Pazar Sıfırı tüketmeyen Mr. Bond

Sıfırı tüketmeyen Mr. Bond

19.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıfırı tüketmeyen Mr. Bond

Sıfırı tüketmeyen Mr. Bond





Sıfırı tüketmeyen Mr. Bond
Bu hafta James Bond’un son çekilen 20’nci filmi "Başka Gün Öl" gösterime girdi. Hoş geldiiiin, Mr. Bond. Yine niye geldin acep? Bugün ellinin üzerindeki yaş grubu erkeklerin çoğu James Bond’la büyüdü sayılır. Bugün yönetici durumundaki erkekler. 1962’den beri beş altı değişik aktör, aynı kimlikte, biraz farklılaşmış kişiliklerde James Bond’u oynadılar. Her iki yılda bir yeni bir episodla imdada yetişti Mr. Bond. Acep "50 +" kuşak, son 41 yılda kaç kez kimlik değiştirdi, kaç kez kişilik? Bu kadar değişkenlik içinde, bütün tahrik ediciliğine rağmen Mr. Bond tabii ki sabit kaldı. 1950’lerin soğuk savaş ajanı olarak başlayıp 2000’lerin global sıcak savaş ürküsüyle bütünleşebilen bir sabit değişkendir James Bond bence. Bakın, film adları altınlı, elmaslı, ışıl ışıl. Hayat iki kez yaşanımlı. Başka gün ölümlü. Başka bir dünya daima var. Savaşa aldırma. İngiliz - Amerika eksenine iliştirdiği bütün ikincil kahramanların imreni değil midir o her daim? Kötüleri her yerde her zaman yenecek bir altın tabancalı kurye daima var. Onun için iki kutuplu da olsa, tek kutuplu da, harp ve sulh, Tolstoy Nataşa’sının ihtirası içinde yaşanır durur sanki. Yalnız tek farkla... Bu kez her zaman galip bir erkek. Müthiş bir Kazanova. Bir erkek nemfoman adeta. İşte bu yüzden, bu kahredici şizofren dünya karmaşası içinde böyle bir sabiteye ihtiyaç var zahir. Seksist, hassas, mizah dolu ve çok korkusuz ve soğukkanlı... Günlük hayat akıp giderken tehlikelerin içinden birkaç çapraz gülüşle geçivermeyi bilen biri.
James Bond’dan en ince zevkleri öğrenmez miyiz? Salon ve doğa oyunlarının yenilmez Pardayan’ı değil midir o? Onun için icat edilmiş tüfekler... Uzaktan kumandalı hayalet otomobiller... Tek kişilik denizaltı... Her hazzın şahikasına o yükselir. Her zevkin dibine o varır. Denizde en tehlikeli pozisyonda bile sevgilisine deniz kestanesi yumurtası ikram edecek kadar deli edici. Bütün Bond kızları gibi ona teslim olmak isteyen herkese kırk bir yıldır amade bir ada değil midir James Bond sineması testusuna buyur ola bu kez de...

1- Bond "kitsch" modasının yüzlerce "high-tech" araç, obje ve aksesuvarından en çok tutanı galiba Bond tipi ataşe çanta idi. İlk kez "Rusya’dan Sevgilerle" filminde arz-ı endam eden bu çantanın, içinde gizli infrared dürbünlü AR-7 sniper tüfekten başka temel özelliği neydi?
a. Hin-i hacet için çantada 50 İngiliz altını gizliydi.
b. Çantanın kenarlarında gizli yuvadan fırlatılabilecek bıçak donanımı vardı.
c. Talk pudrası teneke kutusu içine saklanmış ve çanta yanlış açılırsa patlayacak gözyaşı bombası vardı.
d. Pess yahu... Hepsi.

2- Bizim kuşak en çok "Goldfinger"ı sevmişti. Filmde Bond önce üç duble burbon içiyor, pembe şampanyayla devam ediyor, Miami plaj restoranında kaya yengeci yemeğini votkatini ile yiyordu. Votkatini yani votka martini... Bond, Smirnoff votkasını severdi. Martinisini ise nasıl isterdi?
a. Üç ölçü Gordon cin, bir votka, yarım ölçü Kina Lillet.
b. Karıştırmadan sadece çalkalanarak, buz soğukluğunda.
c. Büyük bir tranş limonla.
d. Hepsi beraber.

3- Filmlerinde Bond’un artık efsaneleşmiş aksesuvarlarının mucidi kim?
a. Dr. No.
b. M.
c. Q.
d. X.

4- Bond’un arabaları başlı başına bir alem... Yine "Goldfingeröda James Bond’un, takibi önlemek üzere egzosundan yağ püskürtebilen, radar ekranlı, kurşun geçirmez camlı, döner plakalı gümüş renkli otomobili ne markaydı acep, kestirebilir misiniz?
a. Aston Martin DB5 (Q tarafından aksesuvar ilave edilmiş).
b. Rolls Royce.
c. Lotus.
d. Bentley.

5- Kazık bir soru: İnce zevklerin zarif temsilcisi ajan James Bond’un terzisi kim?
a. İpekçi.
b. Brioni.
c. Bvlgari.
d. Armani.

6- James Bond’un tiryakisi olduğu Morland sigaralarının temel özelliği nedir?
a. Türk tütünü.
b. Afrodizyak.
c. Üfleyince kurşun atıyor.
d. Hiçbiri.

7- "Altın Gözlü Adam"a kadar James Bond’un patronu bir erkekti. Pekala, o filmde patronun cinsiyeti neydi?
a. Taş fırın erkeği.
b. Kadın.
c. Homoseksüel.
d. Robot.

8- Bond’u oynamış beş aktörden hangisi yedi filmle başta gidiyor?
a. Roger Moore.
b. Sean Connery.
c. Pierce Brosnan.
d. Austin Powers.

9- Nükleer deniazaltı patlayacak ve İstanbul yok olacaktı... O sayede petrol gemileri Boğaz’ımızdan geçemeyecek, Türki cumhuriyetlerden doğal gaz taşıyan boru hattı Batı’nın tek çaresi haline dönüşecekti... James Bond hangi filmde bütün bunların önüne geçip İstanbul’u kurtardı?
a. "Dünya Yetmez".
b. "Asla Asla Deme".
c. "Başka Gün Öl".
d. "Rusya’dan Sevgilerle".

10- "Rusya’dan Sevgilerle"yi en çok sevdiği on film içinde sayan ABD’li başkan aşağıdakilerden hangisi?
a. R.R.
b. G.B.
c. G.W.B.
d. J.F.K.

11- James Bond karakterinin yaratıcısı olan ajanlıktan gelme İngiliz yazar Ian Fleming’in bir de çocuk kitabı var. Adını kestirebilecek misiniz?
a. "Harry Potter".
b. "Peter Pan".
c. "Chitty Chitty Bang Bang".
d. "Tenten".

12- James Bond efsanesini yaratan birinci aktör Sean Connery 25 Ağustos 1930’da Thomas Connery olarak doğmuştu. Burcu ise Başak. Sean’ın orijinini kestirebilir misiniz?
a. Laz.
b. İskoç.
c. İrlandalı.
d. Teksaslı.

13- Temel Ajan fıkrasında 007 James Bond, Temel’e elini uzatır:
- Bond, James Bond, der.
Temel yapıştırır:
- Mel, Mel Temel.

Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) c, 4) a, 5) b, 6) a, 7) b, 8) a, 9) a, 10) d, 11) c, 12) b.