Futbol Yerli oynat, bonusu kap

Yerli oynat, bonusu kap

07.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancı sınırı kalkıyor ama Türk futbolcuların oynatılması için kulüplere büyük teşvik getiriliyor.

Yerli oynat, bonusu kap

Süper Lig takımları, Türk oyuncuların sahada kalmasıyla 10 milyon liraya kadar gelir elde edecek. TFF, sahada oynayacak yerlilerin aldığı dakikaya göre bonus verecek. Ayrıca, taksitlendirilmiş veya ertelenmiş olanlar da borç kapsamından çıkarılacak.

Haberin Devamı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından alınan, gelecek sezon için ilk 11’in tamamının yabancı olabileceği kararında yerli oyuncuları da koruyan ve Türk fubolcuları oynatacak kulüplere sağlayacak faydalar bulunuyor.

28 kişilik kadroda 14 yabancının bulunabileceğini ancak bunun bir kıstas olmadığını belirten yetkililer, “Dileyen kulüpler, 28 futbolcusunu da Türk futbolculardan oluşturabilir. Bunda bir sakınca bulunmuyor” yorumunu yaptılar.

TFF Başkanı Yıldırım Demirören tarafından açıklanan yeni düzenlemenin gelecek sezondan başlayacağı ifade edilirken, talimatın henüz hazırlanmadığı ancak birçok ilginç detayı barındırdığı ortaya çıktı. Buna göre, Türk futbolcuların oynamasıyla elde edilecek gelir, dakika bazlı olacak. Bir dakika oynayanla, 90 dakika oynayan farklı değerlendirilecek. Bu şanstan faydalanmak isteyen, Türk oyunculara daha uzun süre verecek. Kulüplerin yıllık 10 milyon TL’lik bonus elde etmesi için 90 dakikaların tamamında yerli fubolcuları kullanması gerekecek.

Haberin Devamı

Belge yeterli olacak

Mali kriterleri uygun olmayan kulüpler, transfer yasağıyla karşı karşıya kalacak. Yasağa takılanlar, ne yerli, ne de yabancı futbolcu alabilecek. Mali konularda takvime bağlanan ödemeler, borç kapsamında sayılmayacak. SGK ve vergi borçları için devletten alınacak; borcu taksitlendirilmiş belgesi yeterli olacak. Kulüplerin tamamının en son torba yasadan faydalandıkları ve yılbaşı öncesinde bu borçlarını yapılandırdıkları biliniyor.

Kulüplerin özellikle oyuncu transferinden olan uyuşmazlık ve cezalar dikkate alınacak. Örneğin Bursaspor’un durumunda olan kulüpler için borçlar ödenmeden transfer yapma şansı olmayacak. FIFA ve UEFA’daki dosyaları dikkate alacak olan TFF, personele olan gecikmiş ödemeler konusunda da taviz bırakmayacak.

14 yabancı borcu olmayana

1. Vergi Borcu
2. Sigorta Borcu
3. Oyuncu Borcu
4. UEFA Borcu
5. FİFA Borcu

Yeni kurala kim ne dedi?

Yıldızlar çıkarırım
“Biz zaten altyapıya önem veren bir takımız. Kadromuz da bunun bir kanıtı. Diğer kulüplere tavsiyem Gençlerbirliği’ni örnek almaları. Hesaplı yabancıları kadromuza katarak, onların içinden yıldızlar çıkararak, yine eski günlerdeki gibi transfer dönemlerinde adımızdan çokça bahsettireceğimize inanıyorum.”
İLHAN CAVCAV (G.Birliği Kulübü Başkanı)

Haberin Devamı

Sorun sayı değildi
“Çok büyük emek verilip, hazırlanmış bir şey. Bir anda sayı üzerinden yargılama yapmak yanlış. Eksileri ve artıları olacak. Görmek lazım. Türk futbolundaki ana sorun zaten yabancı sayısı değil. Aşağılara, alt yapılara inmedikçe, Türk futbolunu bir yerlere getiremeyiz. Ama İstiklal Marşı’nda sorun olacak herhalde”
OKAN BURUK (G.Antep Teknik Direktörü)

Maliyetler düşecektir
“Türkiye’de uygun fiyata oyuncu bulunmuyor. Fiyatlar yüksek. Bir sürü para veriyorsun ama randıman alamadığın da oluyor. Alınan karar doğru bir uygulama. Yeni kriterler de getirildi. Eğer bunlar iyi uygulanırsa faydalı olur. Alınan karar, rekabeti artıracak ve fayda getirecektir”
ALİ KAHRAMANLI (Mersin İY Başkanı)

‘Hedefler değişecek’
“Bence olumlu olacak ama bunu zaman içinde daha net göreceğiz. Galatasaray’a nasıl yansıyacağına gelirsek, biz zaten çizgimizi belirledik. Her şey serbest de olsa, ihtiyacımız kadar alacağız. Sahada 11 yerli de olabilir. Ben yerlilere engel olacağını düşünmüyorum. Oyuncu eğer iyiyse, mutlaka oynayacaktır. Şimdi hedefler değişecek, oynama ihtiyacı doğacak.”
HAMZA HAMZAOĞLU (G.Saray Teknik Direktörü)

Haberin Devamı

Menajerlere gün doğdu!
Yeni yabancı oyuncu uygulaması radikal bir karar... İyi kullanabilirsen süper... Şimdiye kadar olduğu gibi kötü ve akılsız kullanırsan felaket... Daha beş yabancıyı doğru dürüst seçemeyen, beşini bile ilk on birde oynatmak yerine yarısını kulübede oturtmak zorunda kalan kulüplerimiz, 14 yabancıyı nasıl seçecekler, kalitelerini nasıl bilecekler? Menajerlere gün doğdu. Ucuz-pahalı ne varsa getirecekler. Yerli oyuncular ise yandı. Eski paralara geçmiş olsun. Dilerim yabancı mezarlığına dönmeyiz... Bir de, bu borçlar gerçek anlamda takip edilir ve disiplin altına alınırsa, bir-iki kulüp hariç diğerleri transfer yerine avuçlarını yalarlar...
ŞANSAL BÜYÜKA

Haberin Devamı

Asla taviz verilmemeli
Yabancı kararı 18 kulübün onayı ile alınmış. Pek güzel. Sanırım kulüp başkanı ve yöneticileri sadece konunun “sınırsız” bölümü ile ilgilenmiş. Ya detaylar? Belli ki es geçilmiş. Net söylüyorum, TFF’nin koyduğu kriterler harfiyen uygulansın, kulüpler bırakın 14 yabancıyı, yerli transferi bile yapamaz.
Ne istiyor TFF? Bir; vergi ve sigorta borcun olmayacak. İki; futbolcuya borcun bulunmayacak. Üç; UEFA ve FIFA’ya kesinleşmiş borç çıkmayacak. El insaf! Her yıl devletin kapısını çalıp borç yapılandırması isteyen kim? Bu kulüpler. FIFA’da en çok anlaşmazlık dosyası bulunan ülke hangisi? Türkiye. Ligi kalitesiz yabancılarla dolduran aynı kulüpler. İddia ediyorum, şu an itibarıyla mali tablolarına bakarak sınırsız yabancıyı hak edecek üç tane kulüp sayamazsınız.
TFF haklı olarak, UEFA’nın mali fair-play talimatını kopyalamış, kulüplerin önüne koymuş. Amaç, borç batağındaki kulüplere çeki-düzen vermekse, kararı alkışlıyorum. Tavizsiz bir uygulama, alt yapıya da katkı sağlar, milli takımlara da. Yeter ki, kurallar sağından solundan sündürülmesin!
CEMAL ERSEN