Diğer Ukrayna’nın eski spor bakanı Valeriy Borzov: ‘Savaş sporun altını oyuyor’

Ukrayna’nın eski spor bakanı Valeriy Borzov: ‘Savaş sporun altını oyuyor’

20.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

100 metrenin olimpiyat şampiyonlarından Valeriy Borzov bu kez koşmayı değil, durmayı seçti. Ülkesini terk etmeyerek Kiev’de direnmeyi tercih edenlerden olan Ukrayna’nın eski spor bakanı, ‘Savaş, spor felsefesinin altını oyuyor. Savaştan sakının’ diyor.

Ukrayna’nın eski spor bakanı Valeriy Borzov: ‘Savaş sporun altını oyuyor’

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ülkedeki spor camiasını da teyakkuza geçirdi. Tüm hayatın durma noktasına geldiği Ukrayna’da bazı sporcular, teknik adamlar ve idareciler ülkeyi terk ederken, bir kısmı ise kalmayı tercih etti. Ülke futbol tarihinin en iyi golcüsü, Ukrayna Milli Takımı’nın bir önceki teknik direktörü olan Andriy Shevchenko şu an başka bir ülkede bulunanlardan örneğin… Eski olimpiyat şampiyonu sprinter ve Ukrayna’nın eski spor bakanı Valeriy Borzov ise yerinde direnmeyi seçenlerden…

Çatışmaların yoğunlaştığı başkentte bulunan Borzov, bombaların yıkıma uğrattığı şehirden Milliyet’in sorularını yanıtladığında yaptığı tercihi “Kendilerini ve şehirlerini savunmaya hazır insanlarla birlikte ben de Kiev’deyim” ifadeleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Rus ruletini andırıyor’

Şehrin durumu ve beraberindeki gelişmeleri kendisine sorduğumuz efsane isim “Kiev sokaklarında hemen hemen kimse yok. Bir çok aile çocuklarıyla birlikte bodrumlarda, güvenli odalarda ya da evlerde çalacak sirenlerin sesini bekliyor” yanıtıyla gündelik yaşantıyı özetledi.

Tarihe geçen bir atlet ve önemli bir spor insanı olmasının yanı sıra, siyasetin de içerisinden birisi olması, kendisini sporla siyasetin iç içe geçtiği bir sohbet için doğru isim yapmaya yetiyordu… Eski bir komünist olan Valeriy Borzov’un politikaya adım atması, 1970’lerde Sovyetler Birliği Komünist Gençlik Ligi’ne üye olmasıyla başlayıp, Ukrayna Sovyeti’nin gençlik birimi sekretaryasında görev almasıyla ilerliyor, 2006’ya kadar da Ukrayna Parlamentosu’nun bir üyesi olarak kalıyor. Rusya-Ukrayna’nın iç içe geçtiği Sovyet döneminde siyasette görevlerde bulunmuş olan birisi olarak bugün ülkesinde yaşananları “İçinde bulunduğumuz durum ölümcül bir Rus ruleti oyununu andırıyor. Her an, bir roketin apartmanın tekine isabet etmesini beklerken, ölüm insanları sıyırıp geçtiğinde seviniyoruz” diyor.

Ukrayna’da yaşananların ülkedeki sporun geleceğine yapacağı olası etkileri analiz ederken şüphesiz hem eski bir atlet, hem de eski spor bakanı apoletleriyle konuşuyor: “Birbiri ardına gelen pandemi ve savaş spor pratiği ve spor felsefesinin altını oyuyor. Savaş ve pandemi spor organizasyonlarını üst seviyede düzenlemeyi imkansız hale getiriyor. Boşta geçen bu dönemin, ülke sporu üzerinde gelecekte olumsuz etkileri belirecektir. Finale kalan sporcuların sayısında düşüş, başarılı sonuçların azalması gibi sonuçları ortaya çıkarma eğilimi olacağı düşünülebilir bu sürecin.”

Haberin Devamı

Sovyet marşıyla mesaj
Gerçekleştirilen bombalı saldırılar sırasında Ukrayna’nın bir çok şehrinde spor tesislerinin zarar gördüğünü, muhtemelen bir yandan şehrin sokaklarından gelen bomba seslerini işitirken anlatıyor Borzov... Özellikle Mariupol ve Kharkiv’deki spor sahalarında önemli zararlar oluştuğunu, hasarın tam olarak ne kadar olduğunu savaş bittiğinde hesaplayabileceklerini dile getiriyor.

Türk halkına mesajını sorduğumuzda “Vefalı dostların ve çocuklarınızın huzurunun kıymetini bilin! Savaştan ve yıkımdan sakının! diyen atletizm efsanesi, dünyaya olan mesajında ise eskiye farklı bir özlem duyan bir göndermeyi seçiyor. Sovyet döneminden savaş karşıtı bir marş olan ‘Buchenwald Alarm’ın girişindeki Rusça şu sözlerle haykırıyor: ‘Dünya insanları, bir an için ayağa kalkın!’

Haberin Devamı

‘Türk kulüpleriyle iş birliğindeyiz’

Uluslararası spor camiasının içinden geçtiğimiz dönemdeki destekleri için, devlet adamı adabında teşekkürlerini sunan Valeriy Borzov, “Ukrayna spor ailesi içinden geçtiğimiz bu zor zamandaki nezaketlerinden, gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı tüm yardımseverlerin katkıları için müteşekkirdir” diyerek minnettarlığını gösteriyor.

Türkiye’yi de içine alan bu teşekkür için konuyu daha özeldeki düzleme çekip burası bağlamında değerlendirmesini istiyoruz. Örneğin son olarak Altınordu Kulübü’nün Ukrayna U16 Milli Takımı’na tesislerini kullanması için gerçekleştirdiği çağrıyı hatırlattığımız spor adamı “Türk kulüplerinin ve spor kuruluşlarının desteği bizim için yeni bir gelişme değil. Onlarla uzun süredir iş birliği yapıyoruz. Futbol programlarının uygulanması özelinde federasyonla iletişime geçmek en iyi yol olacaktır. İş birliği süreci böylece hızlanacak somut bir hale gelecektir” diyerek yol göstermeye de gayret ediyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en hızlısıydı

Sovyetler Birliği’nin önde gelen sprinterlerinden olan Valeriy Borzov, 1972 Münih Olimpiyatları’nda 100 ve 200 metrede altın madalyanın sahibi oldu. Almanya’daki oyunlarda 4x100 bayrakta ise gümüş madalyayı boynuna taktı. 1976 Montreal Olimpiyatları’nda 100 metre ve 4x100’de ise bronzu kaptı. Borzov üç ayrı Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 100 metrede altın, bir Avrupa Şampiyonası’nda ise 200 metrede altının sahibi oldu.

Ukrayna Sovyetler Birliği’nden ayrıldıktan sonra Valeriy Borzov, aktif sporculuk yaşantısı sonrasında da sporun uzağında kalmadı. 1991’den 1998’e dek Ukrayna Milli Olimpiyat Komitesi başkanı olarak görev yaptı. Bu süreçte 1994’te Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi oldu. 1997’ye kadar ülkenin spor bakanlığını da yürüttü.

 

Yazarlar