Futbol Ebedi dostlar, Süper Kupa finaline çıkmadı!

Ebedi dostlar, Süper Kupa finaline çıkmadı!

30.12.2023 - 06:50 | Son Güncellenme:

Türk futbolunun iki devi Galatasaray ile Fenerbahçe tarihe geçecek bir dayanışma sergiledi, Riyad’da dün akşam oynanması gereken Süper Kupa maçı iptal edildi. Suudi yetkililerin, iki takım oyuncularının Atatürk tişörtleri ve “Yurtta sulh, cihanda sulh” pankartı taşımasına izin vermemesi üzerine ezeli rekabeti bir kenara bırakan ebedi dostlar stada bile gitmedi.

Ebedi dostlar, Süper Kupa finaline çıkmadı

Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası’nın son sahibi Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da dün akşam 20.45’te oynanması gereken Süper Kupa karşılaşması iptal edildi. Kırmızı çizgisi Mustafa Kemal Atatürk olan Türk futbolunun iki devi, Suudi Arabistan’ın akıl almaz tutumu karşısında tarihe geçecek bir dayanışma göstererek maça çıkmadı.

Haberin Devamı

TFF ile Suudi yetkililerin öğle saatlerinde yaptığı toplantıda İstiklal Marşı krizi yaşandı. Suudiler, İstiklal Marşı’nın maçtan önce çalınmasına önce karşı çıktı. TFF’nin ısrarı üzerine Suudi Arabistan Milli Marşı’nın da çalınması karşılığında uzlaşma sağlandı.

TFF ile Suudi yetkililer, Türk Bayrakları ve Norm Ender’in söyleyeceği 100. yıl marşı konusunda daha önce protokol yapmıştı. Dünkü toplantıda 12 şehit için saygı duruşu yapılması da kabul edildi. Galatasaray ve Fenerbahçe ayrıca Atatürk fotoğrafı bulunan tişörtlerle ısınmaya çıkmak istedi. Fenerbahçe ek olarak Atatürk’ün, “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözlerini Türkçe ve İngilizce pankart olarak oyuncuların taşıması talebinde bulundu.

Bu talep Galatasaray tarafından da iletildi. Ancak Suudi yetkililer, “Sportif talepleri kabul ettik ama bunlar bizim dışımızda siyasi konuları içeriyor. Siyasi otoritenin onayına ihtiyaç var” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Suudi yetkililerin bu cevabı Fenerbahçe ve Galatasaray’ı çileden çıkardı. Ortak tavır alan ezeli rakipler tüm taleplerinin kabul edilmemesi halinde maça çıkmayacaklarını kesin bir dille bildirdi. Suudiler gergin bekleyişin ardından TFF’ye Atatürk tişörtleri ve pankarta izin verilmeyeceği cevabını iletti. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin davetiyle yeniden bir araya gelen Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Galatasaray Başkanı Dursun Özbek çok net bir duruş sergiledi.

Başkanlar mevcut koşullar altında maça çıkmalarının söz konusu olmadığını bildirdi. Maç iptal edilirken stada hiç gitmeyen takımlar daha sonra İstanbul’a dönüş için havalimanına geçti.

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ortak bir tavır takınarak Süper Kupa maçına çıkmamaları Türkiye Futbol Federasyonu’nu çok zor durumda bıraktı. TFF’ye ülkenin dört bir köşesinden tepki yağdı. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi eleştirilerin odağında yer aldı. Büyükekşi, tüm karşı görüşlere rağmen dev maçı Suudi Arabistan’da oynatmak istemesi, bu konudaki ısrarı ve dünkü krizi yönetemediği gerekçesiyle adeta eleştiri yağmuruna tutuldu.

Hakem Halil Umut Meler’in saha ortasında yumruklanması ve İstanbulspor’un Trabzonspor karşılaşmasında sahadan çekilmesi nedeniyle son dönemde zor günler geçiren Mehmet Büyükekşi dün Suudi Arabistan’da yaşananlar nedeniyle bir darbe daha aldı. Büyükekşi’nin kısa süre içinde bir durum değerlendirmesi yapacağı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Süper Kupa maçının iptal edilmesiyle ilgili saat 22.00’de TFF’den açıklama geldi. Yapılan duyuruda, “Cumhuriyetimizin ve TFF’nin 100. Yılını yurt dışında da kutlamak amacıyla, Türk futbolunun marka değerine ve kulüplerimize katkı sağlayacak şekilde kulüplerimizle organize ettiğimiz, 29 Aralık 2023 Cuma günü 20.45’te oynanması planlanan 2023 Süper Kupa müsabakası organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle Kulüplerimizle birlikte aldığımız ortak karar neticesinde ileri bir tarihe ertelenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Fenerbahçe ve Galatasaray takımları net biçimde Atatürk konusundaki yüksek hassasiyetleri yüzünden karşılaşmaya çıkmazken, TFF’nin açıklamasında yer alan, “bazı aksaklıklar” ifadeleri tepki topladı. TFF’nin mesajında, “Ev sahibi ülkenin futbol federasyonu, ilgili kurum ve kuruluşlarına şu ana kadar Süper Kupa’nın organizasyonu için göstermiş oldukları çaba nedeniyle teşekkür ederiz” ifadelerine de yer verildi. Açıklamanın sonunda Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın isimleri de konuldu.

Haberin Devamı

Riyad’daki Al-Awwal Park (Kral Suud Üniversitesi) Stadyumu’nda oynanması planlanan Süper Kupa maçı öncesi Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç arasında saatler süren gergin bir toplantı gerçekleştirildi. Kulüp başkanlarının kararlı tutumu sonrası müsabaka iptal edildi. Koç ve Özbek, TFF’nin yaptığı açıklamanın ardından otelden ayrılırken, TFF Başkanı Büyükekşi’nin fenalaşması üzerine otele ambulans çağrıldı. Tansiyonu düşen Büyükekşi’nin iyi olduğu aktarıldı.

Yazarlar