Ne kavgası beyefendi?

Uluslararası davalara da bakarak spor camiasında önemli bir yer edinmiş eski dostuma TFF Hukuk Müşavirliği’nin Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra çıkan olaylar nedeniyle PFDK’ya “sevk” kararlarını okudum.
Orada sahaya inen taraftar grubuyla “karşı karşıya kalıp” yumruklu, tekmeli, “korner bayraklı” saldırıya uğrayan, daha ilk temastan itibaren Trabzonspor yardımcı antrenörü Egemen Korkmaz ile Fenerbahçeli futbolcular, B. Osayi Samuel, Jayden Oosterwolde, İrfan Can Eğribayat, görevliler Kürşat Çiftlik ve Okan Özkan hakkında 45. maddeden Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilmelerini oldukça “yapay” garip bir yorum olarak gördüm.
Egemen Korkmaz dahil, sahadakiler hiç kimseyle kavga etmediler. Sadece “taraftar baskını ile” karşı karşıya kalıp, vurdulu kırdılı aksiyonları önlemeye çalıştılar. Hepsi de “mağdur” durumdaydı.
Spor hukukunda alanlar keskin çizgilerle ayrılıyor. Tribünler ve yeşil alanlar arasında geçiş kesinlikle kabul görmüyor. Kavgaya tutuşmak fiili aynı grubun içindeki olaylarda dikkate alınıyor. Salt bu nedenle sahaya inip agresif davranışlar ve tehdit eylemleri sergileyen gruplar, futbolcularla, saha içindeki görevlilerle kavga etmiş sayılmıyorlar. Bu tür filler doğrudan saldırı olarak değerlendiriliyor.
Geçmiş yıllarda çok farklı yorumlarla PFDK’ya sevk edilenler oldu. Aynı anda iki kişiyi birden döven sporcunun, saldırıdan değil, kavgaya karışmaktan ince bir ceza aldığını da hatırlıyorum.
Öte yandan 2022-23 sezonunun 5. haftasında sahaya girip hakem ve Beşiktaşlı futbolculara saldıran Ankaragücü taraftarlarını engelleyen… Kırmızı kart görerek 1 maç ceza alan Brezilyalı Josef de Souza da kötü kuralın etkisiyle adeta travmaya uğradı. Beşiktaş’tan ayrılıp Brezilya’ya döndü. Sonraki yolculuğunda da memleketimize geldi ve Başakşehir kadrosuna katıldı. Kırık kalple kariyerine devam ediyor.
Dosyalardaki futbolcular için 45. madde 3 ile 5 maçtan men, görevliler için de 45-150 gün hak mahrumiyeti gibi cezalar öngörülüyor. Sevk maddelerinin dışında farklı maddelere dayanarak cezaya şekil veren kararlar da çıkabilir. Neyse ki Tahkim Kurulu var.

Haberin Devamı

Umudun incileri

Haberin Devamı

PFDK dosyasında yer almayan güzellikler de var o maçtan. Hem de duygulandıran, gelecek adına umut veren güzellikler. Bekleyin, yakında keyifle okuyacaksınız.

TOGAY BAYATLI

O bizim meslek büyüğümüz, ağabeyimiz, yurtta ve dünyada TSYD, AIPS ve TMOK Başkanımızdı. Birlikte yılları eskittik. Dünyanın dört bir köşesinde Olimpiyat Oyunları, Dünya Kupası, Avrupa şampiyonaları ve uluslararası kongrelerde birlikte yazdık, çizdik, gezdik, dolaştık, bazen de kavga ettik. Ama hiç küsmedik.
Evet, maalesef bu değerli ustamızı kaybettik. Yarın Ataköy TMOK’ta tören var. Oradan Zincirlikuyu Camii’ne, öğle namazından sonra da ebedi dinlenme yerine tevdi edilecek. Yıllarca hizmet verip yönettiği TSYD’de de bir tören isterdik ama öylesi uygun görüldü. Işıklarda uyusun Togay Başkanımıız… Rahmet ve baş sağlığı dilerim.