02.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Pelin Hepşen pelinhepsen@gmail.com
Uzmanlar, bu yıl da “Gelmiş geçmiş yaşanacak en sıcak yaz” demeye çoktan başladılar. Hal böyle olunca da betonlaşmanın, kalabalığın, trafiğin etkisiyle bu sıcakları daha da çok hissedecek İstanbullular her tarafı denizlerle kaplı şehirlerinden çok da uzaklaşmadan nasıl serinleyeceklerini, buldukları bir arada İstanbul’dan çıkmadan nasıl mini bir tatil, plaj zevki yaşayacaklarını düşünür oldular.
Henüz o kadar da sıcak olmamışken şehrimizin Karadeniz sularına uzanan sahili Kilyos’a doğru gidelim. Kilyos, İstanbul’a
30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İsmini Rumca’da “kum” anlamına gelen “kilya” sözcüğünün türemesinden almış. Muhtelif haritalar ve tabelalarda Kumköy olarak gördüğünüz de Kilyos’un kendisidir, bilmeyenler için soru işaretlerini giderelim.
Yaz sıcağında biraz yüzeyim, ayağımı denize sokayım, güneşleneyim, bir ara vereyim diyenler için Kilyos’un nam-ı diğer Kumköy’ün isminin hakkının verircesine sahip olduğu kumsallarına çevirdik rotamızı.
Burç Beach
Sörfçülerin tercihi
Gümüşdere mevkiine gelip de Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nü gördüğünüzde doğru yerdesiniz. Burası Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin yeri. Çok uzun bir kumsalı var. Plaj voleybolu, kano, sörf gibi muhtelif plaj eğlencesi mevcut. Burada deniz biraz hırçın. Ancak haziran sonu ve temmuz ayları nispeten biraz daha dalgasız. Evcil hayvanlarınızla buraya girebiliyorsunuz. Elektronik müzik festivali gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Diğer günlerde ise sahildekilere lounge müzik eşlik ediyor. Gün batımı partileri, plaj voleybolu turnuvaları buranın gelenekleri arasında. Ayrıca 18-24 Haziran tarihleri arasında Kiteboard Şampiyonası düzenleniyor, meraklılarına duyurulur.
* Giriş ücreti: Hafta içi 30 TL, hafta sonu 40 TL
* Otopark: Var
* Şezlong, duş, şemsiye, kabin: Var, fiyata dahil
* İskele: Yok
Suma Beach
Ağaç evler yapılacak
Kilyos yolundan Gümüşdere’ye ulaştığınızda tabelaları takip ederek Suma’ya varıyorsunuz. İsteyenler Taksim’den servisle de gidebiliyor. Deniz özellikle sörf tutkunlarını sevindirecek cinsten, biraz hareketli. Temmuz ayında biraz
daha durgun oluyor. Ayrıca burada sörf dersleri de veriliyor. 17 bin metrekarelik yeşil alanında kamp yapabileceğiniz Suma Beach’te isteyenlere çadır da temin ediliyor. Pek yakında geri dönüşüm alanlarındaki hurdalardan yapacakları ağaç evler de olacak. Evcil hayvanlarınızla buraya gidebiliyorsunuz. Hatta
yemek menüsünde iki çeşit köpek maması bile
bulunuyor. Suma Beach, Afrika danslarından saç tasarımına kadar pek çok atölye çalışmasına da ev sahipliği yapıyor.
* Giriş ücreti: Hafta içi 20 TL, hafta sonu 40 TL
* Otopark: Var
* Şezlong, duş, şemsiye, kabin: Var, fiyata dahil
* İskele: Yok
Dalia Beach, 16 Haziran’da açılıyor.
Dalia Beach
22 Haziran’da festival var
Sarıyer’den Kilyos yolu üzerinde ilerlerken Demirciköy tabelasından saptıktan 200 metre sonra karşınıza çıkıyor. Arabası olmayanlar yine Sarıyer’den 151 numaralı otobüsle Demirciköy’e ulaşabilirler. Buradan sizi alıp plaja getiriyorlar. Burası bir koy ve deniz dalgasız. Kimi kısımlar kayalık olsa da genel olarak kumlu bir plaj. Etkinlik günlerinin dışında burada müzik yayını yapılmıyor. Etkinlik demişken hemen belirtelim 22 Haziran’da Minipax Festivali yapılacak burada. Elektronik müzik sevenlere duyurulur. Ayrıca hayvan dostlarıyla gitmek isteyenler için özel bir alanı da bulunuyor.
* Giriş ücreti: Hafta içi 20 TL, hafta sonu 30 TL
* Otopark: Var
* Şezlong, duş, şemsiye, kabin: Var, fiyata dahil
* İskele: Var
Uzunya
Bu Karadeniz’de deniz hep sakin
Kilyos tabelalarını takip edip Demirciköy tabelasını gördükten sonra meydanın sağından ilerleyince karşınıza çıkıyor. Arabası olmayanlar Sarıyer’den kalkan 151 numaralı otobüse bindikten sonra, Demirciköy’de inip buradan yürüyerek ya da taksiyle ulaşım sağlayabilirler. Genel olarak deniz düz ve kumlu. Denizin ortasına kurulan platform, kuma basmadan denize girmek isteyenler için tasarlanmış. Minik sandallarla platforma sizi ulaştırıyorlar. Çimlerde ya da kumsalda güneşlenirken ya da şemsiye altında ferahlarken,
gece yarısına kadar açık olan restoran ve kafesinden de yararlanabilirsiniz. Ağırlıklı
olarak pop müzik dinliyorsunuz burada. Uzunya ayrıca karavan sahiplerinin yıllık olarak karavanlarını park edebilecekleri bir bölge. Karavanlar için günlük park imkanı sağlamıyorlar.
Yıllık olarak kiralamak isteyenler için 12 aylık toplam bedel 4 bin lira. Evcil hayvan sahipleri için üzücü haber Uzunya’ya minik dostlarınızla giremiyorsunuz.
* Giriş ücreti: Hafta içi 25 TL, hafta sonu 35 TL
* Otopark: Var
* Şezlong, duş, şemsiye, kabin: Var, fiyata dahil
* İskele: Yok
Solar Beach
Evcil hayvanınızla gidebilirsiniz
Kilyos merkeze ulaştıktan sonra Turban Yolu’na saptığınızda tabelalar sizi Solar Beach’e çıkartıyor. Ayrıca şehrin çeşitli merkezlerinden servisler bulunuyor. 1 kilometreye yakın kumsalı olan Solar Beach’te kumdan hazzetmeyenler için güneşlenme terasları da bulunuyor. Haziran ve temmuz aylarında deniz daha dalgasız, tabii bu rüzgarın durumuna göre değişiyor. Hayvan dostu bu mekanda evcil hayvan merkezi de bulunuyor. Su sporlarından çeşitli partilere, sağlık merkezinden mağazalara, marketlere burası size kent tipi kaçamak imkanı sunuyor.
* Giriş ücreti: Hafta içi 25 TL, hafta Sonu 40 TL
* Otopark: Var
* Şezlong, duş, şemsiye, kabin: Var, fiyata dahil
* İskele: Var