Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün 12 Mayıs Dünya Bitki Sağlığı Günü. Aslında varlığımızı bitkilere borçluyuz. Çünkü başlangıçta onlar vardı. Ve bitkiler olmasa biz insanoğlu sadece birkaç ay hayatta kalabiliriz. Dünya biyokütlesinin yüzde 99’unu oluşturan bitkilerin yanında yalnızca bir zerreyiz yani! Ama bu yalın gerçeğe karşın, doğanın tek öznesi gibi davranıp hoyratça yaklaşıyoruz yeşile. Ağaçları kesiyor, yeşili betona boğuyor, tarım kimyasallarıyla bitkileri kurutuyoruz. Tabii bunu yapmayıp, yaşadıkları çevreyi yeşertenler de var. Bir karış toprakta, balkonda ya da pencere kenarında hayatı yeşillendirenler onlar. Bu yazı da onlar için. Ziraat Mühendisi Gökhan Sivaslı, bitkileri güçlendiren, çiçek açtıran ipuçlarını anlatıyor. 

Haberin Devamı

Bitki coşturan tarifler

Muz kabuğu şerbeti (Potasyum desteği):  

Bitkilerde ürün miktarı ve kalitesini artırıcı, kök gelişimini hızlandırıcı, bitkinin daha güçlü olmasını sağlar. Balkonların alımlı çiçeklerinden, saksıdaki domatesin verimine ve mis kokusuna kadar potasyum çok iyi bir destektir. 

Yapılışı: Muz kabukları bıçakla küçük parçalara ayrılır. Büyük bir pet şişenin yarısına kadar muz kabukları doldurulur. (Çürümüş kabukları koymuyoruz.) Üzerine şişenin ağzına kadar su doldurup 2 gün bekletiyoruz. Günde birkaç kez şişeyi çalkalamak işlemi hızlandıracaktır. Daha sonra her saksıya bir su bardağı kadar karışımı, saksıda açtığımız küçük çukurlara suyu ile birlikte gömüyoruz. Üzerini mutlaka toprakla örtelim ki şekerli karışım sinek ve zararlılar için davetiye olmasın. 

Bakliyat karışımı (Azot desteği): 

Yemyeşil yapraklar, sağlıklı güçlü görünümlü bitkiler, balkonunuza yemyeşil orman havası vermeye destek olacak kadar iddialı azot desteği. 

Yapılışı: İki avuç kuru bakla, kuru fasulye, mercimek, nohut, kuru börülce vs. gibi bakliyatı havanda toz haline getirelim. 1 litrelik pet şişeye koyup şişeyi ağzına kadar suyla dolduralım. 2 gün beklettikten sonra saksı toprağımızın alt kısımlarına ekleyip üzerine toprakla tekrar örtelim. Yaprakların ciddi şekilde arttığını, bitkinin daha yeşil ve daha gür olduğunu göreceksiniz. Ayrıca çiçeklenme tam zamanında başlayacaktır. 

Haberin Devamı

Fosfor desteği/(Balık kılçığı-odun külü karışımı): 

Çiçeklenmeden kök gelişimine, rengârenk çiçeklerinizin en büyük destekçilerinden, tohum çimlenmesinden meyve oluşumuna kadar her aşamada fosfordan faydalanılır. Çiçek ve meyve tutumunu ve hastalıklara karşı güçlü şekilde direnmesini sağlar. 

Yapılışı: Balık kılçıklarını gazete kâğıdı üzerinde gölgede kuruttuktan sonra, havanda toz hâline getiriyoruz. Ayrıca odun külünde de fosfor mevcuttur. Odun külü birçok zararlının da bitkiye ve toprağa gelmesini engeller. Toz hâline getirdiğimiz balık kılçıklarını tek başına da kullanabileceğimiz gibi odun külü ile karıştırarak da toprağın alt kısımlarına eşit şekilde serpiştirebiliriz. 

Kalsiyum desteği ve topraktaki zararlılarla mücadele (Yumurta kabuğu aloevera jeli karışımı): 

Yapılışı: Yumurta kabuklarını kaynatıp, havanda toz hâline getirdikten sonra, 1 tatlı kaşığı aloevera jeli ile karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışıma 1 bardak içme suyu ekleyerek toprağın alt yüzeyine eşit şekilde dağıtıyoruz. Bitki dış duvarları ve yapısı kale duvarı gibi güçlü ve sağlıklı olacaktır. 

Haberin Devamı

Domatese asidik destek (Muz kabuğu şerbeti-kahve telvesi karışımı): 

Toprağı hafif asidik ve potasyum zengini yapar. Balkonda domates yetiştirenler için verimlilik reçetesidir. 

Yapılışı: 2 çay kaşığı kahve telvesini, 1 su bardağı muz kabuğu şerbeti ile karıştırıp, bitkinin toprak yüzeyinin hemen altına gömerek, bitkiye doping yapabiliriz. 

Akvaryum suyu kıymetli

Akvaryumu olanlar, su değişim zamanı çıkan su organik maddece çok zengin bir gübredir. Mutlaka çiçekleri bu su ile sulayalım. Unutmayalım, yaşamış ve ölmüş toprakta ayrışan her şey organik maddedir. Bitkilerin ve toprağın sağlığı için organik maddeye büyük oranda ihtiyaç vardır. Evde yapacağımız kompost bitkilerimiz için en büyük gübredir. Bitkileri saksıya dikmeden önce saksının tabanında mutlaka tahliye deliği olmasına dikkat edelim. Saksı tabanına kullanılmış kahve filtresi koyarsak, besinlerin sulama suyu ile akıp gitmesini önlemiş oluruz. Toprak karışımımızı mutlaka torf, perlit, toprak karışımı olacak şekilde yapalım. Toprağı çok sıkıştırmadan hava ve su tutma kapasitesine engel olmayalım; unutmayalım toprak altı yaşamın su ve havaya ihtiyacı var. Toprağı saksıya koyarken yukarıdaki reçeteleri de ekleyerek saksı toprağını katman katman tesis edelim. Unutmayalım, fazla sulama tuzluluk, sararma, solma, daha ileri seviyelerde bitki ölümüne kadar gider.