Pazar Lezzet kitapları

Lezzet kitapları

02.01.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yemek kitapları için kütüphanenizde yer açın. "Dünya Mutfaklarından Lezzetler" serisi, "Meyve Ağacından Tarifler" ve Fransızca yayımlanan "Les Delices De Turquie" sayesinde yüzlerce yeni tarifiniz olacak

Lezzet kitapları

Tijen İnaltongun İletişim Yayınlarından çıkan "Meyve Ağacından Hikayeler" adlı kitabında ise 150den fazla meyveli tarif bulunuyor. Tariflere maniler, türküler, şiirler, roman ve hikayelerden alıntılar eşlik ediyor. İnaltongun kitabında yer alan tariflerin bazıları kendisine, bazıları dostlarına ait. Bazıları da yabancı mutfaklardan derleyip deneyerek Türk damak tadına uyarladığı tarifler arasından seçilmiş. Sirkeden reçele, likörden yemeğe, turşudan tatlıya kadar pek çok farklı yemek tarifi içeren kitabın ekler bölümünde meyvelerin yerel ve Latince adları, familyaları, kullanıldıkları yerler ve hangi meyvenin hangi mevsimde çıktığını gösteren meyve takvimi var. Yedi yıldır yemek meraklıları için "Sushi", "Kabak Yemekleri", "Balık Yemekleri-Deniz Ürünleri Mutfağı", "Soğuk Mutfak-Açık Büfe" gibi farklı yemek kitapları hazırlayan Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri yeni bir seri hazırladı. "Dünya Mutfaklarından Lezzetler" başlığı altında toplanan bu seride "Akdeniz Mutfağı", "İtalyan Mutfağı" ve "İspanyol Mutfağı" adlı üç kitap yer alıyor. Kitaplarda Türk damak zevkine hiç de yabancı olmayan Akdeniz bölgesi yemekleri var. Tarifler seçilirken diyet yapanlar da düşünülmüş. Bu yüzden tarifler çoğunlukla salatalardan, mezelerden, sebze yemeklerinden ve deniz ürünlerinden oluşuyor. Serideki yemekler arasında Sicilya usulü kalamar salatası, Sefarad usulü pırasa köftesi, kestane böreği, kivili balık ızgara, kavunlu Serrano jambonu, viskili sığır eti, Valencia usulü paella, Calabria usulü anasonlu kurabiye gibi lezzetler bulunuyor. Kitapların yazarlarına gelince... "İspanyol Mutfağı"nda Kadir Kıvılcımlının, "Akdeniz Mutfağı"nda Sema Nilgün Özdemir ve Fırat Özdemirin, "İtalyan Mutfağı"nda ise Cemal Esen Matın imzası var. Türk mutfağını tanıtan ve Fransada Fransızca olarak basılan yemek kitabı "Les Delices De Turquie" Türkiyede de satışa sunuldu. 240 sayfalık kitapta 10 Türk aşçının hazırladığı geleneksel yemek ve tatlı tarifleri, aşamalı olarak resimlenmiş bilgiler, hikayeler, anekdotlar ve anlatılar köşesi bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle çıkan ve Mutfak Dostları Derneği İkinci Başkanı Sevim Gökyıldız tarafından yayına hazırlanan kitabı Beyoğlundaki Efy Kitabevlerinde bulabilirsiniz. 10 Türk aşçıdan geleneksel lezzetler