Tolga Kuru

Tolga Kuru

tkuru@hotmail.com

Tüm Yazıları

11.HAFTA

Sezonun 11.haftası geride kalırken en iyi performans gösteren oyuncuların başında Saint-Etienne takımından Romain Hamouma geliyor. Saint-Etienne’in Cezayir asıllı hücum oyuncusu bu sezon5 gol-3 asistlik performansı ile 8 gollü Falcao ile birlikte gollere en çok katkı veren iki oyuncudan biri konumunda. Hamouma aynı zamanda %68,4 isabet oranı ile ligin en efektif şut çeken oyuncusu. Hamouma ve son haftalarda performansı yükselen Corgnet’in varlığı, Geoffroy-Guichard stadından oynanan son 6 maçta alınan tek galibiyet Paris Saint-Germain için sorun teşkil ediyordu. Zaten teknik direktör Laurent Blanc geçen hafta yaptığının aksine Cavani-Ibrahimovic-Lavezzi üçlüsünü aynı anda sahaya sürüp maçın ciddiyetini gösterdi. Maça iyi başlayan Saint-Etienne önce Hamouma’nın pasında Corgnet’in golüyle öne geçti. İlk yarıda nerdeyse kaleye gidemeyen Paris-Saint Germain hafta içi oynadığı Anderlecht maçının mental olarak olmasa da fiziksel olarak yorgunluğunu yaşıyordu. Güçlü Saint-Etienne orta sahasına karşı fazla hücumcu kalan PSG, genç savunma oyuncusu Marquinhos’un hatasında iki farklı geriye düştü. Hamouma fırsatçılığını konuşturmuştu. Ligue 1’de 21 maçtır yenilmeyen PSG için tehlike çanları bu golle çalmaya başladı. En son 02.03.2013 tarihinde (yaklaşık 8 ay önce) Reims deplasmanında kaybeden Paris Saint Germain’in imdadına Lemoine yetişti. Orta sahada sarı kartı varken dikkatsizce topa giren Lemoine pozisyonda kaşı açılıp kanlar içinde kalsa da hakem gözünün yaşına bakmadı ve 2.sarı kartı gösterip Saint-Etienne’i 10 kişi bıraktı. Rakibin eksik kalması ile baskısını iyice arttıran PSG önce Cavani’nin golüyle farkı 1’e indirdi. Son anlarda Matuidi’nin ortasında Cavani vurmak istedi topa dokunamadı ama sahanın iyilerinden Ruffier’nin yanılmasına ve beraberlik golünün gelmesine yol açtı. PSG böylece ünvanı son dakikada korudu. Hamouma ve arkadaşları, çok yaklaşmasına rağmen Ibrahimovic ve arkadaşlarını devirmeyi başaramadı. PSG ise şampiyonluk yolunda önemli iki puan bıraktı.

Haberin Devamı

Monaco sahasında kritik bir maça çıktı. Sezonu kötü geçirse de böyle maçları adeta “gurur meselesi” yapabilecek Lyon karşısında galibiyet ilk yarıda atılan gollerle geldi. Gomis’in golüyle umutlanan Lyon beraberlik golünü de atabilirdi ancak Monaco kazanmayı başardı. Monaco’nun Ligue 1’e geri döndükten sonra 11 hafta geçmesine rağmen halen PSG ile zirve yarışı yapmasında en büyük etken oyun disiplini. Kolay kolay Ranieri’nin öğrencileri sistemi bozmuyor. Kilit oyuncularında sakatlık olmazsa Monaco zirve takibini sezon sonuna kadar sürdürecektir. Bu hafta ise en önemli testlerden birine Lille deplasmanına gidecekler. Lille demişken bu haftada gol yemediler. Son 6 maçında gol yemeyen, 4 gol ile ligin en az gol yiyen takımı bu haftada Nantes takımına sadece 2 isabetli şut atma imkanı verdi. Lille topladığı 23 puanla 3.sırada ve PSG ile Monaco’nun sadece 2 puan gerisinde yer alıyor.

Haberin Devamı

Her hafta olduğu gibi bu haftada Ligue 1’de etkili kaleci performansları vardı. En iyisini ise Nice gibi hücum potansiyeli yüksek bir takım karşısında Bastia kalecisi Landreau’dan geldi. Bastia sahasında kazanmaya devam ederken Marsilya evinde ummadığı bir yenilgi aldı. Fazla hücumcu ile maça çıkan Elie Baup’un aslında önce savunmaya çeki düzen vermesi lazım. Son 3 haftada 6 gol yediler.

Haberin Devamı

Teknik direktör değişikliği ile geçen hafta deplasmanda puan alan iki takımda bu hafta bekleneni veremedi. Ariel Jacobs yönetimindeki Valenciennes daha etkili olan taraf olmasına rağmen gol bulamayınca Evian’a evinde kaybetti. Sochaux ise Lorient deplasmanında Vincent Aboubakar’ın iyi oynadığı maçta varlık gösteremedi. Guingamp deplasmanında öne geçmesine rağmen son dakikalarda maçı kaybeden Ravanelli yönetimindeki Ajaccio ile birlikte bu üç takımın takviye yapmaması halinde gelecek sezonda Ligue 1’de kalması zor gözüküyor. Radamel Falcao 8 golle gol krallığı sıralamasında, James Rodriguez 4 asist ile en çok gol pası veren oyuncu sıralamasında ilk basamakta yer alıyor.

HAFTANIN KARMASI

(4-4-2)

M.Landreau (Bastia)

--

D.Wass (Evian)

S.Squillaci (Bastia)

D.Rozehnal (Lille)

C.M’Bengue (Rennes)

--

F.Ayite (Reims)

R.Hamouma (Saint-Etienne)

G.Krychowiak (Reims)

M.Belay (Bordeaux)

--

E.Cavani (PSG)

V.Aboubakar (Lorient)

HAFTANIN TAKIMI

Rennes

Rennes haftanın en büyük sürprizini yaptı. Son 4 haftada kazanamayan hatta geçen hafta sahasında 2-0 önde olduğu maçı berabere bitiren Rennes, son 5 haftada 4 kez kazanan ve az gol yeme özelliğine sahip Toulouse karşısında deplasmanda 5-0 kazandı. Toulouse böylece tam 12 yıl sonra Ligue 1 maçında 5 gol yerken Rennes rakip kalecinin hatalarını iyi değerlendirdi.

HAFTANIN YILDIZI

Floyd Ayite (Reims)

Reims deplasmanda Marsilya karşısında 3-2 kazanırken ön plana çıkan iki isimden biri Ayite oldu. İlk yarıda önce serbest vuruştan takımını öne geçiren Ayite, korner atışında da orta yapmak yerine koşu yapan Albaek’i görüp farkı ikiye çıkaran golün hazırlayıcısı oldu.

HAFTANIN GOLÜ

Mounir Obbadi (Monaco)

Uzun yıllar Ligue 2’de oynayan Obbadi, geçen sezon Monaco’ya da devre arasında takım Ligue 2’de mücadele ederken transfer olmuştu. Şampiyon olup Ligue 1’e yükselen Monaco’da bu sezonda yer bulmayı başaran Obbadi oynanan 11 maçta da görev yaptı. Faslı orta saha oyuncusu bu haftada mükemmel vuruş tekniği ile kilidi açan golü attı.