Pazar Sahneye nesne fırlatma çılgınlığı

Sahneye nesne fırlatma çılgınlığı

16.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Sahneye akla hayale yatmayacak şeyler fırlatılıyor. Koca bir kalıp peynirden tutun da rahmetli annesinin küllerine kadar konsere giden seyircilerin sevgilerini gösteriş biçimleri tehlikeli olmaya başladı. Adele ve Billie Eilish, bunun durması gerektiği yönündeki açıklamalarıyla tartışmaya katılan son isimler.

Sahneye nesne fırlatma çılgınlığı

Ege Doğaç Erdoğan - Sevgi dahil her şeyin aşırısının zararlı olduğunu kanıtlayacak cinste haberler geliyor sanat dünyasından. TikTok menşeili telefon fırlatma akımı genişleyerek artık hayalinize dahi gelmeyecek şeyler sanatçıların üzerine atılıyor. Son birkaç ay içerisinde sahneye fırlatılanlar arasında en tuhafı bir izleyicinin annesinin küllerinin olduğu bir poşetti. Londra, Hyde Park’taki konseri esnasında Pink kısa süreli bir şok yaşayarak, “Bu senin annen mi? şu an ne hissedeceğimi bilmiyorum” diyerek poşeti sahnenin kenarına koydu. Daha da vahimi geçtiğimiz haftasonu Harry Styles’ın Viyana konserinde yaşandı. Bir seyircinin telefon kamerasına yansıyan görüntülerde Styles’ın yüzüne isabet eden bir yabancı madde sonrası acı içerisinde yere çömeldiği görülüyor. Yurdumuz içinde de, örneğin Ece Seçkin’e isabet eden telefon gibi, bu tarz durumlarla karşılaşılıyor. Sanatçılar bu olayların giderek daha tehlikeli bir boyuta geldiğini ve artık dur denmesi gerektiğini söylüyorlar. Haliyle sahneye çelik yelek ve kask takarak çıkmak istemeyen sanatçılar duruma tepkili. Son olarak İngiliz şarkıcı Adele tartışmaya dahil oldu ve şakayla karışık “Sahneye bir şey atın hadi de göreyim bakalım, öldürürüm sizi” dedi.

Haberin Devamı

“Ben de buradayım” deme isteği

Peki niye sahneye bir şeyler fırlatıyoruz diye düşündüm ve bu konuya bilimsel bir cevap bulmaya çalıştım. Psikolog Tuğba Duman konuyla ilgili şu şekilde görüş bildirdi: “Bu aslında bir var olma çabası. Küçükken de ilkokulda mesela sıranın üstüne ismimizi kazırdık. Binlerce kişinin olduğu bir konserde sahnede kendimizden bir parça eklemek istiyoruz. Baktığımız zaman bu tarz etkinliklerde tek bir otorite figürü oluyor. Sanatçı ve diğerleri diye bir sınıflandırma meydana geliyor ve biz de diğerleri içinde bir farklılık yaratmak istiyoruz.”

Uzman Psikolog Şebnem Türkdalı Temizocak’a göre bu bir özdeşleşme arzusu: “Sahneye kendimizden de bir şey katarak şovun bir parçası olmak istiyoruz. Tabii içinde bulunduğumuz haz ve hız devrinde bu farklı biçimde vuku bulabiliyor. O anki duygusal halimize göre davranıyoruz. Kendimize ait olan bir şeyi, ki annenin külleri de aslında kişiye ait bir nesne, varlığımızı o an sanatçının varlığıyla özdeşleştirmek için ona atıyoruz. Selfie için telefon fırlatmak da ‘ben oradaydım’ diyerek duygularımızı tatmin etme amaçlıdır.”

Haberin Devamı

Billie Eilish, hayranlarının bu tarz davranışlarını anlamlandırmaya çalışan şarkıcılardan biri. The Hollywood Reporter’a konuşan İngiliz yıldız, “Altı senedir sahnede üzerime bir şeyler fırlatılıyor. Bu konuda karmaşık duygulara sahibim. Sevgiden kaynaklandığını biliyorum ama siz oradayken zayıf bir konumdasınız. İnsanlar heyecanlanıyor ve bu tehlikeli olabiliyor. Sizi seviyoruz, çok tatlısınız ama sahneye bir şey atmayın” diye daha yumuşak bir tepki verdi.

Neredeyse her sanatçının başına gelmiş bir durum bu, sayısız örnek verebiliriz. Yakın zamanda meydana gelen bir kaç ilginç olayı derledik. Sonuç olarak Eilish’in dediği gibi temelinde sevgi yatsa da ne diyelim, bazen fazla sevgi de maraz getirebiliyor. Oscar Wilde’ın “Oysa Herkes Öldürür Sevdiğini” şiirinin mecazi anlamda kalmaya devam etmesi dileğiyle…

Sahneye nesne fırlatma çılgınlığı

Kime ne fırlatıldı?

Lady Gaga

Kanada’daki performansı sırasında enteresan bir olay oldu. Sahneye atılan bir oyuncak ayı sanki sihirli bir görünmez duvar varmış gibi Lady Gaga’ya isabet etmeden başka bir yöne savruldu. Tabii ki hayranları Lady Gaga’nın sihirli bir gücü olduğu iddialarını ortaya atmaktan geri durmadı, ancak daha mantıklı açıklamalar arasında güçlü sahne fanlarının buna sebep olduğu düşünülmüştü.

Haberin Devamı

Harry Styles

Viyana konserinde neredeyse gözü çıkacak olan Styles’ın başına ilk gelen vaka bu değil. Grammy ödüllü şarkıcı daha önce Galler’in Cardiff şehrindeki bir konserde yine yüzüne bir çiçek buketi isabet etmişti. Popüler ‘Kiwi’ şarkısına ithafen sahnesine pek çok kez kiwi fırlatılınca Styles hayranlarından meyve fırlatmayı bırakmalarını rica etmişti.

Pink

Bir hayranının annesinin küllerini sahnesinde bulan Pink bu konuda özel bir yere sahip zira en garip şeyler nedense hep onu buluyor. Pufuduk ayıcıklar, çiçekler belki anlaşılabilir ama bir konseri sırasında sahneye büyük bir blok özel Fransız peyniri atılmıştı. Brie De Meaux olarak bilinen bu pahalı peyniri alıp teşekkür eden Pink şarkı söylemeye devam etmişti.

Haberin Devamı

Bebe Rexha

The Rooftop at Pier 17, New York konserinde söz yazarı ve şarkıcı Rexha da yüzünden vurulanlardan. Fırlatılan telefon yüzüne gelince dizlerinin üstüne çöken yıldız ismin yardımına ekibi tarafından hastaneye kaldırılmış, gözünde ve yüzünde şişlikler ile morluklar oluşmuştu. Bu olayda teselli bulunacak tek yan ise telefonu fırlatan kişinin güvenlik görevlileri tarafından yakalanıp, şahıs hakkında yaralama suçundan dava açılmış olması. Zanlının avukatı “tek niyeti selfie çekilmekti, yaralama niyeti yoktu” diye açıklama yaptı. Bu olay telefon fırlatma akımının iyice çığırından çıktığını gösterir nitelikte.

Ava Max

Los Angeles’taki bir etkinlik sırasında ilerinin yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ava Max hayatının şokunu yaşamıştı. Kameralara da yansıyan görüntülerde bir seyirci sahneye fırlayıp Max’a tokat attı. Şarkıcının gözünde bir yırtılma meydana geldi ve bir süre güneş gözlüğüyle dolaşmak zorunda kalmıştı.