Tolga Kuru

Tolga Kuru

tkuru@hotmail.com

Tüm Yazıları

9.Hafta

Ne Olacak Bu Lyon’un Hali

Kalede Coupet, savunmada Reveillere, Squillaci, Cris, Grosso; orta sahada Kallström, Juninho, Toulalan; hücumda Kader Keita, Fred ve Benzema. Oyuna sonradan girenler Bodmer, Ben Arfa ve Crosas. Bu kadro Lyon’un üst üste 7.şampiyonluğunu ilan ettiği Auxerre maçının kadrosu. 2007-08 sezonu son hafta şampiyonluğu ilan eden bu kadro gerçekten oldukça etkili bir takımdı. Auxerre maçında oynamayan ancak sezon boyunca şampiyonluğu katkı yapan Govou, Baros, Clerc, Vercoutre, Cesar Delgado ve Loic Remy gibi önemli oyuncularda vardı. Lyon taraftarı için ne güzel günlerdi. Fakat ne olduysa bu sezonla birlikte oldu. Başkan Aulas’ın stat projesi ve kaynakların büyük kısmının buraya harcanacak olması ile teknik direktör Alain Perrin görevi bırakıp yerine Claude Puel geçmesi sonucu işler değişti. Kemerleri sıkan takımın kadroda yavaş yavaş gençleştirme politikası ayrıca yıllardır istenen ama bir türlü gelmeyen Şampiyonlar Ligi’nde başarı bu sonucu tetikledi.

Haberin Devamı

2008-09 sezonunda ligi 3.sırada bitiren Lyon, 2009-10 sezonunda da 2.sırada kalır ancak Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale çıkıp bu alanda en büyük başarısını yakalar. 2010-11 sezonu başında değişim iyice belirginleşir. Juninho, Coupet, Grosso, Govou, Bodmer, Baros, Kader Keita, Benzema artık ayrılmış yerlerine Lloris, Gomis, Bastos, Gourcuff, Lisandro Lopez geçmiştir. Yeni kadro Şampiyonlar Ligi’nde 2.tur’a kadar gelir ancak Real Madrid engeline takılır. Lig’de ise 3.sırada kalır. Bu kez Puel görevi bırakır yerine Remi Garde geçer. Böylece problem iyice su yüzüne çıkmaya başlar. Büyük umutlar bağlanan “Yeni Zidane” lakaplı Gourcuff, Juninho’nun yerime bırakıyorum dediği Ederson, genç yetenekler Pjanic ve Grenier istenen performansı göstermez. Şampiyonlar Ligi’nde inanılmaz bir şekilde Kıbrıs Rum Kesimi ekibi Apoel Nicosia karşısında 2.tur’da kaybeden Lyon sezonu da 4.sırada bitirir. Eskiden cazibe merkezi olan Lyon artık oyuncuların ayrıldığı bir kulüp olur. Takımın ayakta kalan oyuncularından Lloris, Kallström, Cris, Cissokho ve Bastos ayrılır. Sezona iyi başlayan Lyon sonunu getiremez ve 3.sırada kalır. Şampiyonlar Ligi ise klasik 2.tur’da elenme. Bu sezon başı yaşananlar ise tam bir dibe vuruş. Takımın golcüleri Lisandro Lopez ve Gomis ayrılmak ister. Yerlerine transferler gerçekleşmezken Lisandro Lopez Katar’a gider. Stoper Lovren İngiltere’ye, Monzon İtalya’ya gider. Gomis ise takım bulamayınca kalmak zorunda kalır. İlk haftalar forvet hattında 1994 doğumlu Benzia oynar. İlk 2 hafta iyi giden Lyon sahasında kaybettiği Reims maçıyla gerçekle yüzleşmeye başlar. Son Montpellier maçı ise son nokta olur. 2013-14 sezonu Ligue 1’de 9.hafta geride kalırken Lyon 11 puanla 14.sırada yer alıyor. Liderin 7 puan gerisinde ama en acısı küme düşme hattının sadece 4 puan üzerinde.

Haberin Devamı

Kadroda hala iyi oyuncular var: Lacazette, Grenier, Briand, Gomis, Bedimo..vs ancak hiçbiri üst üste 7 sezon şampiyon olan takımın virtüözü bir Juninho, savunmanın lideri bir Cris, orta sahanın iki yönlü yıldızı bir Kallström, bir Abidal, bir Benzema, bir Govou değil maalesef. Gerçek bu.

Haberin Devamı

Zirve için oldukça zor geçmesi beklenen haftada Monaco ve Paris Saint Germain fire vermedi. Monaco sahasında Saint-Etienne karşısında zorlanmasına rağmen genç oyuncular James Rodriguez, Ocampos ve Carrasco ile kazanırken Paris Saint Germain zor Marsilya deplasmanından 10 kişi kalmasına rağmen İbrahimovic’in penaltı golüyle çıkmayı başardı. Lille sahasında etkili futbolunu devam ettirirken geçen hafta derbi zaferiyle moral kazanan Nantes sahasında Evian’ı kolay geçti. Bordeaux uzun bir aradan sonra kazandı, Rennes ise deplasmanda Guingamp’a kaybetti. Radamel Falcao 7 golle gol krallığı sıralamasında ilk basamaktaki yerini korudu.

HAFTANIN KARMASI

(4-3-3)

K.Agassa (Reims)

--

Mariano (Bordeaux)

P.Dijolobodji (Nantes)

J.Sorbon (Guingamp)

Maxwell (PSG)

--

R.Cabella (Montpellier)

J.Rodriguez (Monaco)

R.Boudebouz (Bastia)

--

V.Montano (Montpellier)

C.Diabate (Bordeaux)

S.Kalou (Lille)

HAFTANIN TAKIMLARI

Montpellier / Bastia

Lyon gibi ligin önemli takımlarından birini sahasında Montano-Cabella ikilisinin etkili oyunuyla ezip geçen Montpellier ve sahasında Lorient kalesine yağmurla birlikte adeta kabus gibi çöken Bastia haftanın takımları oldu. Bastia 14 şutta 10 isabet, Montpellier 15 şutta 8 isabet ile haftayı kapattı.

HAFTANIN YILDIZI

Remy Cabella (Montpellier)

2011-12 sezonunda Montpellier şampiyon olurken en büyük pay sahiplerinden biri Younes Belhanda olmuştu. Fas oyuncunun kurucunun dublörü ise 1990 doğumlu çelimsiz bir Fransız olan Remy Cabella yapıyordu. Çoğu maçta oyuna sonradan giren Cabella, Fenerbahçe ile uzun süre flört eden ancak sezon sonunda Dinamo Kiev’e transfer olan Belhanda’nın yerini artık tamamen aldı. Lyon karşısında şov yapan Cabella 2 gol-2 asist ve etkili oyunu ile tartışmasız haftaya damga vurdu.

HAFTANIN GOLÜ

Milos Krasic (Bastia)

Transferin son günlerinde Fenerbahçe’den Bastia’ya kiralık giden Milos Krasic tam da “Krasicvari” bir gol ile geri döndü. 2011 yılı Eylül ayından beri ilk kez bir lig maçında gol bulan Krasic, eski günlerindeki gibi hızla çizgiye inip dar açından topun dibine klas girerek golü atmayı başardı.