Pazar Kate Moss ona güvendi

Kate Moss ona güvendi

09.09.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beymen’in son reklam kampanyasında Kate Moss çekimlerini, Londra’da yaşayan dünyaca ünlü fotoğrafçı Mert Alaş yaptı

Kate Moss ona güvendi

Kate Moss ona güvendi

Beymen’in son reklam kampanyasında Kate Moss çekimlerini, Londra’da yaşayan dünyaca ünlü fotoğrafçı Mert Alaş yaptı

Kate Moss ona güvendi
TUBA AKYOL

Mert Alaş ve Marcus Piggot ikilisi, özellikle son iki yıldır moda dünyasının en dikkat çeken isimleri arasında. Dünyanın en ünlü top modelleri onlara poz veriyor, çektikleri fotoğraflar moda ve sanat dergilerinin kapağında ve sayfalarında boy gösteriyor. Gucci, Ungaro, Levi’s, Hugo Boss reklam fotoğraflarını çektikleri dünyaca ünlü firmalardan sadece birkaçı.
The Times, İngiliz moda dünyasının en etkili 25 kişisi arasında gösterdiği Alaş ve Piggot ikilisi için "Farklı ışık teknikleri ve sandalye, kutu gibi objeleri kullanarak yarattıkları sahneler ile onlar artık bir marka" diyor. Telegraph ise onlar için "Her sayfayı bir yaratıcılık şölenine dönüştürmeyi başarıyorlar" diye yazdı.
Alaş-Piggot ikilisi, son olarak Beymen’in 2001-2002 Sonbahar / Kış Koleksiyonu’nun çekimlerini gerçekleştirdi. Modelliğini Kate Moss ve Christian Monzon’un yaptığı fotoğraflar yine çok çarpıcı.
Bu fotoğrafların ardındaki iki isim; Beymen Görsel Düzenlemeler Sanat Yönetmeni Murat Türkili ve fotoğrafçı Mert Alaş ünlü top model Kate Moss ile gerçekleştirilen fotoğraf çekimlerini anlattı:

Fotoğrafçılığa nasıl başladınız?
1971, Ankara doğumluyum. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda çello ve piyano eğitimi gördüm. 1995’de Londra’ya geldim ve Marcus’la (Piggot) tanıştım. Birlikte sanat fotoğrafları çekmeye başladık. 1998’de Visionaire USA tarafından fark edildik. 1999’dan beri de uluslararası fotoğraf ajansı SMILE’a bağlı olarak çalışıyoruz.

Siz Beymen’in bu projesine nasıl dahil oldunuz?
Teklif Beymen’den geldi. Biz de hiç düşünmeden kabul ettik çünkü Beymen uzun yıllardır kendi çizgisini koruyan ve dünya modasını Türkiye’ye tanıtan en önemli firmalardan biri. İleriye dönük ve dinamik bir ekipleri var. Beraber çalışmak çok keyifliydi.

Beymen’den önce bir Türk firma ile çalışmış mıydınız?
Hayır, daha önce hiç bir Türk firması ile çalışmadık. Beymen ilk oldu ama projelerimiz arasında yakında bir çekim için Türkiye’ye gelmek de var.

Yurtdışında hangi firmalarla beraber çalıştınız?
Gucci, Ungaro, Missoni, Sportmax, Levi’s, Citroen, Yves Saint Laurent, Sergio Rossi, Nina Ricci ve Hugo Boss gibi dünya markalarının reklam fotoğraflarını çektik. Face, Visionaire, Numero, Vogue, Pop, Dazed ve W gibi uluslararası moda ve sanat dergileriyle çalıştık.

Moss’un fotoğraf çekimleri nerede yapıldı ve ne kadar sürede tamamlandı?
Çekimleri Londra’daki özel bir stüdyoda gerçekleştirdik. Toplam 3 gün sürdü. Rahat ve sorunsuz bir çalışmaydı.

Kate Moss dışında başka hangi ünlü isimlerle çalıştınız?
Kate Moss’un dışında Naomi Campbell ve Linda Evangelista ile de çalıştık. Ünlü mankenlerle çalışmak çok heyecan verici. Çekimlerimiz çok zevkli ve eğlenceli geçiyor.

Alaş ve Piggot imzalı fotoğraflar kapakları süslüyor
Mert Alaş ve Marcus Piggot’nun Bjork fotoğrafı, i-D’nin 2000 yılı eylül sayısına kapak oldu. Alaş ve Piggot, Beymen çekimlerinden önce de Kate Moss’u fotoğraflamışlardı ve Numero dergisi 2001 mayıs sayısında, onların görüntülediği Kate Moss’u kapak yapmıştı.

‘Dünyanın en iyi moda fotoğrafçıları arasındalar’
Murat Türkili "Kate Moss, Beymen’e ve daha önce de birlikte çalıştığı fotoğrafçı Mert Alaş’a güvendiği için teklifi kabul etti" diyor
Neden Beymen model olarak Kate Moss’u seçti?
Kate Moss’la çekim yapma fikri Beymen’deki kreatif grup tarafından ortaya atıldı. Kate Moss sadece iyi bir model değil, aynı zamanda bir moda ikonu. Çünkü Kate gündelik hayatında da kıyafet seçiminde son derece zevkli. Farklı objeleri yakalıyor, onları çok güzel kombine ediyor ve fark ediliyor. Beymen’in sloganı da "Fark ediliyorsa, Beymen’dir" Biz de Beymen çatısı altında fark edilen modayı yaratıyoruz ve bu modayı da fark edilen kişiler üzerinde sunuyoruz. Kate bunun en iyi örneklerinden biri.

"Kate Moss ve Mert Alaş, Beymen’i tanıyor"
Kate Moss gibi bir modelin hakkında bilgi sahibi olmadığı bir firmayla çalışmayı kabul etmesi zor. Moss, Beymen’i biliyor muydu?
Biz bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla Beymen’i yurtdışında tanıttık. Bizi iyi tanıyorlar. Kate de bize güvendi açıkçası. Bugüne kadar yaptığımız işlerden bizi, kimliğimizi, kurumumuzu tanıyordu. Tabii bu profesyonel bir iş. Böyle bir işin yapılabilmesi için birtakım şartlar vardır. Özellikle bu tarz, ikon olmuş modellerin birlikte çalıştığı ya da resim verdiği, modelliğini yaptığı firmaları tanıyor, biliyor ve onlara güveniyor olması gerekiyor; bu doğru. Beymen kurum olarak ona güven verdi.

Kate Moss daha önce de Mert Alaş ve Marcus Piggot ile çalışmış. Fotoğrafçıları o mu size önerdi?
Hayır, fotoğrafçıyı biz seçtik. Mert Alaş ve Marcus Piggot ile çalışmamızın en önemli sebebi onların bu sene, hatta son iki senedir çok dikkat çekici çalışmalara imza atmış olmaları. Dünyanın en iyi moda fotoğrafçıları arasında kabul ediliyorlar. Kullandıkları çağdaş fotoğraf teknikleri, ışık, sahne ve tüm teknik detaylar ile onların tarzı, Beymen’in bu yıl gerçekleştirmek istediği moda fotoğrafları için uygundu.
Kate daha önce Mert Alaş’la çalışmıştı; onları tanıyordu. Bu yüzden onlara da güveniyordu. Sonuçta fotoğrafçıya güveniyorsanız, sizi doğru resmedeceği konusunda şüpheniz yoksa, çalıştığınız firmaya güveniyor ve onları biliyorsanız ve onların da doğru yapacağına inanıyorsanız, kabul etmemeniz için ortada bir sebep kalmıyor. Kate de bizimle çalışmayı kabul etti.

"Kate çok profesyonel, onunla çalışmak kolay"
Mert Alaş da Beymen’i tanıyor muydu?
Mert tabii ki tanıyordu. Bunun yanı sıra daha önceki görüşmelerimizde zaten Beymen’i tanıma fırsatı da olmuştu. Beymen’in gelişmesi içindeki birçok şeyi takip etmişlerdi. Mert’in seneler önceki Beymen hakkında da bilgisi vardı, daha sonra İngiltere’de yaşarken de takip etmişti. Beymen’in Türkiye’deki konumu hakkında da fikri vardı.

Kate Moss çekimlerinin sanat yönetmenliğini siz yaptınız. Onunla çalışmak kolay mıydı?
Kate’le çalışmak çok rahat ve çok kolay. Çünkü çok profesyonel. Kaprisleri yok. Belli ki işini çok severek yapıyor. Taşıdığı kıyafetle nasıl poz vermesi gerektiğini biliyor ve ekibi de yönlendiriyor. Bir özelliği de zaten içinde rahat edeceği kıyafetleri ve tarzı çok kolay yakalayıp onları bir araya getirebilmesi. Bu konuda da çekimin styling’ine büyük katkı sağlıyor.




PAZAR