Mustafa Anıklı

Mustafa Anıklı

mustafa.anikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

3 Temmuz sürecinde en iyi hukukçular(!) spor servisinden çıktı, kulüplerin harcama limitleri ortaya çıktıktan sonra şimdi de herkes, yani spor servisi çalışanları muhasebe dersi almaya başladı!

Hele Fenerbahçe'nin rakamları sonrasında herkesin elinde hesap makinesi racon kesiyor. "Hayır efendim! 19 milyon lira çıkmıyor. Kalem oyunu var!", "Eeee, bunların zaten 40 milyon lira açığı vardı, 16 çıkarsa 24 olur" diyenler... Bazıları da twitter üzerinden piyasaya ayar vermeye başladı.

Bize de bu rakamların sağlamasını yapmak kaldı! Fenerbahçe'nin hesabına başlamadan önce, sarı-lacivertlilerin bildirdiği harcamanın ne olduğunu öğrenmek lazım... Bunu da şöyle hesaplayabiliriz;

Haberin Devamı

31 Aralık'ta açıklanan 224 milyon 731 bin 66 lira, yüzde 30 sapmayla ne oldu? 292 milyon 150 bin 385 TL...

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bu rakam sonrasında "82 milyon lira açığımız var" demedi mi? Koy bunu onun üzerine; demek ki sarı-lacivertlilerin yıllık harcaması 374 milyon lira...

Bir kere Tahkim'e gidip reddedilen, bunun üzerine Kulüp Lisans Kurulu'na itiraz eden ve yapılandırmayla bütçesi 257 milyon liraya çıkan Fenerbahçe, ikinci kez Tahkim'in yolunu tuttu. Buradan da bütçesine 16 milyon liralık ek sağladı mı?

Oldu mu sana bütçesi 257 milyon lira...

Bu rakamın yüzde 30'luk sapmasını aldığımızda yaptı 355 milyon lira...

374 milyon liralık harcaması olduğuna göre; eksi bakiye düştü 19 milyona...

Hani kulübün açıkladığı 19 milyon lira nasıl çıktı deniyor ya... İşte hesap burada!

Şimdi geldik herkesin merak ettiği soruya; Fenerbahçe transfer yapabilir mi?

Kısa yoldan söyleyelim ve açalım; İSTERSE YAPAR.

Moses'ın yarım sezonluk ücretini, Comolli'nin aylığını 374 milyon liradan düşersen, üstüne bonservis bedelli bir futbolcu satarsan yaparsın.

Ama bu sadece Falette için yeter, başka transfer için zor olur haberiniz ola...

 

* * *

Sadece Fenerbahçe'yi hesaplamıyoruz ki! 1 Haziran ile 30 Kasım arasında 75 milyon lira kar açıklayan Galatasaray'da da kafalar karışık...

Cim-Bom 127 milyon liralık finansman gideri (faiz vs.) gösterirken, buna karşılık 101 milyon 209 bin liralık finansman geliri elde etmiş. Hayret ki hayret! Buna bakan şunu soruyor; 6 ayda 101 milyon lira gelir sağlayacak kadar kapitalin var, neden 127 milyon liralık finansman gideri ödersin? Böyle bir gelir elde edebilmek için ne kadarlık bir yatırım gerekli? 75 milyon liralık kâr nasıl elde edildi?

Haberin Devamı

Bilmiyorum, soruyorum.

 

* * *

Beşiktaş'ın hesaplarının içinden kendi muhasebecileri bile çıkamıyor, biz ne yapalım? Ödenmeyen paralar, yatırılmayan maaşlar, yapılamayan transferler bir kenara; kendi başkanı kendi şirketine güvenmiyor! Şirketin başkanı olmayı bırakın, yönetimde bile yer almıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun kulüp bilgilerinin bulunduğu sayfada, Beşiktaş'ın başkanının Erdal Torunoğulları olduğu ne zaman ilan edilecek bakalım. Malum, TFF'ye tescilli olan AŞ, onun da yönetim kurulu başkanı Torunoğulları... Bugün olmazsa yarın; TFF'de başkan, "Erdal Torunoğulları" yazmalı; size kısa bir tüyo... En fazla ne olur biliyor musunuz? Ne Ahmet Nur Çebi yazar ne de Torunoğulları... Durumu idare ederler!

Haberin Devamı

Fikret Orman da, "Paralar nerede?"nin hesabını veremezken, Çebi'nin karşısında top çeviriyor, zaman zaman da faullü oynuyor. Dernek başkanı Çebi de zaman zaman topa giriyor, o da faullerden geri kalmıyor.

 

* * *

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Herkes kendi muhasebesini yapsın" demedi mi? Ama Ağaoğlu, şeffaf(!) olarak verdiği rakamlar da şaşırtıcı...

Teknik direktör Hüseyin Çimşir, yarım sezon için 250 bin lira alacak. Öyleyse bir sezonu 500 diyeceksiniz değil mi? Hayır; bir sonraki sezonu 3 milyon 500 bin lira...

Bilal Başaçıkoğlu'nun, bu yılın sonuna kadar alacağı rakam 162 bin 500 bin lira... Ama bir yıl sonra opsiyonu uzarsa, yıllık ücreti 2 milyon 750 bin lira... Bir sonraki sezon iyi oynar da kalırsa, oyuncu fiyat düşürmeyi kabul ediyor; 2 milyon lira...

Dalgalı kur!

* * *

Hepsi bir kenara; bunların bir de 31 Mart'ta yapacakları, UEFA Kulüp Lisansı başvurusu var.

Onun da sapma limitini buradan verelim ve bitirelim. 

MADDE 80  KABUL EDİLEBİLİR SAPMA KAVRAMI

UEFA lisansı için kabul edilebilir sapma miktarı 5 milyon Euro’dur. Ancak, aşan tutarın hisse sahibi ve/veya ilişkili tarafların katkılarıyla tamamen karşılanması durumunda 30 milyon Euro’ya kadar çıkabilir. UEFA Yönetim Kurulu daha düşük bir miktar belirleyebilir.

  1. b) Ulusal lisans için, 2018 - 2019 sezonu ve devam eden sezonlarda; kabul edilebilir sapma miktarı Süper Lig kulüpleri için 30 milyon TL’yi, 1.Lig kulüpleri için 10 milyon TL’yi aşamaz.

Buyrun burdan yakın!