Pazar Zihinde bahar temizliği için

Zihinde bahar temizliği için

27.03.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önde gelen bilişsel davranışçı terapistlerinden Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Türkçapar’ın zihnimizde bahar temizliği yapmak için beş önerisi.

Zihinde bahar temizliği için

CEYDA ULUKAYA ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr /  Duygularınızı anlamaya çalışın

Haberin Devamı

Ruhsal anlamda taze bir başlangıç yapmanın ilk adımı duygularımızı tanıyarak bunları ruhsal iyiliğe dönük kullanmamız. Bu ise öncelikle olumsuz duyguları kabullenmek, baskılamaya veya yok etmeye çalışmamakla başlar. Olumsuz duyguları yok etmek, ortaya çıkışlarını kontrol etmek mümkün de değildir, gerekli de.  Olumsuz bir duygumuz olduğunda bununla kuracağımız ilişki, bizim nasıl bir insan olmak ve nasıl bir hayat yaşamak istediğimizi yani bunların işaret ettiği istek ve ideallerimizi anlamak ve kullanmak için olmalıdır. Örneğin acı çeken bir insanı gördüğümüzde üzüntü duyuyorsak bu bizim insanların iyi ve mutlu olmalarını istediğimize, böyle bir değerimiz olduğuna işaret eder.

Düşüncelerinizle ilişkinizi düzenleyin

Haberin Devamı

Ruhsal yaşamımıza rengini veren ve duygu ve davranışları da etkileyen düşüncelerimizle olan ilişkimiz ruhsal iyilik için önem taşır. Kendimizde ve çevremizde istemediklerimize odaklanmak algı ve düşünce düzeyinde en önemli sorunlardan biridir. Olumsuz düşünceleri kabullenmemek, baskılamaya çalışmak, geçmişi aşırı düşünmek ve geleceği aşırı kafada kurmak düşüncelerin bizi olumsuz etkilemesine yol açar. Düşünceyle olan sağlıklı ilişki her tür düşüncenin varlığını kabullenmek ve duygularımızın gösterdiği istek ve ideallere dönük davranışları bulmak için düşünceyi bir araç olarak kullanmaktır.

Ruhsal iyilik hali için anda kalın

Zihnimizin geçmiş veya gelecekle değil içinde olduğumuz an ve yaptığımız işle meşgul olması ruhsal iyilik hali için en önemli öğelerden biridir. İstemediklerimiz ve olumsuzluklar üzerine sürekli düşünüp durmaya devam etme, geçmişi sorgulama, gelecekle ilgili endişe duyma bizi hem andan koparır ve hem de keder ve endişeye sürükler. Anda olmak beş duyu organımızla birlikte yaşadığımız anı hissetmek, yargısız bir şekilde gözlemlemek, hissetmek ve tanımlamaktır.

Sonuca değil sürece odaklanın

Yaşamda sonuçlara takıldığımız sürece işimiz çok ama çok zor; sonuçlar çok fazla değişkenle ilişkilidir ve bu değişkenlerin çoğu da bizim kontrolümüzde değildir. Bu gerçekliği kabullenmek ve bu kabulle birlikte bizim kontrolümüzde olan verimli alanlara yönelebilmek çok önemlidir. Önemli olan gösterdiğimiz çaba, gayret, emektir ki takdir veya eleştiriyi hak eden de odur; aldığımız veya alamadığımız sonuç değil. Bunu içselleştirdiğimiz oranda içsel huzuru da yakalarız.

Haberin Devamı

Kendinize hoşgörülü olun

Davranışlarımızın istek ve ideal değil, olumsuz düşüncelere ve olumsuz duygulara göre yani onları yok etmeye dönük olması hem olumsuz düşünce ve duyguların sürmesine yol açar. Bunun yerine davranışımız istek ve ideal yönelimli olursa olumsuz duygular ve düşünceler sağlıklı şekilde azalırlar. Düşünce ve davranışlarımızla kendimizle iyi geçinmek ve kendimize karşı hoşgörülü ve dostça bir tutum göstermek de ruhsal sağlık için önemlidir. Kendisiyle iyi geçinebilen biri, başkalarıyla da iyi geçinebilir; tam tersi kendisiyle iyi geçinemeyen biri, başkalarıyla da iyi geçinemez.

 

Yazarlar