Mustafa Anıklı

Mustafa Anıklı

mustafa.anikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün 26 Ekim 2023... Türkiye'deki tüm kulüpler için bir milat...

Kaçının hazır olup, kaçının kontrpiyede kaldığını bilemiyorum. Ancak bildiğim bir şey var ki, gerekli düzenlemeyi yapmayanların, bugünden itibaren yasal olarak tescilinin kaybolduğu...

Bu ne demek? Bu, birçok kulübün, yarından itibaren liglerinde yarışma kabiliyetini kaybetmesi demek...

Neden? 7405 sayılı, bizim "Kulüpler Yasası" olarak bildiğimiz, "Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonu Kanunu"nun geçiş hükümlerinde aynen şu madde var:

"Spor kulüpleri ve üst kuruluşları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde (26 Nisan 2022'de yasa Resmi Gazete'de yayımlandığı için, 26 Nisan 2023'e kadar) tüzükleri ile idari ve mali yapılarını bu Kanun hükümlerine uygun hâle getirir. Bu süre içinde uygunluğunu sağlayamayanlara altı aya kadar ek süre verilebilir. (Bu da 26 Ekim 2023 demek) Buna rağmen uygunluğunu sağlayamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir."

Haberin Devamı

Diyebilirsiniz ki; futbolda tescili Türkiye Futbol Federasyonu yapıyor. Ancak orada da şu hüküm var:

"Futbol faaliyetlerine katılacak kulüplerin, 7405 sayılı Kanun ile bu kapsamda çıkarılan yönetmeliklere uygun olarak tescilini yaptırmış olmaları zorunludur."

Öyleyse tüzüklerini, idari yapılarını Kulüpler Yasası'na göre düzenlememiş her kulüp, ama her kulüp; bu gece 24.00'ten sonra büyük bir tehlike altında...

İster Süper Lig, ister BAL Ligi takımı ol, ister olimpik ya da amatör branşlara sahip ol, gerekli düzenlemeyi yapmadıysan, vay haline... Gitti tescil...

Üstelik bu, kanun hükmü olduğu için - hukukçu değilim ama - kanun düzenlemesiyle değişebilir. Aksi durumda büyük kaos kapıdadır.

Dün dünde kaldı

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ndeki gururumuz, onurumuz... Onun her başarısı, - ister sarı-kırmızıya gönül verin, isterseniz vermeyin- Türkiye'nin başarısı...

Ancak futbol sonuç oyunu olduğu için, kimse senin iyi oynayıp oynamadığına bakmıyor. Bugünün Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Başakşehir'in başında, turuncu-lacivertliler ile Manchester United'ı yenmedi mi? Bir sezon önce takımına şampiyonluk yaşatan Buruk, 4 Kasım'daki ManU zaferinin sevincine doyamadan, 29 Ocak'ta gönderilmedi mi?

Haberin Devamı

O yüzden, futbolun dünü yok, hep bugün...

Bayern Münih maçında 20 şut atmışsın ne fayda? Maçın bir gün sonrasında yarım alkış, ardından üç gün geçer, "Okan Hoca'yı severim ama, şu değişiklikte yanlış yaptı" diyenler çoğalır, en küçük bir sendelemede de, tekmeyi önce onlar vurur. Hepsinin başlangıç cümlesi, "Ama..."dır.

Neyse kötüleri konuşup, kötülükleri çağırmak manasız. Bugüne kadar yaptıkları için "Maşallah" diyerek, Mevlana'nın o unutulmaz sözüne kulak kesilelim:

Dünle beraber gitti cancağızım

Ne kadar söz varsa düne ait...

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. 

F.Bahçe'ye 98 bilet

Pendikspor'un hafta sonu Fenerbahçe ile oynayacağı karşılaşmada takımların durumlarından çok, stat konuşulur oldu. 2 bin 500 kapasiteli deniyor ama Türkiye Futbol Federasyonu kayıtlarında; 1960... Konuk takım taraftarına yer ayrılma zorunluluğu yüzde 5 olduğuna göre, sarı-lacivertliler için tribün kapasitesi; 98...

Haberin Devamı

Üstelik sadece tek bir tribünü olması nedeniyle, eğer iki takım taraftarı arasına güvenlik girerse, koltuk sayısı daha da azalacak. Belki de, hiç Fener taraftarı olmayacak!

Işıklandırılan statta, ilk kez bir gece maçı oynanacak. Bu da Fenerbahçe karşılaşmasında olacak. İlk oynanan Süper Lig maçında, özellikle turnikelerde sorunlar yaşandığı söylenmişti. Şimdi ilk gece maçında, yeni sorunlar ortaya çıkarsa...

"Öyle olursa", "Böyle olursa" diye fal bakmak yerine, yaşayıp göreceğiz. Türkiye Futbol Federasyonu mutlaka, statla ilgili tüm denetlemeleri yapmış, Pendikspor'a onayını vermiştir.

Artık top, TFF'de...

 

Yanlış varsa...

Galatasaray Sportif AŞ Başkanvekili Erden Timur'un, 218 milyon euro geliri dillendirmesi sonucunda bir Divan Kurulu üyesinin, "Bunu bilançolarda göremedim" demesi, bizi de geçen haftaki yazıda ters yola itti.

Aslında, bunun gelir bütçesi olduğunu, Başkan Dursun Özbek'in açıklamalarından çok iyi biliyorduk. Özbek, bütçenin 6 milyar 200 milyon lira olduğunu söylemişti.

Fakat Divan Kurulu'ndaki bir yanlış sözcük, geçen hafta Timur'a sorduğum sorulardan birinin hatalı olmasına yol açtı. Bir yanlış varsa, özür dilemeyi de bilmek gerek. 218 milyon euro rakamını, umarım 2024 yılındaki Mali Genel Kurul'da gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğiz.

Bu konuda bizi uyaran Galatasaray Divan Kurulu üyesi Ayhan Özmızrak'a teşekkür ediyorum.