri ve sunumlar yaparak, restoran tezgahlarında daha fazla bulundurulmasını sağlayacaklar.
***
Anlayacağınız..
***
Bundan böyle Foça’ya gittiğinizde klasik balık tercihinizi bir kenara bırakın ve “yoğurtlu kupes” sipariş edin mesela..
Ya da tezgahta hangi yerel balıkların olduğunu sorun öncelikle..
Böylece, bu kıymetli çalışmalara siz de destek vermiş olursunuz.