Pazar Köfte Dedektifi iş başında

Köfte Dedektifi iş başında

09.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Köfte Dedektifi Fedai Ünal ülkemizde 400 çeşit köfte olduğunu söylerken, “Asıl ustalık iyi eti seçmektir” diyor.

Köfte Dedektifi iş başında

ASLI ÖKTENER- Milliyet Ege ekinde Fedo’nun Dükkânı adıyla lezzet hikâyelerini paylaşan Fedai Ünal’ın medya sektöründen gastronomiye uzanan yolculuğu aslında başarısız çiğ köfte yapma deneyimiyle başlamış. “Ben bunu yaparım” diyerek giriştiği araştırmaları ise onu şimdilerde Tivibu dijital platformu Tivilife’ta yayınlanan, “Köfte Dedektifi” programına kadar getirmiş.

Haberin Devamı

“Gurmelik başka bir yetenek. Ben sadece lezzetin muhabbetine aşık biriyim” diyen Ünal, köfteyle tanışmasını ise, “Bulgaristan Kırcaali doğumluyum. Altı yaşında yatılı okuldayken abimle harçlıklarımızı bir araya getirir köfte alırdık. Galiba ‘Köfte Dedektifi’ olduktan sonra en çok o çocukluğumun köftelerinin peşine düştüm” diye anlatıyor.

Yazıtlarda adı kufette

Ülkemizde 200’ü tescilli, 400’e yakın köfte çeşidi olduğunu söyleyen Ünal, “Köfteyi hep Balkan lezzeti diye bilir insanlar. Ama doğuşu Orta Asya hatta Çin denilebilir. İlk yazıtlarda adı kufette. İran’da, Azerbaycan’da hâlâ yapılıyormuş. Yani Anadolu’ya köftenin girişi Orta Asya’dan. Oradan da Balkanlar’a geçmiş. Sulusu, ızgarası, çiğ hâli, sulu köftesi, haşlaması ve daha birçok çeşidi var. Ankara’nın da var köftesi, Sivas’ın da ama bence köfte diyarı diye anılacak bir yer varsa Trakya’dır” diyor.  Şimdiden dört bölümü geride bırakan Köfte Dedektifi’nin program için ilk durağı Bursa olmuş. “Edirne’den Kars’a uzanan yolculuğumuzda her bölümde farklı şehirlerde şöhret kazanmış iki ünlü köfteciyi ziyaret ediyoruz. Öğlen uzun kuyruklar oluşan köfteciler de oluyor, sabah kahvaltıda yenen köfte de… Seyircilerimiz 20, 30 masalı dükkân da görüyor, 3 masalı dükkân da…” diyor.

Haberin Devamı

Lezzetli köftenin sırrı olsa gerek! Ünal bu sırrı öğrenme çabamıza, “Herkes bir köfte formülünden bahseder. Birçok usta da sır gibi saklar formülünü, bence en önemli kriter iyi ettir. Elbette ustalıktır köftecilik ama asıl ustalık iyi eti seçmektir” diye yanıtlıyor.

Köfte Dedektifi iş başında

İzmir’den Konya’ya 10 adres

*Akhisar Dayıoğlu Kasabı
*Konya Köfteci Sofu
*Edirne Tencere Köftesi
*Söke Köfteci Bülent Usta
*Bursa Köfteci Serkan
*Ankara Bizim Köfteci Nurettin Usta
*İstanbul Merkezefendi Köftecisi
*İzmir Köfteci Nadir Usta
*Sakarya Köfteci Mustafa
*Akçaabat Köfteci Ali