Pazar Sıcak havalarla nasıl baş etmeli?

Sıcak havalarla nasıl baş etmeli?

16.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde üçüncü defa ortalama sıcaklık rekorunun kırıldığı geçtiğimiz haftanın ardından aşırı sıcaklar Türkiye’de de etkisini göstermeye başladı.

Sıcak havalarla nasıl baş etmeli

Özellikle 65 yaş üstü ve 5 yaşından küçük çocukların risk grubunda olduğu, başta hipotermi, sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği olmak üzere birçok sağlık problemlerine yol açabilen hava koşullarına karşı hangi önlemleri almalı, hangi belirtilere dikkat etmeliyiz? Uzmanların önerileri şöyle:

Haberin Devamı

Yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, aşırı terleme, cildin solgun ve nemli hale gelmesi, susuzluk, hızlı nefes alma, hızlı kalp atışı gibi belirtilere sahip sıcak bitkinliği genellikle yetişkinlerde ve çocuklarda benzer şekilde görülür. Bir kişi sıcak bitkinliği belirtileri gösteriyorsa serin bir yere götürülerek soğutulmalı, sıvı tüketmesi sağlanmalı ve soğuk suyla cildi serinletilmeli, koltuk altlarına veya boynuna soğuk kompres yapılmalıdır. Yaklaşık yarım saat içinde kendini daha iyi hissediyorsa acil tıbbi yardıma ihtiyaç yoktur.

Hipoterminin en şiddetli hali sıcak çarpması ise vücut sıcaklığınızın 40 santigrat derece üzerine çıkarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Beyin ve diğer organlarınızda sorunlara neden olabilen sıcak çarpmasının en yaygın belirtileri, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, düşük veya yüksek tansiyon, bayılma, denge sorunları, kafa karışıklığı veya oryantasyon bozukluğu, kas ağrıları ve kramplar olarak sıralanabilir. Sıcak çarpması yaşayan kişilerde şok gelişebilir, komaya girebilir, organ yetmezliği yaşayabilir veya hayatını kaybedebilir. Bu belirtilerin görülmesi halinde acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Haberin Devamı

 Kafeinden kaçının bol ve açık renk giysiler giyin 

Uzmanlar, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasına karşı şu tavsiyelerde bulunuyor: 

Ağır veya dar giysilerden kaçının.

Kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için hafif tuzlu içecekler için. Kafeinli içeceklerden kaçının.

Cildinize soğuk kompres uygulayın.

Çocukları (veya evcil hayvanları) asla araba gibi kapalı, sıcak yerlerde bırakmayın.

Isı dalgaları sırasında klimalı veya iyi havalandırılan alanlarda kalın.

Sıcakta dışarı çıkacaksanız hafif, bol ve açık renkli giysiler giyin.

10.00-16.00 saatleri arasında kapalı alanlarda olmaya çalışın.

Sıcak havalarla nasıl baş etmeli

Kalp hastaları özellikle dikkat etmeli

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Mehmet Uçar yaz sıcaklarında özellikle kalp damar hastaları, kalp yetmezliği hastaları, ritm bozukluğu olan hastalar, şeker ve yüksek tansiyon hastaları, kronik bronşit hastaları, yaşlılar ve çocukların risk grubunda olduğuna işaret ediyor ve kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

1 Sıcak havalarda terleme ile bol miktarda sıvı kaybedilir. Kaybedilen sıvıya bağlı olarak tansiyon düşecek ve kalp hızı yükselecektir. Bu durum kalp damar hastalığı veya risk faktörü varsa kalp riskini ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Kalp yetmezliği hastasının nefes darlığı ve şikâyetleri artabilir. Sıvının yanı sıra vücuttaki sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi önemli mineraller de terle kaybedilir. Eğer yerine koyulmazsa ritim bozukluğu ile karşılaşılır, kalp yetmezliği hastalarında ciddi belirtiler oluşabilir.

2 Kronik hastalığınız ve kalp hastalığınız varsa yaz aylarında, havanın çok sıcak olduğu saatlerde dışarıda bulunmamak, egzersiz saatlerinizi sabah erken saatleri veya akşam saatlerine ertelemek oldukça faydalı olacaktır. Özellikle çok sıvı kaybı için su tüketimini sıvı gıdalarla almanız önerilir. Fakat alkol ya da kafein içeren meşrubatlar, şekerli içecekler olmamalıdır. Direkt su, evde yapılan limonata ve ayran olarak almanız tavsiye edilir.

Haberin Devamı

3 Sıcak havalarda tansiyon ile ilgili sorunlar yaşanır. Sıvı kaybı ve mineral kayıplarını dengelemek gerekir. Şeker hastalarının, stres hormonlarının artması sebebiyle özellikle sıcak havalarda şeker kontrolü bozulabilir. Diyet alışkanlıklarını bozmamaları, sıvı ihtiyaçlarını karşılamaları ve özellikle şekerli gıdalardan uzak kalmaları önemlidir.

Sıcak havalarla nasıl baş etmeli

Doç. Dr. Uçar, sıcak havalarda kalp sağlığını korumak için şu uyarılarda bulunuyor:

Ağır ve sindirimi zor yiyeceklerden uzak durun. Daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye çalışın.

Alkol ve kafeinli içecekler sıvı kaybını daha da artıracaktır. Ayran, limonata gibi içecekleri tercih edin.

Fazla tuz tüketmeyin. Mineral kaybını yerine koymak için aşırıya kaçmayacak şekilde maden suyu tercih edilebilir.

Gün içerisinde serinlemek için ılık duş almak faydalı olacaktır. Aşırı sıcak ortamda kalındığında direkt soğuk suya girmek zararlı olacaktır.

Haberin Devamı

Havaların ısınması ile birlikte bazı kalp ilaçlarının düzenlenmesi gerekebilir. Bu nedenle düzenli kalp ilacı kullanan hastaların doktoruna başvurması faydalı olacaktır.

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı gibi şikayetlerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.