Diğer Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu açıkladı! 'Spor organizasyonlarında Türkiye bir marka'

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu açıkladı! 'Spor organizasyonlarında Türkiye bir marka'

10.08.2022 - 20:30 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Konya'da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları'na dair açıklamalarda bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu açıkladı Spor organizasyonlarında Türkiye bir marka

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Konya'da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları'na dair gelen soruları cevapladı. beIN Sports'a konuk olan Bakan Kasapoğlu canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bu alandaki vizyon ve misyonlarını anlattı.

Haberin Devamı

Açılış törenine dair konuşan Bakan Kasapoğlu, "Muhteşem bir açılışı dün akşam gerçekleştirdik, tribünlerde coşku apayrıydı. Bu yılın düzenlenen organizasyonları arasında, en yüksek katılımlı spor organizasyonu. Etkinlik sayısı açısından çok üst düzey bir organizasyon. 57 ülke üye ve 54 ülke katıyor, 4 bin 500'e yakın sporcu ve binlerce sporsever, 24 farklı branş" ifadelerini kullandı.

"KONYA 2021 BUNUN ÖRNEĞİDİR"

Türkiye'nin artık bir spor ülkesi olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, "Türkiye artık bir spor ülkesi. Nereye gidersek gidelim, bir spor devriminin izlerini, somut eserlerini, insan kaynağını görüyoruz. Lisanslı sporcu sayısı 2002'de 278 binken şu an 12 milyon. Oranladığımızda; 2002'de binde 4, şu an yüzde 14. Bu sporun artık tabana yayılması demek. Nasıl oluyor bu? Biz 'devrim' diyoruz ya boşuna söylemiyoruz. 'Spor devrimi' diye bir ifademiz var, boşuna söylemiyoruz 'Spor devrimi' diye. İşte lisanslı sporcu sayısı binde 4'ten yüzde 14'e. Tesis sayısı 20 binlere yakın. Bu bir vizyon. Bu bir liderlik vizyonunun, onunla birlikte eşgüdümün, kordinasyonun ve topyekun bir anlayışın, zihniyetin eseri. Dolayısıyla dün akşamki muhteşem açılışta beni heyecanlandıran, duygulandıran pek çok nokta vardı. Kafilemiz bir uçtan diğer uca tüm stadı kapladı. İşte 'Spor devrimi'nin en yakın örneği bu. Temsilcimiz dahi olmayan branşlarda şimdi en tepede İstiklal Marşı'nı söyleten sporcular var. Bu bizim geldiğimiz noktada önemli bir aşama. Spor turizmi ve spor organizasyonlarında da artık bir marka Türkiye. Biz nasıl tesisleri vatandaşımızın ayağına götürüyorsak, nasıl 85 milyonu kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, engellisiyle erişilebilir kılma aşamasında... Vatandaşımızın pek çok prestijli organizasyonu da izlemesini olanak tanıyoruz. Konya 2021 bunun örneğidir, Konya 2021'in altyapısı bunun sembolüdü." dedi.

Haberin Devamı

"BİR GURUR TABLOSUDUR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da spor devriminde büyük bir destek verdiğini açıklayan Bakan Kasapoğlu, "İnsan yetiştirmeye ve yeni yıldızları kazanmaya devam edeceğiz. Dinamik bir alan ve bu dinamik alanın gerekleri var. Devlet olarak sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyiyle genç odaklı, hiçbir şeyi tesadüfe bırakmayan bir takım ruhu, zihniyeti ve çalışmasıyla. Temenni siyaseti gütmüyoruz. Biz bunu yaptık, daha iyisini de yapıyoruz diyoruz. Sporda geldiğimiz nokta, geçen akşamki tablo bir gurur tablosudur. Team Türkiye bunun en yakın sembolüdür, bizler için gururdur. 5. İslami Dayanışma Oyunları yeni bir başlangıçtır. Sporun manası ve ruhuyla uyumlu bir organizasyondur. Hoşgörünün, muhabbetin şehri Konya. 54 ülkeden katılan sporcular, her biri iyi niyetle geldiler, güzel hatıralarla dönecekler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni işbirliklerine imza atacaklarının müjdesini veren Bakan Kasapoğlu, "Dün devlet başkanları, üst düzey temsilciler buradaydı. Cumhurbaşkanımız onları kabul etti. Ben de onların Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile görüştüm, görüşmeye devam ediyorum. Türkiye'ye yönelik işbirliği yaklaşımları. Biz de kardeş ülkelere altyapımızı, en samimi yaklaşımımızla ortaya koyuyoruz. Bu buluşmanın diğer yönü de bu aslında. Spor diplomasisi, ülkeler arasındaki ilişkilerin spor aracılığıyla güçlendirilmesi. Bu konuda Türkiye model ve lider bir ülke. Biz de bu çabalarımıza yenilerini katacağız. İşbirliklerimizi güçlendireceğiz, dayanışmamızı daha yükseğe taşıyacağız" dedi.

Haberin Devamı

"BİZ SADECE STADYUM YAPMIYORUZ"

Türkiye'de son yıllarda tesisleşme açısından büyük bir ivme yakalanmasıyla ilgili gelen soruya Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, " Nereye giderseniz gidin Türkiye'de. Konyadayız Karatay Belediye spor salonumu var arkamızda. Dört dörtlük. Tüm bunlar Türkiye'nin spor devrimi diye boşuna demiyoruz. Diğer yandan tesislerin inşası. Biz sadece stadyum yapmıyoruz. Atletizm pistlerimiz, olimpik havuzlarımız, salonlar, portlar..." cevabını verdi.

"BASKETBOL SEFERBERLİĞİNE GİRİYORUZ"

Basketbolda yeni bir seferberlik başlatacaklarını belirten Bakan Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Yoğun bir basketbol seferberliğine giriyoruz. Tesis altyapısı, sadece yapmak değil en modern şekilde yapmaktır. Rekabet edilebilir bir tesis altyapısı... Geçen yıl Tokyo'da olup, dün karşılaştığımız insanlar, bu tesisin altyapısını bize çok pozitif bir şekilde yorumluyorlar. Bu gurur tablosudur. Dinamik bir alan ve sürekli güncellenmek gerekiyor. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin fırsat eşitliği diyoruz ya bunun vücut bulduğunu görüyorsunuz. Netice de süreç de bu bence. Bu ülkenin her bir evladı yetenek. Kimisi atletizmde, kimisi voleybolda yetenekli. Biz yeter ki onların önünü açıp imkan verelim. Onlar yürüyorlar, biz onlarla yol arkadaşıyız. 10 bin pota projemiz... Basketbolu tamamen erişebilir ve teşvik edilebilir diyerek başlattığımız bir proje. Buralarda kapı, engel saat olmayacak. Gençler gelecekler. Saha, zemin hazır. Bir hareketlilik ve dinamizm bizler tarafından ortaya konulacak."

Haberin Devamı

"KAZANILAN MADALYALARIN HİÇBİRİ TESADÜF DEĞİLDİR"

Türk sporcuların kazandıkları madalyaların tesadüf olmadığını belirten Bakan Kasapoğlu, "Sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. Sürdürülebilir bir şekilde hem bugünü hem de yarını yöneterek daha büyük başarılar kazanacağımıza inanıyorum. Kazanılan madalyaların hiçbiri tesadüf değildir" diye konuştu.

"BAŞKA BİR ÜLKE YOK"

Kısa süre içerisinde tesisleşme konusunda büyük başarılara imza attıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, "İstanbul'da Burhan Felek Stadyumu'nu yenilemiştik. Eskiden kapılar engeller, saatler ve pek çok maalesef teşvik etmeyi kenara bırakın. Caydırıcı faktörler vardı. Biz diyoruz ki 24 saat açık, gelin çalışın. Stat, salon emrinize amade. Biz bu güzel altyapıyı daha iyi nasıl kullanırız. Bu kadar kısa sürede tesisleşmeyi yapan başka bir ülke yok. Türkiye'de çok farklı bir dinamizm var" dedi.

"KADINLAR ÖNCELİKLİ DİYORUZ"

Kadın sporcu sayısındaki artışa dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, "Kadın sporcu sayımız yüzde 50'lere ulaştı. Dünyanın pek çok ülkesinin önündeyiz. Artık geniş bir perspektif var. Kadınlar öncelikli diyoruz. Kadın sporcularla ilgili teşviğimiz ve yatırımlarımız çok güçlü bir şekilde ilerliyoruz. Kadınıyla erkeğiyle, yaş grubu ayrımı olmaksızın erişilebilir bir spor politikası" açıklamasını yaptı.

"TÜRKİYE TALEP EDEN DEĞİL EDİLEN BİR ÜLKEDİR"

Büyük organizasyonlara ev sahipliği konusunda Türkiye'nin artık başvuran değil tercih edilen ülke olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz süreçte haziran ayındaki Şampiyonlar Ligi'yle bu yıl mayıs ayındaki Şampiyonlar Ligi finalini kıyaslayacağız. Standartların bariz üstünlüğünü de göstereceğiz. Formula'yla ilgili yönetimsel anlamda pek çok üstünlük, şükürler olsun. Bunu devam ettirme konusunda çalışmalarımız olacak. Türkiye bu tür organizasyonları artık talep eden bir ülke değildir. Türkiye bu tür organizasyonlar için artık aranılan bir ülkedir. Türkiye bu tür organizasyonlar için talep edilen bir ülkedir. Elbette biz gerektiğinde başvurumuzu yaparız, gerektiğinde bununla ilgili süreçleri tamamlarız ama bazı organizasyonları Türkiye'ye vermeyenler, o organizasyonlar adına kaybederler diye düşünüyorum."

Spor branşlarındaki yükselişe dair konuşan Gençlik ve Spor Bakanı, "Voleybolda son 6-7 yıla baktığınızda bir kulüpleşme ve o kulüpleşmenin devlet tarafından nasıl takip edildiğini görürsünüz. Federasyonla iş birliği görürsünüz. Sürdürülebilirlik, bizim için en önemli konulardan bir tanesi. Her gün her an değişen bir madalya sayısı var. Bunların hiçbirisi tesadüf değil. İngiltere, Olimpiyatlarda bisiklette 12 madalya aldı. Bizim çocuklar neden alamasın?" dedi.

"YAKIN ZAMANDA TANITIMINI DA YAPACAĞIZ"

Tokyo Olimpiyatları'nda milli sporcuları yalnız bırakmayan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Japonya'daki o anları şu sözlerle anlattı:

"Tokyo sürecinde sporcularımızla o atmosferi paylaşmak benim için unutulmaz bir dönemdi. Pek çok ilke birlikte şahit ettik. Onlarla birlikte aynı heyecanı paylaşıp aynı hedefe el ele yürümek çok değerli. Tokyo sürecini hem bir belgesele hem de bir kitaba dönüştürdük. Yakın zamanda tanıtımını da yapacağız."

"MEDYAMIZIN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ"

Spor Toto Süper Lig'deki yeni sezona dair görüşlerini paylaşan Bakan Kasapoğlu, "Elbette birisi kazanacak, birisi kaybedecek. Ama aslolan birlikte sevinip birlikte üzülmektir. Bizim bunları güçlendirecek birtakım çalışmalar yapmamız lazım. Medyamızın da buradaki rolü oldukça önemli. Umuyorum ki bu sezon oyunun ve rekabetin konuşulduğu; oyun kalitesinin ve seyir zevkinin yükseldiği bir sezon olur. Avrupa kupalarında ülkemizi temsil edecek bütün takımlara da başarılar diliyorum" diye konuştu.